Árpád
-2 °C
3 °C

Véget ér a Skype-balhé

2009.11.04. 12:15
Lapértesülések szerint a Skype kitalálói fogják visszavásárolni az Ebay üzletágát. Cserébe a pereket visszavonják.

A végéhez közeledik a Skype-ért folytatott háború – írja a New York Times. A lap az ügyet közelről ismerő forrásoktól úgy értesült, hogy a népszerű VoIP- és üzenetküldő alkalmazást kitaláló duó végül el fogja érni, amit a zsarolásként is felfogható licencperrel akart: ismét tulajdonrészt szereznek a vállalkozásban. A jogvitát lezáró megállapodást már a héten bejelenthetik.

A felek optimisták a megegyezéssel kapcsolatban – állította az egyik, neve elhallgatását kérő forrás, aki szerint egy olyan megoldás formálódik, amelyben a Skype-ot létrehozó, majd 2005-ben az eBaynek eladó Niklas Zennström és Janus Friis újra jelentős tulajdonrészt szerez a vállalatban. Feltehetően úgy, hogy az üzletágért 1,9 milliárd dollár készpénzt és 125 millió dollárnyi adósságpapírt megajánló magánbefektetői csoportból kigolyózzák a londoni Index Venturest. Ennek egyik partnere és tanácsadója az a Michelangelo Volpi, aki korábban a szintén a Zennström és Friis által gründolt Joost internetes tévé vezetője volt.

A részletek egyelőre nem világosak, így azt sem lehet tudni, hogy a Skype-alapítók mekkora részesedéshez jutnak majd, bár a New York Times forrásai szerint legalább egy poszt az övék lesz a cég igazgatótanácsában. A megegyezés feltétele az eBay és a felvásárlási ajánlatot benyújtó befektetői csoport elleni perek visszavonása.

Maguknak akarták

Jól értesült források szerint Zennström és Friis év elején vissza szerették volna vásárolni a Skype-ot az Ebaytől – amely 2005-ben 3,1 milliárd dollárt fizetett a vállalkozásért –, és magántőke-társaságok bevonásával igyekeztek előteremteni a pénzt az ügylethez. Az aukciósház azonban nem fogadta el az ajánlatukat, amiben szerepe lehetett annak is, hogy az Ebay menedzsmentje nem ápol baráti viszonyt a duóval.

Az elutasítást követően a Skype-alapítók támadásba lendültek. Mint kiderült: a skandináv páros a Skype 2003-as elindítása előtt két évvel gründolt egy másik vállalkozást, amelybe kimentette a szintén általuk kitalált KaZaA és a későbbi Skype alapját adó peer-to-peer technológiát. A mai napig ez a cég, a Joltid Ltd. rendelkezik a protokoll szabadalmaival és jogaival, az Ebay is a Joltidtól licencelte a megoldást.

Márciusban a Joltid váratlanul szerződésszegéssel vádolta meg az aukciósházat, és erre hivatkozva felmondta a licencszerződést. A huzavona akkor odáig fajult, hogy a felek az Egyesült Királyságban bíróság elé vitték az ügyet, amelynek tárgyalását 2010 júniusára tűzték ki. Szeptember elején aztán az Ebay bejelentette, hogy a Skype többségi tulajdonrészét eladja egy magánbefektetői csoportnak, mire Zennström és Friis az új tulajdonosaspiránsokra is kiterjesztette a pert, hogy meghiúsítsa az akvizíciót. A párost különösképpen felbőszítette, hogy a vevőnek jelentkező befektetői csoport élén a Joosttól menesztett Volpi áll, aki jól ismerhette a Skype kivásárlására vonatkozó terveiket. A küszöbön álló megegyezésről szóló híradást sem az Ebay, sem Zennström és Friis nem akarta kommentálni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?