Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Videóklipekből vásárolhatnak a kínaiak

2012.03.01. 17:18

Eddig ismeretlen vásárlási lehetőséggel jelentkezik a kínai elektronikus kereskedelem piacát uraló Alibaba Csoport: az interneten vásárlók jövő héttől videoklipeket nézve, közvetlenül az azon látható termékekre kattintva is virtuális kosarukba tehetik az érdeklődésüket felkeltett árucikkeket.

A próbaüzem fehérneműt és női ruházatot kínáló videókkal indul majd, ezek ugyanis az onlájn vásártér leginkább keresett termékek közé tartoznak, ezt követően a következő hónapok során fokozatosan bővítik a videóvásárlással beszerezhető termékek körét.

Az újítással az internetes kereskedelem 80 százalékát magának tudó Alibaba nemcsak új vásárlókat kíván szerezni, de saját bevallása szerint a vásárlói élményt is gazdagítani kívánja. Míg korábban ugyanis főleg az akciós árajánlatok miatt vásároltak interneten a kínaiak, ma már inkább a kényelem és a vásárlói élmény miatt választják az elektronikus boltokat.

Az internetezők számának növekedésével pedig az elektronikus kereskedelem is virágzik a kelet-ázsiai országban. Tavaly 194 millió kínai vásárolt az interneten, az összes internetező 37,8 százaléka. Az Alibaba Csoport onlájn vásártere, a Taobao több bevételt könyvelt el, mint az öt legnagyobb hagyományos bolt együttesen.

Az amerikai Boston Consulting Group szerint a kereskedelmi tranzakciók értéke az évtized közepére a kétezer milliárd jüant (70 ezer milliárd forint) is elérheti, ezzel Kína világelsővé válhat az internetes eladások piacán.