Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Öt év fejlesztésre, egymilliárd dollár marketingre

2006.11.30. 16:35
A Vista a 12. Windows, közel négyszer annyi ideig fejlesztették, mint az XP-t, legalább egymilliárd dollárt költenek a népszerűsítésére és eredetileg egy síkocsmáról nevezték el.

 • A Windows XP fejlesztése 18 hónapig tartott, 1999 decemberétől 2001 augusztusáig. A Windows Vistán 66 hónapig dolgoztak, 2001 májusától 2006 november elejéig.

 • A Vistának az eredeti tervek szerint 2003-ban kellett volna a boltokba kerülnie. 2006 november 30-a a mennyiségi licenc megjelenésének napja, a dobozos verzió csak 2007 januárjában kerül a boltokba.
 • A Windows XP hardverkövetelménye 300 megahertzes processzor és 128 megabájt memória volt. A Vista 1000 megahertzes processzort és 1024 megabájt memóriát követel, valamint a tökéletes grafikai megjelenéshez 128 megabájtos, DirectX 9-es grafikus kártya kell neki.
 • Az XP neve az experience szóból ered, mert a Microsoft szerint élmény használni az operációs rendszert. Vagy tapasztalat. Az XP kódneve Whistler volt, ez egy kanadai síközpont, ahová gyakran járnak a Microsoft dolgozói.
 • A redmondi cég 2009 és 2012 között megjelenő következő operációs rendszerének a kódneve sokáig Blackcomb volt, szintén kedvelt síelőhely, és gyakorlatilag már egybeépült Whistlerrel. A két helység együtt rendezi a 2010-es téli Olimpiát.
 • A Windows Vista kódneve 2005-ig Longhorn volt, ami meg a Longhorn Saloonról kapta a nevét. Ez egy síelős kocsma, félúton van Whistler és Blackcomb között. Értik: a Windows Vista félúton van az XP, meg a következő generációs operációs rendszer között. Ja, a Vista spanyol szó, jelentése: látvány, látás. Meg vámőr.
 • A Windows XP-ből világszerte 400 millió darabot értékesítettek. Michael Sievert, a Microsoft elnökhelyettese abban reménykedik, hogy 200 millió megy el a Vistából az első 24 hónapban. A Windows 95-ből 67 millió ment el két év alatt.
 • A Windows 95 bevezetésére 300 millió dollárt költött a Microsoft. A Windows XP marketingköltsége elérte az egymilliárd dollárt. A Windows Vista népszerűsítésére a gyártó ígérete szerint többet költenek, mint bármelyik korábbi operációs rendszerére.
 • A Microsoft a világ egyik legkövérebb cége, piaci értéke eléri a 295 milliárd dollárt (hatvanezer milliárd forintot), világszerte 71 ezer embert foglalkoztat, éves bevétele meghaladja a 44 milliárd dollárt, adózott eredménye 12,6 milliárd dollár. Ez hetven százalékkal több, mint a magyar költségvetési hiány.
 • Bill Gates még mindig a világ leggazdagabb embere, vagyona 53 milliárd dollár, azaz 10 ezer milliárd forint. Ez elég sok pénz.
 • A Vista a Windows 12. alapverziója. Az első 1985-ben jelent meg. Az első igazán sikeres változat az 1990-es Windows 3.0 volt. A Windows 95 1995 augusztus 24-én került a boltokba, a Windows XP forgalmazását 2001 október 25-én kezdték meg. A Windows Vista 2006 november 30-tól elérhető.
 • Nálunk hat verzió jelent meg az XP-ből. A legsikeresebb az otthoni felhasználóknak szánt Home Edition lett, de volt belőle Professional változat is, a profiknak. A Media Center Edition mindenféle multimédia-funkciókkal volt kiegészítve, a Tablet PC Edition már felismerte, ha botokkal böködjük a kijelzőt. Volt két 64 bites verzió is.
 • A Windows Vista öt verzióban kerül a piacra. Az alapverzió neve Home Basic lesz, a Home Premium több eszközt és szolgáltatást támogat, az üzleti felhasználókat támogató Business már 128 gigabájt memóriát tud kezelni, az Enterprise többnyelvű felhasználó felületet kínál, az Ultimate meg egy csomó, közelebbről meg nem nevezett extrával kápráztatja majd el a felhasználókat.
 • A Vista második nyilvános bétája generálta minden idők legnagyobb letöltési hullámát. Egyetlen éjszaka alatt 18 ezren töltötték le a szoftvert, majd a következő hetekben még ötmillióan. A Microsoft szerint ha tovább növelték volna a letöltési sávszélességet, akkor az egész internet kritikusan lelassult volna.

Az információkat főleg a Wikipediáról nyúltuk.