Interaktív újságpapír

2000.05.21. 18:11
Az újságok nagy hátránya volt, hogy más médiákkal szemben nem tudott képeken kívül egyéb "illusztrációval" szolgálni. Most azonban az atlanta-i Intacta cégnek köszönhetően ez a probléma is megoldódhat. Az Intacta által kifejlesztett technológia eredetileg az izraeli titkosszolgálat számára készült, de mostanra kikerült a hadsereg kezéből. Az eljárás nemesen egyszerű, egy kódoló program segítségével gyakorlatilag bármilyen file-t át lehet alakítani pontok halmazává, amelyeket ki lehet nyomtatni és később egy scanner, és a dekódoló segítségével visszaalakíthatóak eredeti formájukba.
Számtalan esetben jósolták már meg a Gutenberg galaxis végét, az írásbeliség, és ezen belül a nyomtatott kultúra megszűntét. Most a sajtó újabb lehetőséggel gazdagodott az állítólagos létért folyó küzdelemben. Az újságok nagy hátránya volt, hogy más médiákkal szemben nem tudott képeken kívül egyéb "illusztrációval" szolgálni. Most azonban az atlanta-i Intacta cégnek köszönhetően ez a probléma is megoldódhat.

Ez egy játék
Az Intacta által kifejlesztett technológia eredetileg az izraeli titkosszolgálat számára készült, de mostanra kikerült a hadsereg kezéből. Az eljárás nemesen egyszerű, egy kódoló program segítségével gyakorlatilag bármilyen file-t át lehet alakítani pontok halmazává, amelyeket ki lehet nyomtatni, és később egy scanner, és a dekódoló segítségével visszaalakíthatóak eredeti formájukba.

A szoftverről

A program a dekódolást olyan hibaaránnyal végzi, amely a tévedést szinte kizárttá teszi, azaz a digitalizált, és visszaalakított file minden esetben tökéletes marad. Ezáltal lehetővé válik az, hogy a közönséges újságpapír is adathordozóvá váljon, akármilyen minőségű is.

A kódolás maga olyan tömörítési aránnyal dolgozik, hogy egy 12 ezer karakternyi adat elfér egy telefonkártya méretű helyen. Tehát, ha a napilapok úgy döntenek, hogy egyes cikkeikhez hang-, vagy képanyagot szeretnének mellékelni, az is lehetséges. Maga az Intacta.Code reader program, amely a képek dekódolásához szükséges ingyenesen letölthető az Intacta honlapjáról. Jelenleg az Intacta honlapról a program mellett letölthető, illetve kinyomtatható néhány file is, amin a felhasználó kipróbálhatja a programot.

A program rendkívül felhasználóbarát, nem nehéz eligazodni rajta, pár mozdulat és a rejtett adatok birtokába jutunk. Az install mérete 2Mb körül mozog, és telepítés után máris használatba vehető. Jelenleg kizárólag Windows alatt futó verzió létezik, de a cég már gondol az egyéb felhasználókra is, a Mac tulajdonosokról nem is beszélve.

Japán egyik legolvasottabb napilapja már sikerrel alkalmazza a módszert, és a héten indította el útjára hasonló mellékletét a brit Daily Express.

A hardverigény

A technológia nagy előnye az, hogy nincs szükség hozzá különösebb ,,erőművekre". Egy szimpla 486-ossal már elboldogulhatunk, ha van hozzá scanner ami minimum 300 dpi felbontású, és persze az örök Windows, az egy és oszthatatlan(?). Mindezek birtokában a felhasználó könnyűszerrel dekódolhatja az adatokat, és már nézheti, hallgathatja is.

Digitális újság

Egyéb fejlesztési irányok

A nyomtatott és később visszaalakítható mellékletek ötlete sem mai. Az Egyesült Államokban már több újság is kísérletezik azzal a módszerrel, melynek lényege a ,,scan & surf". A cikkek alján rövid vonalkódokat találhatnak az olvasók, melyeket beolvasva a gép automatikusan megnyit egy honlapot, a cikkhez kapcsolódó további anyagokkal, képekkel, videókkal, esetleg hirdetésekkel, vagy vásárlási lehetőségekkel. A Gocode nevű cég által kifejlesztett technológia áldásait jelenleg 100 olvasó élvezheti, de a cég és a vele együttműködő újság további 2900 scanner kiosztását tervezi. A cég célja pedig az, hogy a kódokat olvashatóvá tegye kézi számítógépek és mobiltelefonok számára is.

A módszer nagy előnye a nyomtatott sajtó számára az, hogy szinte mindent leközölhet. Igaz a tömörítési arány még szab bizonyos korlátokat, valószínűleg az olvasók sem örülnének, ha több oldalon keresztül folytatódna a ,,krikszkraksz", főleg azok nem, akiknek nincsen számítógépük. Mindenesetre egy több oldalas melléklet már elképzelhető, így a ,,mezei" olvasók sem károsodnának.

A technológia egyik, és talán legnagyobb előnye az, hogy a hibaarány rendkívül kicsi. Így nem csak minőségi papírokra lehet nyomtatni. Ez teszi lehetővé azt, hogy a viszonylag rosszabb papírminőségű, vagy nyomdailag hibás napilap oldalak is tökéletesen ép adatokat tartalmazhassanak.

A nyomtatott file-ok egyelőre még igen kis terjedelműek, ezért csak szerény méretűek is. Nagyfelbontású fotók, rövid hangfájlok találhatóak egy-egy kép mögött, de a jövőben több újság is tervezi a videó beszámolók megjelentetését, illetve a szaklapok így szeretnék a különböző shareware programjaikat eljuttatni az olvasókhoz. (Persze ez nem jelenti automatikusan a CD mellékletek végét, hiszen a terjedelmi határok végesek.)

A fiataloknak készülő magazinok valószínűleg kapnak az alkalmon, és a lelkes rajongók a papírról tölthetik majd le kedvencük legújabb videoklipjét, vagy a velük készült interjút.  • Tippek
  • Biztosítás