Gusztáv
3 °C
7 °C

Tűzfalpárbaj

2002.12.30. 09:01
Egy gondos felhasználónak a vírusirtó felrakása után első dolga, hogy tűzfalat is telepítsen a gépére a gonosz behatolók ellen. Az Index tesztjében két ilyen program feszül egymásnak: a nagydarab, sokfunkciós Norton Personal Firewall, és - az ingyenes tűzfalak képviseletében - a jóval kisebb méretű, valamivel szerényebb képességű Sygate Personal Firewall.
A tűzfal ideális esetben kint tartja a rosszindulatú támadókat, a személyes adatokat pedig bent. E tekintetben sem a Norton, sem a Sygate szoftvere nem okozott csalódást: a Wigwam biztonságtechnikai oldal önmegtámadási tesztje szerint a számítógépet mindkét program láthatatlanná tette. (Ez azt jelenti, hogy a hálózat felől az adott gép felfedezhetetlen, azaz nem válaszol a megkeresésekre. Ennél kevésbé szerencsés, de a semminél még mindig jobb megoldás, ha látszik ugyan a gép, de portjait a tűzfal zárva tartja.)

A legfontosabb funkciót tehát mindkét program ellátja. Az Index Minőség/Ellenérték Bizottsága ezért azt vizsgálta, hogy rendelkezik-e a Norton tűzfala olyan további szolgáltatásokkal, melyek miatt megéri megvásárolni a programot. A Sygate ugyanis a szoftver új verzióinak megjelenésekor a korábbi változatokat magánfelhasználók számára ingyenesen letölthetővé teszi.

Paranoiásoknak kellemetlen

Külalak tekintetében a Sygate magasan veri a Nortont, a ki- és bemenő forgalmat például grafikonokon ábrázolja, de azt az állapotterületen ülő ikonon is figyelemmel lehet kísérni. A Norton dizájnja sajátosan ingadozik a klasszikusan csúnya és a 2002-es új felület között.

Mindkét szoftver hasonlóan alakítja ki a biztonsági szabályokat: ha egy program ki akar menni a netre, megkérdezik a felhasználót, hogy engedélyezi-e azt, és milyen feltételekkel. A Sygate gyakorlatilag mindent megkérdez, a Norton azonban sokkal több programra alkalmaz önműködően is szabályokat. Ez ugyan kényelmesebb, paranoiások számára azonban akár még kellemetlen is lehet. Hasznos funkció viszont, hogy a Nortonban a beállítások jelszóval védhetők, ez meggátolja, hogy egy meggondolatlan családtag vagy egy trójai megváltoztassa azokat.

A tűzfalak képesek visszafejteni, hogy honnan érkezett a behatolási kísérlet, és egy adatbázisból le tudják tölteni az adott IP tulajdonosának adatait. A Norton egy világtérképen be is jelöli a támadás forrásának körülbelüli helyét. Mindkét programban kézzel is lehet konfigurálni a biztonsági szabályokat.

Személyes adatok

A Norton személyes adatokat védő öszetevője nem csak a cookie-kat és az aktív tartalmat fogja meg, hanem megakadályozza a hitelkártyaszámoknak, a telefonszámoknak és más bizalmas információknak a felhasználó tudta nélküli elküldését is.

Ez a gyakorlatban úgy fest, hogy a védendő adatokat egy listában rögzíteni kell, és ha a program felfedezi ezeket a karaktersorozatokat valamely küldendő anyagban, megállítja a küldést. Egyébként ez a funkció nem csak webes forgalomban, hanem a szabványos POP3 levélprogramok, a Microsoft Office levélcsatolmányok, vagy a különböző azonnali üzenetküldő programok esetében is működik.

Letiltás

A Nortonhoz további apróságok is járnak. A cég például egy felhasználóbarát funkcióval is bővítette programját: lehetőség van az oldalakon megjelenő reklámcsíkok és a fel- és aláugró ablakok letiltására is. Ez ugyan gyorsítja az internetezést, azonban használata egyúttal lelkiismereti kérdés is: a reklámok letiltása ugyanis bevételkiesést okozhat a látogatott weblapoknál, melyek többsége köztudottan éppen a hirdetésekből él. A program mellé egy éves támogatás is jár, folyamatos online frissítéssel.

Tehát ha valaki szereti minden lehetséges alkalommal begépelni a személyes adatait, és a gépén tárolja a hitelkártyaszámát, a pénzéért cserébe a Norton említett funkciójával meglehetős biztonságban érezheti magát. Ha ennél azért elővigyázatosabb, a szokásos tűzfalfunkciókat a Sygate programja is remekül ellátja, legfeljebb pár bannerrel több lesz a képernyőn.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!