Virtuális tárgyaló, valódi üzletkötéssel

2000.02.23. 13:45
A hagyományos bőrszékes tárgyalószobákat, a hivatalból mosolygó, öltönyös jogi képviselőket hamarosan felváltják a virtuális tárgyalások, a szerződéskészítő programok, és az intelligens jogi adatbázisok. Két, Magyarországon is jelenlévő, nemzetközi ügyvédi iroda is új internetes szolgáltatásokkal lépett be a piacra.
Az ügyvédek már eddig is cut&paste módszerrel állították össze a szerződéseket, mostantól pedig még kevesebbet kell gépelniük. Az Allen & Overy ügyvédi iroda Newchange szerződéskészítő szoftverét használva néhány kattintással aláírásra kész üzleti dokumentumok állíthatók elő. A cég biztonságos szerveren elhelyezett online tárgyalószobájában a felek elolvashatják és letölthetik a szerződéstervezeteket. Az ügyvédek, az üzleti partnerek és a tanácsadók saját jelszóval léphetnek be a virtuális tárgyalóba, ahol titkosított üzeneteket válthatnak egymással. Az online tárgyalók különösen a nemzetközi ügyvédi irodák dolgát könnyíthetik meg, hiszen így nem szükséges egy asztalhoz leülni a szerződő feleknek, a hálózaton keresztül a New York-i bróker reggeli kávéját iszogatva megállapodhat budapesti partnerével, aki épp akkor fejezte be az ebédet.

Az ügyvédek is tudják, hogy az internet a kommunikáció megkönnyítése mellett információszerzésre is ideális. Az újdonságnak számító online tárgyalók mellett így továbbra is rendkívül népszerűek az online adatbázisok, törvénytárak. A Clifford Chance ügyvédi iroda Nextlaw internetes nemzetközi jogi adatbázisa az adatvédelmi szabályozásról ad naprakész információkat. Dr. Ormós Zoltán, a Clifford Chance munkatársa szerint a havidíjas szolgáltatást főleg nemzetközi bankhálózatok veszik igénybe adatvédelmi szabályozásuk kialakításához. A bankok New York-i vagy londoni központjai a Nextlaw online adatbázisából megtudhatják, hogy milyen adatvédelmi törvények és rendeletek vannak érvényben azokban az országokban, ahol fiókjaik vannak, illetve milyen törvénymódosításokat terveznek az adott országban. Az évente tízszer frissített, személyre szabható szolgáltatás összehasonlító elemzések készítésére is képes.

Az ügyvédi irodák internetes szolgáltatásainak megjelenése is jelzi, hogy a multinacionális cégek már felismerték az internet előnyeit, az infrastruktúra fejlődésével pedig várhatóan egyre több kis cég is felkerül a hálóra. A digitális aláírás bevezetése újabb lendületet adhat az elektronikus kereskedelem terjedésének, így egyre több esélye van annak, hogy csökken a papírhalmaz az irodákban, és kevesebbet kell sorbaállnunk a hivatalokban.  • Hírek
  • Csok