Vencel
13 °C
23 °C

Most akkor hová bökjek?

2006.11.30. 16:32
Mindenki azzal foglalkozik, hogy milyen látványos lesz a Vista, a kinézettel együtt azonban a Windows kezelése is teljesen megváltozik. Megmutatjuk, hová kell majd klikkelni.

Áttetsző fekete ablakkeretek, kerek startmenügomb, térhatású kezelőfelület. Ezek azok a változások a Windows Vistában, amelyekről már szinte mindenki tud, és egyben ezek a leglényegtelenebbek. Sokkal fontosabb, hogy könyvtárak új helyre kerültek, és teljesen átalakult a fájlkezelés az Explorerben, azaz újra meg kell tanulni, hogy melyik feladatot hol lehet elintézni. A kezelőfelület változása pozitív, mert nem olyan szerencsétlen a kinézete, mint az XP-ben, és logikusabb is.

Tánclépések

Az Internet Explorerhez hasonlóan az Explorerben (Intéző) is eltűnt a szokványos File, Edit stb. menüsor, de igazából nincs is rá szükség, mert az Alt gomb lenyomására előugró menüben a legkevésbé fontos beállításokat rejtették el. Kisebbek lettek a navigációs gombok, keskenyebb lett az oldalsó panel, tehát több hely maradt az ikonoknak. Az egyik legjobb újítás, hogy a címsorban nem legördülő menüből lehet kiválasztani mappákat, hanem egy kis nyílra kattintva lehet az almappákba lépni. Így elég könnyen el lehet jutni például a Desktop mappából a Computer, Local Disk (C:), Program Files, Windows Sidebar, Gadgets mappába, és a címsor végig jelzi a mappaszinteket.


Kattintson a képre!

Ha végre rájöttünk, hogy teljesen fölöslegesen kóválygunk a Gadgets mappában, akkor a címsoron visszaléphetünk. Például a Program Files gombra nyomva rögtön visszalépünk ebbe a mappába, ha viszont a mögötte lévő kis nyílra kattintunk, akkor a Program Files valamelyik almappájába lehet belépni egy gombnyomással. Ez az újfajta grafikus navigáció főleg akkor segít sokat, ha halvány fogalmunk sincs arról, hogy mit keresünk, és azt hol kéne keresni. Egyébként elég egyszerűen el lehet jutni olyan almappába, ahol a címsoron már nem látszanak a legfelsőbb szintű mappák, ilyenkor a dupla visszanyílra kattintva előkereshetők mind a hiányzó felsőszintű mappák, mind Desktop mappa tartalma.


A Vistában a navigáció sokkal egyszerűbb, mint az XP-ben, ahol a Back (Vissza) gombot kell nyomkodni, vagy mindig egy szintet feljebb kell lépni, és onnan újrakezdeni a keresgélést. Persze kézzel is be lehet írni a mappák elérési útvonalát, ha a címsorba kattintunk. Ilyenkor mindegyik "\" jel beütésekor legördülő menü ugrik elő, az összes lehetséges célponttal.

Ugráló eszköztár

A fájlkezelő ablakában a címsor alatti eszköztár gombjai szinte minden egyes kattintásra változnak, attól függően, hogy melyik mappában vagyunk, illetve attól, hogy milyen fájl vagy mappa van kijelölve. A képeket tartalmazó mappákban automatikusan megjelenik a "Slide Show" menüpont, a zenék mappáiban a "Play all", egy mappát kijelölve meg a Share és az Open. Ebben az eszköztárban lehet beállítani, hogy ikonokat akarunk-e látni, vagy inkább listákat. Az ikonok lehetnek egészen parányiak, és olyan nagyok is, hogy legfeljebb 10-15 fér el belőlük a kijelzőn. Lista-nézetben egészen elképesztő részleteket lehet kideríteni a fájlokról, a zenéknél például megjelenik a fájlnév, előadó, album címe és zenei stílusa. Emellett még több tucatnyi extra infó megjelenítését lehet kérni, az attribútomoktól kezdve egészen a korhatár-besorolásig, sőt még e besorolás magyarázata is megjeleníthető.

Alapbeállításnál az ablak bal oldalán lévő panelen a kedvenc linkek láthatók. Ezek elég könnyen kezelhetők, ha új linket akarunk felvenni, csak oda kell húzni a panelre a mappát. Ezek a linkek mindig ugyanott elérhetők, nem változnak össze-vissza, mint az XP-ben az Other Places. A kedvenc linkek alatt lévő Folders gombra kattintva a fájlrendszer fastruktúrás nézete jelenik meg. Itt végig lehet lépkedni a mappákon, és mindig annak a mappának a tartalma jelenik meg, amelyikre rákattintunk.

Keres ő

Már a kezdetektől azt hangoztatta a Microsoft, hogy az új oprendszerben nagyon könnyen lehet majd keresni. Eredetileg ugyan arról volt szó, hogy a fájlrendszer valódi adatbázis lesz, de időszűke miatt ezt a tervet félredobták. Azt nem tudjuk, hogy ezzel pontosan mit vesztettünk, hiszen még nem láttunk ilyet, ráadásul a Vistában így is szinte mindenhová be van építve a kereső: a startmenübe, a mappák bal felső sarkába, sőt még a programok fájlmegnyitó ablakába is. Van egy külön keresőprogram is, amely a start menüből és a Win+F billentyűkombinációval indítható el.

Olyan jól sikerült a beépített kereső, hogy teljesen átalakíthatja a fájlrendszerezési szokásainkat. Nyugodtan bedobálhatunk mindent fájlt egyetlen mappába, mert a keresővel könnyen megtalálható minden, ami egy csoportba tartozik. Ha például egy céges buliról készült fotót a "Kínos" és a "2006 karácsony" csoportban is látni akarunk, akkor - feltéve, hogy a fájljainkat nem DSC0023.jpg néven tároljuk - nem kell arról két másolatot elhelyeznünk két különböző mappába. Elég, ha e két kifejezés szerepel a fájl nevében vagy a címkéi közt. A keresések eredménye lementhető, így a fájlokat virtuális mappákba helyezhetjük, a virtuális mappák meg berakhatók a kedvenc linkek közé, nehogy egy pillanatra is elfeledkezzünk életünk legszarabb pillanatairól.


Fejlett rendszerezés

Elég gyors a kereső, főleg az XP-hez képest, a Vista ugyanis folyamatosan indexel. Alapból nem az egész merevlemezt, hanem csak a Users mappát, hiszen a Microsoft arra szeretné rászoktatni a felhasználókat, hogy mindent tároljanak a személyes mappáikban. (A Vistában a Users mappa vette át a Documents and Settings helyét.) Persze az indexelendő helyek megadhatók, tehát aki mindenképpen a C:\ alá akarja pakolni a fájljait, nyugodtan megteheti. A keresőben egyébként már a kulcsszó első betűjének bepötyögésekor előugranak a találatok, és minden egyes újabb betűvel folyamatosan csökken a találatok száma.

Ragyogás

A Vista startmenüje, gyorsindító eszköztára és feladatlistája szinte teljesen ugyanúgy néz ki, mint az XP-ben. A startmenü épp csak annyira változott meg, hogy az almenüket könnyebb kezelni, mert nem libegnek össze-vissza, hanem a startmenü felületén nyílnak meg, a kedvenc programok listája helyén. Emellett megjelent rajta egy kereső, így a startmenüre kattintva, illetve a Win gombra nyomva rögtön be lehet írni egy program nevét. Így nem feltétlenül kell egérrel keresgélni, elég beírni a futtatni kívánt program nevét, és hamar előkerül az eredmény. A startmenüt alaposabban is át lehetett volna alakítani, igen ügyes például a Linuxokban használt módszer, amikor az indítóikonok nem a szoftverek gyártója, hanem a szoftverek típusa szerint vannak rendszerezve. Magyarán a Doom meg a Civilization bekerülhetne a Games menübe, ahelyett, hogy az ID Games meg a Firaxis mappájában kelljen keresni az indítófájlt, a Wordpad, a Word, az Excel és az OpenOffice.org meg egy Office menübe.

A képernyő alján lévő feladatlistában csak akkor láthatunk újdonságot, ha működik a Vista háromdimenziós megjelenítési rendszere. Amikor a feladatkezelő gombjai fölött elhúzzuk az egeret, megjelenik az ablakok kicsinyített mása, így könnyen kitalálható, hogy mi van éppen abban az ablakban. Ugyanez látszik az Alt-Tab lenyomásakor is. A leglátványosabb képi hatás persze az Alt-Tab billenyűkombinációt felváltó Win-Tab lenyomásakor látható, amikor az ablakok srégen bedőlnek, és így lehet lépkedni közöttük.

Új szoftverek a Vistában

Egy operációs rendszer önmagában csak annyira szórakoztató, mint ha egy kifilézett hal húsa helyett szálkáit ropogtatnánk el. Vannak azonban beépített programok, amelyek az Unió és a RealNetworks versenyellenesek tart, a felhasználó azonban ezektől lesz igazán boldog. Nézzük mivel kélszült a Microsoft a Vistában.

Jó képszerkesztő nincs, de a Windows Photo Gallery segítségével apróbb változtatásokat - például kivágás, vörösszem-effektus eltüntetése, kontraszt - el lehet végezni, illetve aki nagyobb hibákat akar retusálni, képpontonként átrajzolhatja fotóit Paintben. A Photo Gallery egyébként inkább rendszerezésben erős, hiszen ezzel a programmal lehet felcímkézni és osztályozni a képeket meg a videókat. A már rendszerezett gyűjtemények Slide Show módban különféle effektekkel lejátszhatók.

Érdekes, hogy egész jól használható videoszerkesztők vannak a Vistában, a Movie Maker és a Windows DVD Maker, amelyekkel a házi videókból műsoros dvd-t lehet gyártani. Az viszont senkinek sem okozhat nagy meglepetést, hogy zenéket és videókat a Media Player 11-ben lehet lejátszani, amely az XP-ben is elérhető. A Vista prémium változatában ezt egy Media Center nevű lejátszó is kiegészíti, amely elsősorban akkor jó, ha valaki távirányítóval akarja irányítani a plazmetévére kötött gépét, és így akar zenéket hallgatni vagy képeket nézegetni.

Az egyik leghasznosabb új szoftver a Windows Calendar, amely kompatibilis az iCalendar formátummal, így automatikusan le tudja tölteni a Google Calendar bejegyzéseit. Az Outlook Express a Vistában Windows Mail néven fut, egyszerűbb a kezelőfelülete, és már nem kezeli a Hotmail postafiókokat.