Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Idén feltámadhat a pécépiac

2010.03.09. 10:44
A Gartner kutatócég szerint a vártnál másfélszer nagyobb mértékben is nőhet idén a kereslet a pécépiacon a gazdasági helyzet javulásával.

Az elemzőcég decemberben még azt jósolta, hogy a piac 13,3 százalékos idei növekedésére van kilátás, most azonban az előrejelzést 20 százalékra módosították, úgy becsülve, hogy a 2009-es 305,8 millió eladott darabbal szemben 2010-ben 336,1 milliós eladásra lehet számítani. "Az ipart jelentős részben a mobil gépek határozzák majd meg" - mondta el George Schiffler kutatási igazgató.

A netbookeladások növekedése is folytatódni fog, de nem az elmúlt évek ütemében, mivel konkurenciát jelenthet számukra a laptopok és tabletek új generációja. Az elemzőcég szerint idén 10,5 millió tablet eladására lehet számítani, a hagyományos asztali pécék eladásai viszont valószínűleg stagnálni fognak, minimális növekedésre csak a fejlődő piacokon van lehetőség.

A cég szerint mobil eszközök 2009-ben a pécéeladások 55 százalékát adták, és az előrejelzés szerint ez a szám 2012-ig akár 70 százalékig is felmehet, a piac pedig a következő években folyamatosan erősödni fog a pécék iránti kereslet növekedésével. A netbookok, amelyeket a cég mini-notebookoknak nevez, a gazdasági válság alatt is az ipar legjobban teljesítő termékei voltak, a 2010-es évben pedig meghatározó tényezővé válnak. Azt, hogy milyen hatással lesznek az új termékek, így például az Apple iPadje, még nem lehet pontosan tudni, de a Gartner szerint akár az egész piacot átalakíthatják.

A Gartner előrejelzése optimista olyan értelemben, hogy minden földrajzi régióban növekedésre számít, és azt jósolja, hogy a piacot meghatározó hagyományos ciklusok visszatérnek majd a válság okozta zavarosabb időszak után.