Tekla
5 °C
19 °C

Pörög a processzorok piaca

2010.04.30. 17:00
Erős első negyedévet zártak a processzorpiac szereplői. A részesedését csak az Intel tudta növelni.

Az idei első negyedévben az x86-os mikroprocesszorok forgalma 5,6 százalékkal csökkent a megelőző három hónaphoz képest – derül ki az IDC piackutató statisztikájából. Az, hogy az év eleji visszaesés nem érte el az ilyenkor megszokott mértéket, a a pc-iparág fellendülésének jele. A javulás az egy évvel korábbi adattal összevetve látványos: 39 százalékkal több csip fogyott az idén, mint egy éve. A gyártók processzoreladásból befolyó árbevétele a karácsonyi negyedév után 2 százalékkal csökkent, éves összehasonlításban viszont 40 százalékkal nőtt.

A pc-processzorok forgalma általában 7-8 százalékkal esik vissza a negyedik negyedév után. Az 5,6 százalékos zsugorodás mérsékelt, bár ez önmagában nem sokat jelentene. Azzal együtt azonban, hogy a tavalyi utolsó három hónap milyen erős forgalombővülést hozott, hihetőbbé teszi, hogy elindult a piaci fellendülés – magyarázta Shane Rau, az IDC vezetője.

Ami az egyes gyártók teljesítményét illeti a gyakorlatilag kétszereplős piacon, az első negyedév egyértelműen az Intelé volt, az AMD által a tavalyi év végén megszerzett részesedéstöbblet szinte teljesen elpárolgott. A desktop gépekbe szánt processzoroknál 72:28, a notebookoknál 88:12, szervereknél pedig 90:10 a két cég részesedésének aránya a piacon.

Az IDC jelentése kiemeli, hogy a noteszgépekben használt csipek esetében volt a legmeredekebb, 6,3 százalékos a visszaesés, aztán következtek a desktopokba (-5,1%), majd a szerverekbe szánt processzorok (-1,4%). Meglepő, de a processzorok átlagára emelkedett a negyedik negyedévihez képest, mégpedig 4,1 százalékkal, amit elsősorban az alacsony árfekvésű Intel Atom csipek forgalomcsökkenése magyaráz. Az IDC szerint az egészségesebb gazdasági környezet hosszabb távon is a drágább chipek iránti keresletet növeli majd.