Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tűzfelismerés videókép alapján

2006.07.30. 09:40
Egy amerikai cég olyan tűzjelző berendezést fejlesztett ki, mely egy egyszerű kamera képe alapján felismeri tűzből eredő füstöt, vagy magát a lángokat. A neurális hálózatokon alapuló program bármelyik zártláncú, belső biztonsági kamera rendszerre csatlakoztatható.

A legjobb ötletek sokszor a legkézenfekvőbb megoldásokon alapulnak, mindennap látjuk őket, mégsem gondolunk rá soha. A tűzbiztonsági technológiák eddig leginkább az épületekben való füstdetektorok telepítésén alapultak. Ez a különálló rendszer van jobb esetben bekötve a tűzoltó-parancsnokságra, akiknek vagy egy általános "tűz van" riasztást ad, vagy a tűz helyét is megdja az épületen belül.Az axonX LLC nevű marylandi cég olyan technológiát dolgozott ki, melyhez nem kellenek külön szenzorok, az épületek többségében amúgy is jelen levő biztonsági kamera rendszerre telepíthető, minden speciális szenzor külön elhelyezése nélkül.


A rendszer minta-felismerésen alapul és a kamerák képein észleli azokat a változásokat, melyek füstre, vagy tűzre utalnak. A SigniFire névre keresztelt szoftverrendszer neurális hálózatait 10000 különböző tűzről és nem-tűzről készített videofelvételen tanították, mire elérték azt a (pontosan nem publikált) magas megbízhatósági szintet, ami mellett a téves riasztásoktól nem kell tartania használójának. A rendszer külön detektálja a közvetlenül látható lángot, a közvetve, csak a környezet tárgyain tükröződő lángot, a nagyobb füstfelhőket, a terjengő füstöt és az áttetsző, ködszerű füstöt.

Mindegyik kép pixel színének változását egyenként figyeli a program és megpróbál korrelációkat találni a változások közt. Ezáltal akkor is meg tudja határozni a tűz jelenlétét, ha az közvetlenül nem látható, mert valami eltakarja.

A rendszer nagy előnye, hogy a videofelvételen bejelöli a tűz helyét, vagy ha nem látszik, akkor az arra utaló jeleket. Az ily módon valós időben generált képet, rögtön továbbítja a tűzoltó-parancsnokságra. Így a helyszínre érkező tűzoltók már az autóban tanulmányozhatják a felvételek alapján a tűz jellegét és a szobán belüli pontos helyét.

A tűz által okozott kár az idő előrehaladtával nagyjából exponenciálisan növekszik (persze van maximuma, pl. ha elpusztul az egész épület). A SigniFire az eddigi füst detektoros módszerekhez képest lényegesen korábban tudja értesíteni a szakembereket, akik így sokkal hamarább meg tudják fékezni a lángokat jelentős összegeket takarítva meg ezzel az irodaház tulajdonosainak és bérlőinek.