Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Generált filmek reneszánsza

2002.01.04. 10:34
A Shrek és a Monsters Inc. kasszasikerén felbuzdulva az amerikai stúdiók nagy kedvvel ruháznak komputergenerált filmekbe. A főmenedzsereket azonban továbbra is kétségek és szorongások gyötrik egy kicsit.
A békafújogató zöld óriás és a pedofóbiás szörnyetegpáros története egyaránt bejött a közönségnek és a befektetőknek: mindkét egész estés animáció átlépte a kétszázmillió dolláros bevételi álomhatárt. Ez azt jelzi, hogy a korábbi évtizedek bukásaival ellentétben a közönség bejön és mindent elhisz.

Színre színt

Shrek
Bár a Disney/Pixar művek által gyártott Toy Story is szépen szántott annak idején (úgy a vásznon, mint az emléktárgy-forgalom terén), az igazi áttörést a PDI/Dreamworks Shrek című opusza hajtotta végre, amelyet a Disney jelenleg is diadalmenetelő Monsters Inc. című alkotása igazol. A gyerekfilm-bizniszben így ma minden a komputeranimációs filmek körül forog. Ámde.

Míg szinte mindegyik stúdióvállalatnál készülőben van egy komputeranimált mozi, a műfaj egyelőre nem tűnik kimeríthetetlen aranybányának. Ellenpéldának rögvest ott van a Final Fantasy, amely egyedülálló kidolgozottsága ellenére kudarcnak bizonyult. Nem elhanyagolható az sem, hogy egy mélydigitális mozi legyártása méregdrága gépparkot igényel, amelyet tovább drágit az, hogy az ilyesmihez értő szakemberek munkája a nagy kereslet miatt ugyancsak megdrágult. A producereknek így fokozottan tutira kell menniük egy fokozottan nem tuti világban.

Az új animációs dömping bizonyosan produkál majd pár csúnya buktát.

Minden, ami egy gyerekkel történhet

Monsters Inc
A komputeranimációs évadot várhatóan egy új játékos, a 20th Century Fox szárnyai alatt dolgozó Blue Sky Studios filmje nyitja majd. A Blue Sky Studios által készített képeket eddig a Harcosok Klubja, illetve a Titan A.E. című filmekben láthattunk - Jégkorszak címmel 1999 óta készítik első full mozifilmjüket. Ebben vicces pingvinek és félelmetes mammutok feltűnésére számíthatunk egy aranyos kisgyerek körül.

A Universalnál egyszerre három komputermozi készül, mindhárom hagyományos gyerekkönyvek alapján (Curious George, Where Wild Things Are, AntBully). A Sony AstroBoy címmel készített filmet, amelyben egy kisebb robot megmenti a világot. Az atlantai autszájder Fathom Studios pedig hamarosan elkészül Delgo című filmjével, amelyben egy kisebb ember megmenti a világot.

"Úgy vélem a komputeranimáció elkezdte kiszorítani a hagyományos rajzfilmeket" - mondja John Swallow, a Universal produkciós vezetője - "Ennek szerintem legfőképp egy generációs szakadék az oka. A jelen generáció ugyanis számítógépes játékok miatt megszokta a digitális képeket, és ezt várja el."