Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Megérti a viccet a mesterséges intelligencia

2007.08.03. 01:10
Egy amerikai mesterségesintelligencia-kutató konferencián két humorfelismerő program is bemutatkozott. Bár a humorérzéket eddig leprogramozhatatlannak tartották összetettsége és szubjektivitása miatt, az algoritmusok valóban felismerik a szójátékokra alapuló vicceket.

Azt mondják, az ember akkor mondhatja el magáról, hogy megtanult egy idegen nyelvet, ha megérti az adott nyelven a szójátékokra alapuló vicceket. Az ohioi University of Cincinnati egyetem kutatói most olyan programot írtak, ami képes erre. A mesterséges intelligencia kutatói eddig nem igazán próbálkoztak ehhez hasonló fejlesztésekkel, a humorérzék ugyanis annyira kifinomult és szubjektív dolog, hogy lehetetlennek tűnt a leprogramozása.

Szócserés támadás

A mesterséges humorérzék egy óriási adatbázison alapszik, amit a gyakran használt angol szavakkal töltöttek fel (ehhez egyébként egy gyerekeknek szóló szótár anyagát használták), majd megtanították a programot arra, hogy az egyes szavakat milyen környezetben szokás használni, milyen szerkezetekben alkotnak azok értelmes mondatokat.

Ha a program új szószerkezetet talál, az addigi ismeretei alapján megpróbálja kideríteni, mit is jelenthet az adott mondat - és ha sehogy nem jut eredményre, jön a szóviccdetektáló formula: az egyes szavakat hasonló hangzású szavakkal helyettesíti be. Ha egy csere után a mondat hirtelen értelmet nyer, meg is van a poén, lehet nevetni.

Humorbonbonok

A humor-MI-t az American Association for Artificial Intelligence konferenciáján mutatta be a szakmának egyik fejlesztője, Julia Taylor, aki a New Scientistnek elmondta, a következő lépés az lesz, hogy a programnak különféle személyiségeket próbálnak adni, amelyek más-más típusú poénokra érzékenyek.

A konferencián egy másik viccfelismerő program is bemutatkozott. A University of North Texas egyetem kutatói más megközelítést alkalmaztak: a mondatok elemzése helyett egy olyan statisztikára alapoznak, ami azt mutatja, hogy az egyes szavak milyen sűrűn fordulnak elő viccekben, humoros szövegekben. Ha néhány mondaton belül a humoros szavak sűrűsége bizonyos szint fölé emelkedik, a program viccet jelez. A texasiak felmérése szerint a vicceket legbiztosabban a tagadó kifejezések (az angol "can't" és "don't"), illetve az olyan szavak jelzik, mint a "szegény" vagy a "részeg".

Két rendőr ül a vonaton...

A konferencián általános volt a vélekedés, hogy a viccfelismerő MI-knek gyakorlati haszna ugyan egyelőre nincs, mégis sokat lendíthetnek a mesterséges intelligencia kutatásában a szövegértés terén.

Persze egy szilveszteri Sas-kabarétól jó eséllyel a legfejlettebb viccértő MI virtuális arcáról is lefagyna a mosoly. Lefagyna, értik, haha.