Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Viagrával Quake-ezni

2008.03.12. 16:42
Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy egy német cég olyan vitaminkészítményt dobott piacra, amit direkt számítógépes játékosoknak szánnak, és amit azzal hirdetnek, hogy növeli a játékokban nyújtott teljesítményt. Saját magunkon próbáltuk ki a szert. A placebohatástól fog jobban a rakétavető, vagy tényleg beüt a kálcium-pantotenát?

Nincs benne cukor, nem okoz függőséget, nem lesznek vérnyomásgondjaink, vagy kézremegésünk, mint a koffeintől; viszont látványosan jobban célzunk tőle a rakétavetővel, és magabiztosabban forgatjuk a láncfűrészt. Eddig akár titkos katonai drog is lehetne, az FpsBrain viszont még annál is jobb: direkt számítógépes játékosoknak szánt vitaminkészítmény, amit azzal hirdetnek, hogy fokozza az agyteljesítményt, és sokkal jobbak leszünk tőle a játékokban. Naná, hogy nem hittünk a reklámnak és magunkon próbáltuk ki a csodaszert.

Mi van benne?

A cucc fekete-zöld tégelyben érkezik, online rendeléshez képest meglepően hamar (Berlinből Budapestre 2-3 nap alatt); 60 kapszula van benne potom húsz euróért, plusz postaköltség. Az ígéretek szerint egy óra alatt kezd el hatni, aztán hat órán keresztül dolgozik, az idegrendszer sejtjei közötti kommunikációt gyorsítva, és az agysejtek oxigénfelvételét serkentve. Bár a hatóanyagok listája első ránézésre nem sokban különbözik egy sima multivitamin összetevőitől.

Az egyetlen, ami igazán teljesítményfokozónak tűnik a listáról, az a koffein, de az a tablettánkénti 5 milligramm semmi, ennyi még a koffeinmentes kávéban is van, a durvább energiaitalok 300 fölött kezdődnek. Még mielőtt végképp meggyőztük volna magunkat, hogy nincs semmi a kapszulákban, a techrovat testületileg bevette a szert, és kihívtuk egy Quake 3 meccsre az Index technikai hátterét biztosító programozó-webfejlesztő csapatot és a kultrovatot.

Éles bevetésen

Bár a megadott egy óra már bőven lejárt, mire elindult a meccs, a magam részéről az égvilágon semmit nem éreztem (ez főleg azért volt idegesítő, mert közben a többiek arról beszéltek, hogy mennyire kitisztult a tudatuk, és olyan fókuszált a figyelmük, mint még soha). Aztán ahogy előkerültek a rakétavetők, megtörtént a csoda: a szer valóban hatott. Placebohatás vagy sem, beviagrázva a szokásosnál sokkal jobban ment a mészárlás a Quake-ben, csak utólag volt kicsit kellemetlen, hogy szörnyű mód kiszáradt a szemem - valószínűleg néha percekig elfelejtettem pislogni a harc hevében. Plusz éjjel fél háromig képtelen voltam elaludni; igaz, egy kis levezető Team Fortresshez otthon beküldtem a szervezetbe még egy pirulát, csak a biztonság kedvéért. Mivel ez a játék tengernyi statisztikát tart számon a játékosról, pontosan nyomon tudtam követni, hogy valóban pontosabb lett a célzásom, és ritkábban haltam meg, mint szoktam.

Megszólal a szakember

Miután kijátszottuk magunkat, és megállapítottuk, hogy a szer működik, megkérdeztünk egy szakértőt is, hogy tulajdonképpen mit vettünk be, és valóban a piruláktól javult a teljesítményünk, vagy az orvostudományban régóta ismert placebohatást tapasztaltuk, amikor a szer hatásába vetett hit által magunk érjük el a kívánt eredményt.

Dr. Bakanek György, független doppingszakértő a hatóanyagok listáját átnézve elárulta nekünk, hogy az FpsBrain alig különbözik egy normál multivitamin-készítménytől, a koffein, a lecitin és néhány aminosav van benne pluszban. Ezek az anyagok táplálják az agysejteket és fokozzák az agy vérellátását, így átmenetileg élénkítenek, mint egy kávé vagy energiaital. Csodaszer, vagy különleges teljesítményfokozó anyag viszont nincs benne, sőt, az összetétele alapján úgy tűnik, hogy egyszerűen összeollózták más termékekből a receptet. Annyira nincs benne semmi durva anyag, hogy akár az egész dobozzal megehettük volna (az ajánlott dózis egyébként napi kettő), és simán átmegyünk egy olimpiai doppingvizsgálaton - hűtötte le a lelkesedésünket Dr. Bakanek.

A videó illusztráció, határozottam NEM így néztünk ki a viagrás Quake közben. Tényleg.

A profik nem speedeznek

Vajon a pénzdíjas versenyeken induló profi játékosok használnak az FpsBrainhez hasonló szereket? - ötlött fel bennünk a kérdés. "A világon egyetlen cybersport rendezvényen sincs doppingvizsgálat, doppinglista, vagy külön szabályzat sincs erre" - mondta el kérdésünkre Hadházi Dániel, a világ legnagyobb videojáték-bajnoksága, a World Cyber Games magyar versenyeinek főszervezője. Aztán gyorsan pontosít: drogtesztet azért szoktak szúrópróbaszerűen végezni. Hadházi szerint nem jellemző, hogy az energiaitalokon túl bármilyen teljesítményfokozó szert használnának a profi játékosok, még ha néha kívülről úgy is tűnik, hogy be vannak speedezve, olyan sebességgel püfölik a billentyűzetet.

Játszani is engedd!

Akár placebo volt, akár az a pár milligrammnyi vitamin hatott, borzasztó jól szórakoztunk az FpsBrain tesztelése közben. Ez annyira látványos volt, hogy a doboz egy óra alatt teljesen kiürült, a "Mi ez a nagy vidámság, én is kérek a cuccból!" jeligével körénk gyűlő kollégáknak köszönhetően.

Még jó, hogy a következő Quake-ezésekre gondolva előrelátóan elspájzoltam magamnak pár pirulát.

Több szem többet lát


Balage élményei:

Nálam már az elejétől működött a szer, bár lehet, hogy túlságosan fáradt voltam, és már egy kis koffein is jótékonyan hatott a szervezetemre. Egy idő után azt éreztem, hogy kitisztult a fejem, igaz a Quake-ben ettől nem lettem jobb. Sőt, inkább rosszabb voltam.


Vera élményei:

Mi a szokásos zombigyilkolós játékunk (Resident Evil: The Umbrella Chronicles Nintendo Wii-n) használata előtt vettük be a gamer viagrát, ami placebo vagy sem, de nálunk hatott: sokkal tovább jutottunk a pályákon, mint valaha. Persze az is lehet, hogy a lelkes rákészülés miatt, de legyőztük a növényekből összeálló óriásszörnyet, az ugrándozó majomzombikat, a piócákból összeálló, furcsa mozgású támadót és a sokfejű szuperellenfelet is. Arról nem tudok beszámolni, hogy fizikailag sokkal jobban bírtuk volna, mert ebben a játékban a Wii lényege, a testmozgás alig kap szerepet, de mintha a koncentrációnk nőtt volna, és ami ennél is fontosabb: boldogok voltunk, és órák múlva is nehezen tudtuk abbahagyni. Szóval mi hiszünk a gamer viagrában, a maradék pár kapszulát fárasztó napok reggelén azóta is örömmel fogyasztjuk.


Stöki élményei:

Pazarul ment a kvékezés a játékosviagra hatása alatt, legalábbis nemezisemet, az Index technikai karbantartó személyzetének címeres mészárosát, a kísérletben kontrollcsoportként szolgáló Panicot sokkal többször robbantottam pixelekké, mint ő engem; holott ez inkább fordítva szokott történni. Placebohatásról nem lehet szó, ahhoz legalább egy picit hinnem kellett volna abban, hogy a német csodaszernek tényleg van valami hatása a játékra, szóval csak azt tudom elképzelni, hogy Panic volt a szokásosnál bénább, esetleg a placebohatás rajta működött, és rettegve bénázta el lövéseit, amikor keményen bepipázott avatárommal találkozott az arénában. Ezt támasztja alá az is, hogy a kísérlet többi részében nem történt különleges esemény: egy-egy elleni játékban ugyanolyan csúnyán aláztam Hancut, mint más napokon, és beviagrázva csak 5 százalékkal játszottam jobban a Guitar Hero számait, ez pedig bőven hibahatáron belül van.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!