Bono befektetőcége megvette a Facebook másfél százalékát

2010.06.29. 14:10
Az Elevation Partners befektetőcég 120 millió dollárért vásárolt Facebook-részvényeket, az áprilisi 90 milliós bevásárlása után most 1,5 százalékra emelve a részesedését a világ legnagyobb közösségi oldalában.

A Facebook részvényei nem forognak a tőzsdén, így kizárólag a tulajdonosok direkt megkeresésével lehet a részvényeiből vásárolni. Az Elevation a cég alkalmazottaitól vásárolt össze minimális tulajdonrészeket két menetben, összesen 210 millió dollárért. A Facebooknál az első, áprilisi üzlet után megtiltották az alkalmazottaiknak, hogy a részvényopcióikat külső befektetőknek eladják - az ilyen üzletekre csak az év meghatározott időszakaiban kaphatnak engedélyt.

A Facebook általában mereven elzárkózik minden befektetési és felvásárlási ajánlattól, az utóbbi néhány évben, mióta igazán felértékelődött az oldal, csak néhány alkalommal adtak túl a tulajdonosok pár százaléknyi tulajdonrészért, százmillió dolláros nagyságrendű összegekért. Így lett a Facebookban kisebbségi tulajdonos a Microsoft, az orosz Digital Sky Technologies, és a hongkongi milliárdos Li Ka-shing, aki a Forbes magazin legutóbbi listája szerint a világ 14. leggazdagabb embere.

A mostani, 120 milliós befektetés nagyjából 0,5 százalékos plusz részesedést hozott az Elevationnek, így az üzlet a Facebookot 23 milliárd dollárra értékelte. A közösségi oldal éves forgalma egyébként 800 millió dollár körül van, nyereségét tízmilliós nagyságrendűre becsülik a szakértők. A cég egyébként 2009 őszéig veszteségesen működött.

A vásárló Elevation Partners egy összesen 1,9 milliárd dolláros tőkét forgató befektetőcég, tulajdonosai között ott van az Apple egykori vezérigazgatója, Fred Anderson, az Electronic Arts játékkiadó volt vezetője, John Riccitello, és a U2 zenekar frontembere, Bono (ő a cég névadója is, az Elevation című U2-számmal). A cég több százmillió dollárt fektetett a Palm kéziszámítógép-gyártóba, a Bioware videojáték-fejlesztő cégbe, a Forbes Media és SDI médiacégbe, és milliókkal támogatja a Wikipediát is.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM