Istenkirályság

2000.02.11. 17:45
Theocracy, vagyis istenkirályság a címe a magyar Philos Laboratories új stratégiai játékának. A szoftvert, melynek windowsos és linuxos verziója is létezik, a magyar fejlesztők és a francia kiadó mutatták be pénteken Budapesten.
Az azték korban játszódó stratégiai játék hat nyelven jelenik meg a magyar változat mellett angol, német, francia, spanyol és olasz nyelven is piacra dobja a francia központú multi, az Ubi Soft.

A magyar piacon a CD Multimédia terjeszti a játékot, melynek árát viszonylag alacsonyra, 6000 forint körülre tették. A terjesztők így próbálják a közönséget a játék másolása helyett annak vásárlására ösztönözni. Az illegális szoftvermásolást a megkérdezett szakemberek mindegyike komoly problémának tartja, bár eltérően vélekednek a trend alakulásáról. Vincent Munoz, az Ubi Soft regionális marketingfelelőse szerint amíg CD-n adják ki a játékokat, addig lesz szoftverkalózkodás, szerinte a problémára a DVD-s játékok megjelenése ad majd megoldást. Vámosi Zsolt, a Philos alapítója szerint azonban lassan ugyan, de javul a helyzet, egyre többen vásárolnak legális kópiákat.

A lokalizált, vagyis helyi nyelven kiadott szoftverek megjelenése is a helyzet változását jelzi: a programok lefordítása komoly befektetést igényel, melynek nyilvánvalóan megtérülésére számítanak a kiadók, máskülönben nem vágtak volna bele a dologba. Az Ubi Soft idén tavasszal 15 programjának jelenteti meg magyar, lengyel, cseh vagy görög változatát.

A magyar, illetve a kelet-európai piac az Ubi Soft képviselője szerint évente 50%-kal növekszik, az eladott szoftverek példányszámát azonban nem kívánta közölni. Mindössze annyit mondott, hogy Franciaországban a népszerűbb programok esetében nem ritkaság az évi ötvenezres eladott példányszám - a magyar piac ennél nagyságrendekkel lehet kisebb.

A szoftver - készítőinek szándéka szerint - ötvözi a Civilization stratégiai elemeit a birodalomépítő játékokkal, azoktól eltérően azonban kötetlen játékmenetet biztosít. A játékos célja a történelem megváltoztatása: néhány száz év alatt olyan erős, egységes azték birodalmat kell építenie, amely képes visszaverni a spanyol konkvisztádorok támadásait. Ehhez persze először a szomszédos törzsekkel kell szövetséget kötni, vagy leigázni őket. Amikor már túl sok provinciát kell irányítania a játékosnak, kinevezhet egy kormányzót, aki helyette intézi az ügyeket. Az ütközetekben a legújabb trendeknek megfelelően rengeteg harcos vehet részt, a birodalomnak pedig korlátlan számú alattvalója lehet; a játékot ötvenezer emberrel is tesztelték.

Mint minden stratégiai játéknál, itt is fontos az erőforrások megszerzése és megfelelő elosztása: figyelni kell például arra, hogy a katonáknak elég élelme legyen, különben fáradékonyak lesznek és moráljuk is csökken.

A csatákban szükségszerűen meghalnak emberek, a játéknak azonban nem a vérontás a célja. Ha az ellenség túlerőben van, a katonák megadják magukat és rabszolgák lesznek. A véres jelenetek egyébként is hiányoznak a játékból, így kaphatott jó besorolást a gyermekek védelmét szolgáló "erőszakmérő" skálán. A szülők tehát valószínűleg inkább ezt a játékot veszik csemetéjüknek karácsonyra, mint azokat, amelyek szabadon fröcsögő vért és agyvelőt ígérnek.  • Hírek
  • Hírek