Donát
-4 °C
2 °C

Egyetemen oktatják a vírusírást

2003.05.29. 12:44
A legtöbb egyetem valószínűleg megrovásban részesítené azokat a hallgatókat, akik vírusok gyártásával múlatják idejüket, a kanadai Calgary Egyetem azonban tananyag részévé akarja tenni a kártékony programok elkészítésének fortélyait.
A kanadai oktatási intézmény a negyedikes hallgatók számára indítja el idén ősszel a "számítógépes vírusok és rosszindulatú szoftverek" című tantárgyat, melynek keretében a diákok saját vírusokat írhatnak, illetve azok hatásait tesztelhetik. A vírusirtókkal foglalkozó szakemberek hevesen kritizálták ezt a lépést.

Megismerhetik a vírusírók gondolkodását

Ken Barker, az iskola számítástechnikai karának vezetője úgy véli, hogy az új tananyag segítségével a diákok alaposabban megismerhetik a vírusírók motivációit. "A vírusok egyre több problémát okoznak - a McAfee az elmúlt 24 óra alatt körülbelül 190 ezer új fertőzött fájt fedezett fel - és aki azt állítja, hogy már most is eleget teszünk, az igazából a homokba dugja a fejét." - mondta Barker a Cnetnek. Az iskola illetékesei egyébként úgy vélik, hogy a vírusok megírásához szükséges információk már most is könnyedén elérhetőek.

A vírusírás mindig káros

Mind a tananyag elindításának támogatói, mind annak ellenzői egyetértenek abban, hogy a vírusfertőzések több milliárd dolláros kárt okoznak a vállalatoknak, mivel az e-mail szerverek leállása jelentősen csökkenti a produktivitást.

David Perry, a vírusirtó szoftvereket gyártó Trend Micro oktatási igazgatója azonban igen rossz ötletnek tartja az emberek vírusírásra való bátorítását. "Miért nem tanítják a crackelést? Miért nem tanítják az összes káros számítógépes tevékenységet?" - tette föl a kérdést Perry.

Szerinte a kártékony kódok egyszerűsége miatt nem lenne fontos a vírusírás tanulmányozása. "A vírusírók általában nem túl jó programozók, mert aki jó programozó, azt általában valaki alkalmazza, hogy programokat írjon" - mondta.

A kártékony kódok nem kerülhetnek ki

Ezzel szemben Fred Cohen vírusszakértő fontosnak tartja, hogy a diákok közelebbről tanulmányozhassák a vírusokat, akár úgy is, hogy saját maguk állítják elő azokat. Csupán annyit kell biztosítani, hogy a szerzeményeik nem hagyhassák el az egyetem számítógépes rendszerét. Cohen egyébként a New Haven Egyetemen az előző szemeszterben hasonló tananyag oktatásával próbálkozott.

Cohen elmondása szerint a diákok saját vírusaik - és azok kiirtására alkalmas vírusirtóik - megírásával megtanulhatták, hogy ezeket a kártékony programokat milyen egyszerű előállítani, hogy milyen gyorsan terjednek, és hogy miként működnek. Ezzel egy időben egy kicsit megismerhették a valódi vírusírók gondolkodásmódját is. Cohen ugyanakkor azt tartja legfontosabbnak, hogy a hasonló tananyagot bevezető iskolák megfelelő védelmi rendszert állítsanak fel a diákok munkájának kikerülése ellen.

A Calgary Egyetem illetékesei a Cnetnek elmondták: már megtették a megfelelő óvintézkedéseket: egy teljesen zárt hálózatot fognak használni, a diákok nem vihetnek ki lemezeket a vírusfertőzött laboratóriumokból, amelyeket egyébként folyamatosan őrizni fognak.

Néhányan nem alkalmaznának vírusírókat

Annyi bizonyos, hogy a Calgary évfolyamán végzettek aligha fognak állást kapni a vírusirtókat készítő Sophosnál. "Egy jó vírusirtó megírásához szükséges képzettség igen messze áll attól, ami egy vírus megírásához szükséges." - mondta Jan Hruska, a vállalat vezérigazgatója.