Álmos
1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

2011-ben rekordévet zárt az Intel

2012.01.20. 13:14

A világ legnagyobb félvezetőáramkör-gyártója tavaly minden piaci nehézség ellenére rekordévet zárt, értékesítési árbevétele 24 százalékkal, nyeresége 13 százalékkal emelkedett. Az Intel tavaly 54 milliárd dollár értékesítési árbevételt ért el, 24 százalékkal magasabbat mint 2010-ben. Nyeresége 13 százalékkal 12,9 milliárd dollárra emelkedett.

Az Intel eredmény adatainak további javulására számít az idén az ultrabook számítógépekhez kifejlesztett áramkör család, a nagyteljesítményű számítógépekben alkalmazott processzorok, valamint a táblaszámítógépekben és okostelefonokban használt áramköri elemek növekvő keresletének köszönhetően.

Az Intel a januári CES elektronikai kiállításon mutatta be ultrabookokhoz kifejlesztett új áramköreit, valamint az általa korábban ki nem szolgált készülék kategóriák, a táblaszámítógépekben és okostelefonokban használható áramköri elemeket.

A tavalyi negyedik negyedévben, amikor a thaiföldi áradások visszavetették a világ pc-gyártását, az Intel 21 százalékkal 13,9 milliárd dollárra növelte értékesítési árbevételét, ami a számítógép gyártás áradásoknak tulajdonítható kiesése nélkül 14,7 milliárd dollár lehetett volna. A nyereség azonban a költségek emelkedése miatt a negyedik negyedévben mindössze 6 százalékkal emelkedett 3,4 milliárd dollárra.

A folyó negyedévre az Intel az előző negyedévinél alacsonyabb értékesítési árbevételt vár, mivel nem csak a 80 százalékban Intel processzorral szerelt személyi számítógépek gyártása esett vissza, hanem a Garnter piackutató vállalat szerint már a kereslete is.

A vásárlók érdeklődése egyre nagyobb mértékbe fordul a táblaszámítógépek és az okostelefonok felé, az Intel ezért minden erejével az új piaci lehetőségek kiaknázásra törekszik. Az internetes forgalom rohamos növekedése miatt emelkedik viszont adatközpontokban alkalmazott és jórészt Intel processzorokkal szerelt nagyteljesítményű szerverek iránti kereslet.