Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Istenkirályság

2000.02.11. 17:45
Theocracy, vagyis istenkirályság a címe a magyar Philos Laboratories új stratégiai játékának. A szoftvert, melynek windowsos és linuxos verziója is létezik, a magyar fejlesztők és a francia kiadó mutatták be pénteken Budapesten.
Az azték korban játszódó stratégiai játék hat nyelven jelenik meg a magyar változat mellett angol, német, francia, spanyol és olasz nyelven is piacra dobja a francia központú multi, az Ubi Soft.

A magyar piacon a CD Multimédia terjeszti a játékot, melynek árát viszonylag alacsonyra, 6000 forint körülre tették. A terjesztők így próbálják a közönséget a játék másolása helyett annak vásárlására ösztönözni. Az illegális szoftvermásolást a megkérdezett szakemberek mindegyike komoly problémának tartja, bár eltérően vélekednek a trend alakulásáról. Vincent Munoz, az Ubi Soft regionális marketingfelelőse szerint amíg CD-n adják ki a játékokat, addig lesz szoftverkalózkodás, szerinte a problémára a DVD-s játékok megjelenése ad majd megoldást. Vámosi Zsolt, a Philos alapítója szerint azonban lassan ugyan, de javul a helyzet, egyre többen vásárolnak legális kópiákat.

A lokalizált, vagyis helyi nyelven kiadott szoftverek megjelenése is a helyzet változását jelzi: a programok lefordítása komoly befektetést igényel, melynek nyilvánvalóan megtérülésére számítanak a kiadók, máskülönben nem vágtak volna bele a dologba. Az Ubi Soft idén tavasszal 15 programjának jelenteti meg magyar, lengyel, cseh vagy görög változatát.

A magyar, illetve a kelet-európai piac az Ubi Soft képviselője szerint évente 50%-kal növekszik, az eladott szoftverek példányszámát azonban nem kívánta közölni. Mindössze annyit mondott, hogy Franciaországban a népszerűbb programok esetében nem ritkaság az évi ötvenezres eladott példányszám - a magyar piac ennél nagyságrendekkel lehet kisebb.

A szoftver - készítőinek szándéka szerint - ötvözi a Civilization stratégiai elemeit a birodalomépítő játékokkal, azoktól eltérően azonban kötetlen játékmenetet biztosít. A játékos célja a történelem megváltoztatása: néhány száz év alatt olyan erős, egységes azték birodalmat kell építenie, amely képes visszaverni a spanyol konkvisztádorok támadásait. Ehhez persze először a szomszédos törzsekkel kell szövetséget kötni, vagy leigázni őket. Amikor már túl sok provinciát kell irányítania a játékosnak, kinevezhet egy kormányzót, aki helyette intézi az ügyeket. Az ütközetekben a legújabb trendeknek megfelelően rengeteg harcos vehet részt, a birodalomnak pedig korlátlan számú alattvalója lehet; a játékot ötvenezer emberrel is tesztelték.

Mint minden stratégiai játéknál, itt is fontos az erőforrások megszerzése és megfelelő elosztása: figyelni kell például arra, hogy a katonáknak elég élelme legyen, különben fáradékonyak lesznek és moráljuk is csökken.

A csatákban szükségszerűen meghalnak emberek, a játéknak azonban nem a vérontás a célja. Ha az ellenség túlerőben van, a katonák megadják magukat és rabszolgák lesznek. A véres jelenetek egyébként is hiányoznak a játékból, így kaphatott jó besorolást a gyermekek védelmét szolgáló "erőszakmérő" skálán. A szülők tehát valószínűleg inkább ezt a játékot veszik csemetéjüknek karácsonyra, mint azokat, amelyek szabadon fröcsögő vért és agyvelőt ígérnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?