Ágnes
-1 °C
2 °C

Szoftverek keresik a bűnözőket

2006.02.15. 14:15
A düsseldorfi Törvényszéki orvostudományi Intézetben olyan szoftveren dolgoznak, amelyik felismeri a fotón szereplő személy életkorát, de megtalálja az utcákon gyanútlanul lődörgő körözött bűnözőket is.

Az arcok korának megállapítására dolgoztak ki egyedülálló programot európai szakértők - közölték a düsseldorfi Törvényszéki orvostudományi Intézetben. A program még fejlesztés alatt áll, de máris megbízhatóan meg tudja különböztetni a gyerekek, fiatalok és felnőttek arcát. A cél az, hogy a számítógép a szoftver segítségével emberi részvétel nélkül tudja átnézni azokat a hatalmas képmennyiségeket, amelyeket le szoktak foglalni.

Pillanatok alatt

#alt# A program egy-egy képen megkeresi az arcokat és azokat két másodperc alatt besorolja kor szerint. Így egy akármilyen hatalmas elektronikus képgyűjteményből is gyorsan ki tudja szűrni a gyermekpornográfiát tartalmazó képeket, megkülönböztetve ezeket a nem tiltott, egyéb pornóképektől.

A program antropológiai adattárához 600 gyereket fényképeztek le Németországban, Olaszországban és Litvániában, és a program továbbfejlesztéséhez most további 1650 gyerekről készül kép Düsseldorfban, Milánóban és Vilniuszban.

Ezzel párhuzamosan készül egy további program is, amely azt segíti majd elő, hogy a bűncselekmények elkövetőit a megfigyelő kamerák felvételei alapján az eddiginél jobban tudják azonosítani. A két program kidolgozását az Európai Unió összesen mintegy 250 millió forintnak megfelelő összeggel támogatja.

Kevéssé hatékony

Az arcok, vagy tevékenységek szoftveres felismertetésére tett kísérletek eddig változó eredménnyel zárultak. Öt éve a Wired derítette ki egy sokszoros tesztnyertes pornóblokkoló programról, a BAIR-ről, hogy sima portrékat és utcai jeleneteket is kiszűr, miközben a gruppenszexet tolerálja - a programot akkor a blokkellenes Peacefire.org alapítója "nulla százalékos hatékonyságúnak" nyilvánította. Később a most is létező Mimesweeper már kihalt moduljáról, a Pornsweeperről bizonyította be egy lelkes teszter, hogy rosszul végzi a dolgát, mert az orális szexet átengedte, Bill Gatesbe és a Mona Lisába viszont belekötött.

Tavaly nyári tesztünkben a Pixalert letölthető demóját vetettük górcső alá, az eredmény felemás volt. Legnagyobb biztonsági fokozatra állítva, tehát amikor elméletileg semmilyen kényes fotót nem enged át, a szoftver azonnal megfogott négy ártatlan, bár félmeztelen hölgyet. A pornóképek közül kiszűrt egy orálisat, egy análisat és egy kutyásat, jó érzékkel megkegyelmezett viszont az összes művésznek, tehát illendőnek nyilvánította Michelangelót, Modiglianit, Mapplethorpot

Bent hagyott, vagyis illendőnek ítélt viszont öt durva hentai képből négyet; nem tudott mit kezdeni egy erotikus fekete-fehér rajzzal és színes párjával sem. Érdekesen kezelte a szoftver Naomi Campbellt és a kutyákat. A művésznő szolid portréját kigyomlálta, nem volt viszont baja azzal a fotóval, amelyen Naomi piros szikszalagba tekerve hódít úgy, hogy a melle pont kimarad a takarásból. És ami a legérdekesebb: egy zsemleszínű eb és egy szőke hölgy gusztustalan duettjét átengedte a szigorú szűrő, míg egy hasonló jelenet fekete kutyával fennakadt a rostán..