Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Túl jól sikerült a másolásvédelem a Rainbow Six Vegas 2-n

2008.07.21. 14:25
Először elszúrták a másolásvédelmet, aztán a kalózverziót kiadó crackerektől kölcsönöztek megoldást a problémára.

A pécés játékipar egyik legsúlyosabb problémája a kalózkodás: a játékok általában már a bolti megjelenés előtti napokban megjelennek a titkos warez FTP-oldalakon és fájlcserélő hálózatokon. A kiadók egyre újabb másolásvédelmi technikákat vetnek be, általában kevés sikerrel - sőt, sok esetben ezek a boltban vásárolt játékok tulajdonosainak okoznak bosszúságot a hosszadalmas ellenőrzési procedúrákkal, vagy azzal, hogy bizonyos programokkal (általában dvd-emulátorok) vagy dvd-meghajtókkal összeakadnak.

Hasonló csapdába futott bele most a francia Ubisoft kiadó a nagy sikerű (több mint kétmilliót adtak el belőle) Rainbow Six Vegas második részével.

A játék másolásvédelme a dvd-re nyomott speciális adatmintákra épül, amit egy egyszerű dvd-író nem tud reprodukálni. Így a játékot hiába másoljuk le, a kópia nem használható, mert a játék visszaellenőriz a lemezre és észreveszi, hogy nem eredeti. Igen ám, csakhogy a védelem kiötlői nem gondoltak arra, hogy a játékot meg lehet venni webshopokban is, ahol nincs semmiféle lemez, a fizetés után egyszerűen letölti a vásárló a programot. Ami persze nem talál lemezt a meghajtóban, ezért kalózmásolatnak bélyegzi magát, és nem indul el.

A crackercsapat névjegye a hivatalos javítópatch-ben

A Ubisoft próbálta menteni a menthetőt, és gyorsan kiadott egy javítópatch-et a fizetős letöltés után pórul járt játékosoknak, ami kiiktatja a programból a lemezt ellenőrző algoritmust. A botrány akkor tört ki, amikor valaki belenézett a patch-be, és észrevette benne a játék kalózverzióját terjesztő Reloaded crackercsapat szignóját. (A crack ugyanezen az elven működik: ha nem tudjuk reprodukálni a tökéletesen lemásolt lemezt, lőjük ki az ellenőrző kódot.) A játékkiadó tehát a saját játékát feltörő csapat patch-ét adta oda a vásárlóinak, akik fennakadtak a rosszul megírt másolásvédelmen.

A kalózoktól kölcsönzött javítópatch-et azóta visszavonták. A webshopból letöltött verziók azóta sem működnek.