Szilvia
5 °C
16 °C

Visszavonta az IBM a hétmilliárd dolláros ajánlatot a Sunra

2009.04.06. 12:25 Módosítva: 2009-04-06 12:29:15
Nem jött össze az év felvásárlása a techvilágban. A Sun továbbra is vevőt keres, de az ár sokat csökkenhet.

Az IBM néhány hete tett hétmilliárd dolláros felvásárlási ajánlatot a Sun Microsystemsre, az év legjelentősebb cégösszeolvadását kilátásba helyezve a techvilágban. A szerverpiacon és szoftverekben egyaránt erős Sun (övék többek között a Solaris operációs rendszer, a Java programnyelv, és a MySQL adatbázis-kezelő rendszer) a gazdasági válsággal párhuzamosan kezdett mélyrepülésbe, mivel nagyon erősen támaszkodott a pénzügyi szektornak szánt szolgáltatásokra. Az elsőként a bankok között pusztító pénzügyi válság kiszolgáltatott helyzetbe kényszerítette a Sunt, ami a tavalyi utolsó pénzügyi negyedévbe 209 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el. Nagyjából ekkor kezdtek el a cég tulajdonosai befektető, illetve vevő után nézni.

Az IBM március közepén tett hétmilliárdos ajánlata jelentősen felülértékelte a céget a részvényárfolyamához képest, és az összeolvadással a csúcskategóriás Unix-szerverek piacának 65, és a teljes szerverpiac 42 százalékát uraló cég jött volna létre, bizonyos területeken (például a nagyvállalati, szalagos alapú háttértárak) száz százalék körüli részesedéssel.

Az IBM egy száz ügyvédből álló csapatot állított rá az üzletre, a Sun részvényei pedig szárnyalásba kezdtek a tárgyalások hírére, a felvásárlás azonban még azelőtt kútba esett, hogy a konkurensek elővették volna az ilyenkor szokásos monopóliumvádakat. A pontos okokról egyik fél sem nyilatkozik, a New York Times értesülése szerint az egyik, sok vitát kiváltott téma az átvett alkalmazottak fizetése volt, amit az IBM oldaláról túl magasnak tartottak.

A Sun új vevője (a hétmilliárdnál akár jelentősen alacsonyabb áron) a pletykák szerint a hálózati eszközöket gyártó Cisco lehet, esetleg a szerverek és pécék piacán egyaránt erős Hewlett-Packard.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?