István, Vajk
17 °C
34 °C

Szimat, Vista, keress!

2005.08.03. 11:55
A Windows Vista keresőmotorja sokkal fejlettebb az elődjénél: gyorsabb és okosabb is annál. A metaadatoknak köszönhetően a legeldugottabb állományt is könnyedén megtalálhatjuk.

Egy ideális világban nem kell ismernünk a fájl nevét. Egy ideális világban az átlagfelhasználó azt sem tudja, hogy léteznek fájlok egyáltalán. Ebben a világban az ideális felhasználó békésen éldegél abban a hitben, hogy csak zenék, dokumentumok, képek, játékok léteznek, meg még sok olyasmi, ami az ingerküszöbön kívülre esik – Feladatkezelő, Eszközkezelő, ezekről viszont egyáltalán nem kell tudni.

Új világ


Klikk a galériára!
A jövő és a jelen operációs rendszerei már az ideális felhasználókra építenek. A Mac OS is azon dolgozik, hogy kitörölje a felhasználó agyából a fájl kifejezést, ahogy a mappáknak sincs már jelentőségük, és ugyanezen az úton jár a Windows Vista is.

Ebben az ideális világban ha meg akarunk találni valamit, nem kell tudnunk, hogy kedvenc Moby-dalunk play01szam2.mp3 névre hallgat, elég beírnunk az előadót, és már is hallgathatjuk is a nótát.

A Vista egyik legnagyobb újításaként a továbbfejlesztett keresőszolgáltatást szokták emlegetni, amely képes a metaadatokban is vizslatni. Metaadata bármelyik dalnak, képnek, dokumentumnak lehet, feltéve hogy létrehozója lelkiismeretes felhasználó. Ha Ön a közösségért felelősséget érző júzer, egy cd begrebbelése után kitölti az id3-címkéket: előadó, stílus, album, cím. Sokszorosan igaz lesz ez a Vista megjelenése után, a beépített kereső ugyanis ezekben az adatokban is szétnéz.

Minden részletre

Egy jól felszerelt mp3 megtalálása tehát gyerekjáték az új operációs rendszerrel. Vagy vegyünk egy képet: a jó Isten se tudja, hogy milyen néven menti el a szerencsétlen fényképezőgép a tavaly karácsonykor készült felvételeket. Esetleg azt, amit egy vállalati bulin sikerült megörökítenünk, ahol főnökünk kisebb állatokkal incselkedett, pedig a kép megtalálása komoly fizetésemeléssel járna. De ha tudjuk, hogy nagyjából mikor készült a kép, már nyert ügyünk van: beállítjuk hogy keressen a két héttel ezelőtti képek között, de konkrét napra is rákérdezhetünk. Vagy ki is zárhatunk dátumokat, ha úgy tarja kedvünk. A keresőmotor segítségével kameramodellre, színmélységre, felbontásra és kulcsszóra lebontva is szűkíthetünk.

Ugyanígy minden lehetséges módon kutathatunk dokumentumaink, leveleink vagy mozgóképeink között, a kereső mindig a formátumnak megfelelő szűkítési lehetőséget kínálja fel.

Persze a Yahoo és a Google asztali keresői már eddig is jelentős előrelépést jelentettek a Windows szolgáltatásához képest, de a Vista motorja intelligensebb, és ami sokkal fontosabb: beépített, így pillanatok alatt elterjedhet az otthoni számítógépeken.

Gyorsabban fagy


Klikk a galériára!
Ráadásul a keresés még sosem volt pc-n ilyen gyors: az operációs rendszer folyamatosan indexeli az állományokat, amikor épp nem használjuk a gép kapacitásait. Az indexelésnek hála a valódi kereséskor nem kell minden állományt átvizsgálnia a rendszernek, hiszen már rég tudja, hogy mit, hol keressen, így a tesztre felpakolt 3,55 gigabájtnyi zene közül is egy másodperc alatt megtalálta a kívánt tételt.

A béta-verzióban kipróbálhattuk a keresőt, és amikor működött, határozottan tetszett. A megadott szűkítési feltételeknek megfelelően mindig a keresett állományt köpte ki a program. A halmozott szűkítésnek (például: június előtti, Sony kamerával készült, 24 bites színmélységű képek) köszönhetően konkretizálhatjuk, hogy mit is akarunk látni, hallani, esetleg olvasni. Persze azért ez sem varázsszer: a Kánaán majd akkor jön el, amikor elég lesz annyit mondanunk a gépnek, hogy „add ki azt, amikor piros labda van baloldalt, jobbra meg Géza sörözik”. Adatok nélkül most sem találunk meg semmit, de az új keresővel a hívószó többé nem "Az" hanem "Olyasmi", ami jóval nagyobb szabadságot ad.

Tesztünk során egy negatívumot azért sikerült találnunk: a kereséssel a normálisnál többször sikerült lefagyasztanunk a rendszert. Ilyenkor a Vista egyből üzenetet küldött Redmondba (persze csak az engedélyünkkel), a második bétában és főleg a végső verzióban tehát remélhetőleg nem fekteti majd két vállra a keresés az operációs rendszert.