Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Viccgenerátor fejleszti a sérült beszédközpontot

2006.09.03. 11:36
A skóciai Dundee Egyetemen olyan szoftvert fejlesztettek ki, mely sérült gyerekeknek egy adott témában szóvicceket generál. A pszichológusok szerint ugyan az így kapott viccek legnagyobb része igen ijesztő, mégis jó hatással van a gyermekek nyelvi képességének fejlődésére.
"Mit kérdez a keszeg a tonhaltól, amely nehéz fémruhát visel? Hát mi ez rajtad, vas ing, ton?" Ezt a viccet természetesen nem egy számítógép generálta, hanem a L'art pour l'art társulat egyik klasszikus jelenetében hangzott el, mégis a skóciai Dundee Egyetem Standup projektjében ehhez hasonló szerkezetű szóviccek generálását tűzték ki célul.

Azok a gyerekek, akiknek központi idegrendszer sérüléssel együtt járó születési rendellenességük van, igen nehezen tudnak kommunikálni a környezetükkel. Nem tudnak beszélni és csak nagy nehézségek árán tudják szándékaikat közölni gondozóikkal. Általában olyan elektronikus eszközöket használnak erre a célra, melynek felületén egy viszonylag rövid listából választhatja ki a gyermek, hogy mit szeretne. Ez a módszer segíti ugyan a lista elemei jelentésének gyors elsajátítását, de gyakran szókincsük fejlődésének is korlátot szab. A nyelvtanulás egyik legjobb motivációval bíró eszköze a humor, különösen ennek erősen nyelvhez kötött formája a szóvicc. Ha egy nyelvtanuló oktatási csomagba sok a szóvicc, esetleg adott témához, vagy az aktuális szójegyzékhez automatikusan tud a program szóvicceket generálni, biztos a siker.

A Standup projektben arra törekedtek a kutatók, hogy tetszőleges szavakhoz, azok hangalakja és jelentése alapján szóvicceket "gyártsanak". Visszafelé indultak el, először a csattanót keresi meg a program: olyan összetett, vagy többjelentésű szavakat, esetleg alliteráló szópárokat, melyek különböző tagjaihoz, vagy jelentéseihez, egy-egy meghatározást tud generálni, melyeket a következő lépésben egymásba fűzhet. Ily módon a tréfás kérdés egyszerre utal a többértelmű szó mindkét jelentésére, vagy a szó és hasonló hangzású párjának a értelemére.

A program által generált legtöbb szóvicc elég fura, néha ijesztő, hisz a program egy fonetikai és szemantikai adatbázison fut, és a meghatározások és hangalakok alapján kapcsolja össze a különböző szavakat és generál hozzájuk vicces kérdéseket. Valójában nem érzékeli mennyire torz az általa alkotott találós kérdés. A projekt vezetője, Annalu Waller szerint az emberek által kitalált szóviccek is elég bizarrok, és hangosan nevető mesélőik a Standup-hoz hasonlóan nem érzékelik környezetük megrökönyödését. A sérült gyerekek viszont hálásan hallgatják órákig a szintetizált beszédhangon elmondott mesterséges szóvicceket.

A számítógép generálta humorra idehaza is történtetek kísérletek. Az Aitia ZRt. elkészítette Dolák Saly Róbert által megalkotott Boborján figura beszélgető-robot változatát. A Bobertnévre keresztelt virtuális lénnyel bárki beszélgethet a www.boborjan.hu weboldalon. A robot tudásbázisát Dolák Boborján című könyvének fejezetei alapján építették fel. Ha valaki olvasta a könyvet, megkérdezheti Boberttől, hogy hány nyelvet beszél, mi a neve, és még sok minden egyebet. Ezekre a kérdésekre nem mindig a megszokott válaszokat kapjuk, talán Bobert öntörvényűsége részben a program sajátossága is, de ez esetben ez a működési mód pontosan illik Boborján karakteréhez. Az alkotók nem törekedtek mély, hosszú beszélgetések kialakítására. A tudásbázis inkább arra volt felkészítve, hogy Bobert a maga erőszakos módján elmondja partnerének, mit gondol a világ egy általa fontosnak vélt aspektusáról, illetve dicsekedjen saját fantasztikus képességeivel. Reméljük komolyabb központi idegrendszeri károsodást nem fog okozni olvasóinknak sem. Jó szórakozást!