Jenő
-3 °C
6 °C

Szimat, Vista, keress!

2005.08.03. 11:55
A Windows Vista keresőmotorja sokkal fejlettebb az elődjénél: gyorsabb és okosabb is annál. A metaadatoknak köszönhetően a legeldugottabb állományt is könnyedén megtalálhatjuk.

Egy ideális világban nem kell ismernünk a fájl nevét. Egy ideális világban az átlagfelhasználó azt sem tudja, hogy léteznek fájlok egyáltalán. Ebben a világban az ideális felhasználó békésen éldegél abban a hitben, hogy csak zenék, dokumentumok, képek, játékok léteznek, meg még sok olyasmi, ami az ingerküszöbön kívülre esik – Feladatkezelő, Eszközkezelő, ezekről viszont egyáltalán nem kell tudni.

Új világ


Klikk a galériára!
A jövő és a jelen operációs rendszerei már az ideális felhasználókra építenek. A Mac OS is azon dolgozik, hogy kitörölje a felhasználó agyából a fájl kifejezést, ahogy a mappáknak sincs már jelentőségük, és ugyanezen az úton jár a Windows Vista is.

Ebben az ideális világban ha meg akarunk találni valamit, nem kell tudnunk, hogy kedvenc Moby-dalunk play01szam2.mp3 névre hallgat, elég beírnunk az előadót, és már is hallgathatjuk is a nótát.

A Vista egyik legnagyobb újításaként a továbbfejlesztett keresőszolgáltatást szokták emlegetni, amely képes a metaadatokban is vizslatni. Metaadata bármelyik dalnak, képnek, dokumentumnak lehet, feltéve hogy létrehozója lelkiismeretes felhasználó. Ha Ön a közösségért felelősséget érző júzer, egy cd begrebbelése után kitölti az id3-címkéket: előadó, stílus, album, cím. Sokszorosan igaz lesz ez a Vista megjelenése után, a beépített kereső ugyanis ezekben az adatokban is szétnéz.

Minden részletre

Egy jól felszerelt mp3 megtalálása tehát gyerekjáték az új operációs rendszerrel. Vagy vegyünk egy képet: a jó Isten se tudja, hogy milyen néven menti el a szerencsétlen fényképezőgép a tavaly karácsonykor készült felvételeket. Esetleg azt, amit egy vállalati bulin sikerült megörökítenünk, ahol főnökünk kisebb állatokkal incselkedett, pedig a kép megtalálása komoly fizetésemeléssel járna. De ha tudjuk, hogy nagyjából mikor készült a kép, már nyert ügyünk van: beállítjuk hogy keressen a két héttel ezelőtti képek között, de konkrét napra is rákérdezhetünk. Vagy ki is zárhatunk dátumokat, ha úgy tarja kedvünk. A keresőmotor segítségével kameramodellre, színmélységre, felbontásra és kulcsszóra lebontva is szűkíthetünk.

Ugyanígy minden lehetséges módon kutathatunk dokumentumaink, leveleink vagy mozgóképeink között, a kereső mindig a formátumnak megfelelő szűkítési lehetőséget kínálja fel.

Persze a Yahoo és a Google asztali keresői már eddig is jelentős előrelépést jelentettek a Windows szolgáltatásához képest, de a Vista motorja intelligensebb, és ami sokkal fontosabb: beépített, így pillanatok alatt elterjedhet az otthoni számítógépeken.

Gyorsabban fagy


Klikk a galériára!
Ráadásul a keresés még sosem volt pc-n ilyen gyors: az operációs rendszer folyamatosan indexeli az állományokat, amikor épp nem használjuk a gép kapacitásait. Az indexelésnek hála a valódi kereséskor nem kell minden állományt átvizsgálnia a rendszernek, hiszen már rég tudja, hogy mit, hol keressen, így a tesztre felpakolt 3,55 gigabájtnyi zene közül is egy másodperc alatt megtalálta a kívánt tételt.

A béta-verzióban kipróbálhattuk a keresőt, és amikor működött, határozottan tetszett. A megadott szűkítési feltételeknek megfelelően mindig a keresett állományt köpte ki a program. A halmozott szűkítésnek (például: június előtti, Sony kamerával készült, 24 bites színmélységű képek) köszönhetően konkretizálhatjuk, hogy mit is akarunk látni, hallani, esetleg olvasni. Persze azért ez sem varázsszer: a Kánaán majd akkor jön el, amikor elég lesz annyit mondanunk a gépnek, hogy „add ki azt, amikor piros labda van baloldalt, jobbra meg Géza sörözik”. Adatok nélkül most sem találunk meg semmit, de az új keresővel a hívószó többé nem "Az" hanem "Olyasmi", ami jóval nagyobb szabadságot ad.

Tesztünk során egy negatívumot azért sikerült találnunk: a kereséssel a normálisnál többször sikerült lefagyasztanunk a rendszert. Ilyenkor a Vista egyből üzenetet küldött Redmondba (persze csak az engedélyünkkel), a második bétában és főleg a végső verzióban tehát remélhetőleg nem fekteti majd két vállra a keresés az operációs rendszert.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?