Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Jönnek a műénekesek

2003.11.23. 17:03
Jó hír a kispénzű slágergyárosoknak: már megvásárolhatók a világ első virtuális énekesei. Leon, Lola és Miriam bármilyen megadott dallamot és szöveget képesek valósághűen elénekelni. Bár a Vocaloid még csak angol és japán éneket tud leképezni, a magyar forgalmazó szerint itthon is lehet rá kereslet, bár szerinte venni csak kevesen fognak belőle, inkább lemásolják.
Az elektronikus zenekészítő eszközök és szoftverek mára már igen sok hangszer hangját elő tudják állítani mesterségesen, de az emberi énekhanggal, annak bonyolultsága miatt, eddig mindenkinek meggyűlt a baja. Az énekben emellett általában dallam és szöveg egyaránt jelen van, ilyen kettősség más hangszereknél nem található meg, és ez szintén nehezíti a leképezést. Az emberi fül ráadásul annyira kifinomultan érzékeli az emberi hangot, hogy a legkisebb hangszínbéli elcsúszást vagy hibát azonnal felfedezi.

Leon és Lola

A szakma ezért nagyon várta a Yamaha új rendszerű, Vocaloidnak elnevezett énekszintetizáló technológiáját, amit a cég először márciusban, a frankfurti zenei vásáron mutatott be. A Yamaha fejlesztői Windowsra, C++-ban készítették el a programot, ami a szaksajtó, például az Electronic Musician című lap szerint is meglepően pontosan képezi le az emberi énekhangot.

A szoftverhez azonban hangmintákra is szükség volt, ezért a Yamaha hangmintakészítő cégeknek licencelte a technológiát, például a japán Crypton Future Mediának, a német Best Service-nek vagy a brit Zero-G-nek. Elsőként a Zero-G készült el műénekeseivel, Leont és Lolát, a világ első virtuális férfi és női énekeseit e hét elején mutatták be. A Zero-G emellett egy valódi énekesnő, Miriam Stockley digitális változatát is piacra dobta.

Énektöredékek

Miriam Stockley
A hangmintakönyvtárak létrehozásához hivatásos énekesek felvételeit digitalizálták be, a gyűjteményben szerepelnek mondatok, szavak és szótöredékek, illetve minták különböző énektechnikákról. A mintákat frekvenciatartományokba konvertálták és adatbázisba rendezték. A felhasználónak így elég a dallamot és a szöveget megadnia, és a szoftver máris létrehozza az énekszólamot Leon, Lola vagy Miriam hangján.

A Yamaha fejlesztői a Vocaloid-rendszer létrehozásához értelmetlen kifejezéseket énekeltettek föl hivatásos énekesekkel, melyekben minden hang minden lehetséges kombinációban fölbukkan. Az énekszólamot a program a digitalizált énektöredékekből állítja össze: feldarabolja és úgy alakítja őket, hogy összefüggő, valósághű szöveg jöjjön létre.

A munkát egy 2 gigahertzes Pentium 4-es a valós idő egyharmada alatt elvégzi, azaz egypercnyi éneket húsz másodperc alatt elkészít. A program jelenleg japán és angol éneket tud előállítani. A Vocaloid további beállításokra is lehetőséget ad, például hajlításokat, rezegtetéseket vagy egyéb díszítéseket lehet az énekszólamhoz adni.

Itthon másolják

Mivel a Zero-G hangmintái csak pár napja jelentek meg, a magyarországi forgalmazó még nem kapta meg őket. De Faltay Csaba, a Fish Music Kft. ügyvezetője nem táplál túlzott reményeket a magyarországi kereslettel kapcsolatban: "Ha tízet rendelünk belőle, kilenc még egy év múlva is a polcon fog porosodni" - mondta. Faltay szerint - "tisztelet a kivételnek" - itthon a legtöbben másolják a hangminta-CD-ket. Ebből csak azért nincsen nagyobb probléma, mert a magyar piac annyira kicsi, hogy a gyártó cégeknek egyszerűen nem éri meg súlyos összegeket áldozni a hanganyagok bevizsgálására és az ügyvédi költségekre.

A Vocaloid elvét Faltay - aki maga is hangstúdiót üzemeltet, zenét ír, illetve remixeket készít - nagyon jónak tartja, de az szerinte kérdéses, hogy mekkora igény lesz rá. Az ügyvezető valószínűnek tartja, hogy valaki majd készít egy-két nagy slágert a Vocaloiddal, azután a technológia "belesüpped a film- és reklámzene világába, ahol a helye van". Persze ez attól is függ, hogy mennyire lesz használható a rendszer: "Ha jó vokáloztatásra, azaz meg lehet vele spórolni például egy háromtagú soulvokált, akkor lehet jövője a dance-ben is".