Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Érintőképernyőre cserélné az egeret a Windows 7

2008.05.28. 12:56
A Microsoft két csúcsvezetője, a nemrég Magyarországon járt Steve Ballmer, és a nyáron nyugdíjba vonuló Bill Gates közösen mutatott be új részleteket a Vista utódjának szánt, Windows 7 munkacímen ismert új operációs rendszerből a Wall Street Journal által szervezte All Things Digital konferencián.

A legérdekesebb újdonság az érintőképernyő támogatása volt (plusz az, hogy most éppen 2009 végére jelezték előre a megjelenést), amit Gates úgy kommentált, hogy szeretnének az egér-billentyűzet alapú irányítástól elszakadni, az érintőképernyő pedig az első lépés a beszéddel, vagy akár szemmozgással irányítható számítógépek felé. A bemutatón a Windows 7 érintéses rendszere nagyjából annyit mutatott, mint az iPhone: képek mozgatása, nagyítása-kicsinyítése, illetve egy térképen való navigáció volt a demó fénypontja. Hogy asztali gépeknél hogyan képzelik a monitorok felkészítését erre a funkcióra, egyelőre nem derült ki.

A két Microsoft-vezér az előadás utáni kérdésekre válaszolva elmondta , hogy sokat tanultak a Vista fejlesztése és piaci bevezetése közben elkövetett hibáikból, ezért a Windows 7-nél alaposan megtervezik, mikor, kinek, mennyit mutatnak meg az új rendszerből. Gates megvédte a sokat szidott Vistát, bár azt mondta ő maga sem elégedett soha száz százalékig a cége termékeivel.

A Yahoo felvásárlása körüli szappanopera új fejezeteiről, ahogy Budapesten, itt is nagyon szűkszavú volt Ballmer, csak annyit mondott, hogy valóban folynak újra a tárgyalások valamiféle együttműködésről, és hogy a Microsoft nagyon komolyan veszi az online bizniszt. Gates ehhez csak annyit tett hozzá, hogy minden döntésében támogatja Ballmert, ezzel is jelezve, hogy már inkább a visszavonulása utáni életét tervezi, mint a nagy Microsoftos üzleteket.