Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tűzfalpárbaj

2002.12.30. 09:01
Egy gondos felhasználónak a vírusirtó felrakása után első dolga, hogy tűzfalat is telepítsen a gépére a gonosz behatolók ellen. Az Index tesztjében két ilyen program feszül egymásnak: a nagydarab, sokfunkciós Norton Personal Firewall, és - az ingyenes tűzfalak képviseletében - a jóval kisebb méretű, valamivel szerényebb képességű Sygate Personal Firewall.
A tűzfal ideális esetben kint tartja a rosszindulatú támadókat, a személyes adatokat pedig bent. E tekintetben sem a Norton, sem a Sygate szoftvere nem okozott csalódást: a Wigwam biztonságtechnikai oldal önmegtámadási tesztje szerint a számítógépet mindkét program láthatatlanná tette. (Ez azt jelenti, hogy a hálózat felől az adott gép felfedezhetetlen, azaz nem válaszol a megkeresésekre. Ennél kevésbé szerencsés, de a semminél még mindig jobb megoldás, ha látszik ugyan a gép, de portjait a tűzfal zárva tartja.)

A legfontosabb funkciót tehát mindkét program ellátja. Az Index Minőség/Ellenérték Bizottsága ezért azt vizsgálta, hogy rendelkezik-e a Norton tűzfala olyan további szolgáltatásokkal, melyek miatt megéri megvásárolni a programot. A Sygate ugyanis a szoftver új verzióinak megjelenésekor a korábbi változatokat magánfelhasználók számára ingyenesen letölthetővé teszi.

Paranoiásoknak kellemetlen

Külalak tekintetében a Sygate magasan veri a Nortont, a ki- és bemenő forgalmat például grafikonokon ábrázolja, de azt az állapotterületen ülő ikonon is figyelemmel lehet kísérni. A Norton dizájnja sajátosan ingadozik a klasszikusan csúnya és a 2002-es új felület között.

Mindkét szoftver hasonlóan alakítja ki a biztonsági szabályokat: ha egy program ki akar menni a netre, megkérdezik a felhasználót, hogy engedélyezi-e azt, és milyen feltételekkel. A Sygate gyakorlatilag mindent megkérdez, a Norton azonban sokkal több programra alkalmaz önműködően is szabályokat. Ez ugyan kényelmesebb, paranoiások számára azonban akár még kellemetlen is lehet. Hasznos funkció viszont, hogy a Nortonban a beállítások jelszóval védhetők, ez meggátolja, hogy egy meggondolatlan családtag vagy egy trójai megváltoztassa azokat.

A tűzfalak képesek visszafejteni, hogy honnan érkezett a behatolási kísérlet, és egy adatbázisból le tudják tölteni az adott IP tulajdonosának adatait. A Norton egy világtérképen be is jelöli a támadás forrásának körülbelüli helyét. Mindkét programban kézzel is lehet konfigurálni a biztonsági szabályokat.

Személyes adatok

A Norton személyes adatokat védő öszetevője nem csak a cookie-kat és az aktív tartalmat fogja meg, hanem megakadályozza a hitelkártyaszámoknak, a telefonszámoknak és más bizalmas információknak a felhasználó tudta nélküli elküldését is.

Ez a gyakorlatban úgy fest, hogy a védendő adatokat egy listában rögzíteni kell, és ha a program felfedezi ezeket a karaktersorozatokat valamely küldendő anyagban, megállítja a küldést. Egyébként ez a funkció nem csak webes forgalomban, hanem a szabványos POP3 levélprogramok, a Microsoft Office levélcsatolmányok, vagy a különböző azonnali üzenetküldő programok esetében is működik.

Letiltás

A Nortonhoz további apróságok is járnak. A cég például egy felhasználóbarát funkcióval is bővítette programját: lehetőség van az oldalakon megjelenő reklámcsíkok és a fel- és aláugró ablakok letiltására is. Ez ugyan gyorsítja az internetezést, azonban használata egyúttal lelkiismereti kérdés is: a reklámok letiltása ugyanis bevételkiesést okozhat a látogatott weblapoknál, melyek többsége köztudottan éppen a hirdetésekből él. A program mellé egy éves támogatás is jár, folyamatos online frissítéssel.

Tehát ha valaki szereti minden lehetséges alkalommal begépelni a személyes adatait, és a gépén tárolja a hitelkártyaszámát, a pénzéért cserébe a Norton említett funkciójával meglehetős biztonságban érezheti magát. Ha ennél azért elővigyázatosabb, a szokásos tűzfalfunkciókat a Sygate programja is remekül ellátja, legfeljebb pár bannerrel több lesz a képernyőn.