Tekla
9 °C
20 °C

Hamarosan megindul az ADSL-verseny

2000.09.01. 19:27
Szeptembertől nagysebességű digitális adatátviteli szolgáltatást kínál a Matáv. A NetExpressz néven kínált ADSL-alapú kapcsolat mellé a Matávnet hamarosan bejelenti az ADSL-internetcsomagokat. Az alternatív szolgáltatók az engedélyezés elhúzódása miatt leghamarabb novemberben kezdhetnek ADSL-alapú szolgáltatásokat nyújtani.
A Matáv szeptember elsején indítja ADSL, aszimmetrikus digitális előfizetői vonal szolgáltatását, amelyen a 28,8 kilobites modemes adatátvitel sebességénél akár hússzor gyorsabban is fogadhatnak adatokat a felhasználók. A NetExpressz névre keresztelt szolgáltatást csak ISDN2-előfizetők vehetik igénybe, az ISDN2-hozzáféréssel nem rendelkezőknek az ADSL szolgáltatás mellé az ISDN2-vonalat és szolgáltatást is meg kell rendelniük.

Ötvenezres induló költség, sebességfüggő havidíj

A hagyományos vonallal rendelkező előfizetők vonalát 12,500 forintért ISDN2-vonalra cseréli a Matáv, ehhez jön az ADSL-szolgáltatás 37,500 forintos belépési díja, továbbá az ISDN2 és az ADSL szolgáltatások havidíja. Amennyiben három éves szerződést ír alá az előfizető, a választott sebességtől függően havi 12,500, 20 ezer illletve 50 ezer forintos NetExpressz csomag mellé jön az ISDN2-szolgáltatás havi 4500 vagy 4875 forintos díja. Ez azt jelenti, hogy az 50 ezer forintos induló költség mellett 17 ezer és 54,875 forint közötti havidíjra számíthatnak a szolgáltatás igénybevevői. A NetExpressz előfizetői ingyen megkapják és használhatják a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges speciális ADSL-modemet.

A telefonvonal nélküli előfizetők, illetve azok, akik megtartanák analóg vonalukat, 42,500 forintért rendelhetik meg az ISDN2-vonalat, melyet a Matáv egy hónapon belül beszerel. A telefonos ügyfélszolgálat olcsóbb konstrukciót is javasolt kérdésünkre, az analóg vonal ugyanis csak 7500 forintba kerül, ezt 12,500-ért átalakítják ISDN2-re, ebben az esetben azonban két hónapon belül vállalja a cég a teljesítést.

Másfél megabites letöltési sebesség

Míg az ISDN technológia 64 kilobites, illetve kétszer 64 kilobites adatátvitelt tesz lehetővé, az ADSL-kapcsolat letöltési sebessége akár 9 megabit is lehet másodpercenként. Hazánkban a Matáv maximálisan 1,5 megabites letöltési sebességet kínál. A modemes internetezők tipikusan nagy mennyiségű adatot töltenek le, azonban csak kevés adatot küldenek a szolgáltató felé. Az ilyen típusú kapcsolatok bonyolítására született az aszimmetrikus digitális előfizetői vonal, melyen a letöltési kapacitás a feltöltési sebesség többszöröse. A NetExpressz II. csomag előfizetői például 128 kilobiten küldhetnek és 768 kilobiten fogadhatnak adatokat számítógépükre.

ADSL-alapú internet csak a Matávnettől

Mint azt kérdésünkre Nahlik Gábor, a Matáv termékmenedzsere elmondta, a NetExpressz előfizetői az ISDN2 két 64 kilobites átviteli csatornája mellé kapnak egy általuk választott sávszélességű, szélessávú adatcsatornát, melyen az ISDN2-vel ellentétben forgalmi és kapcsolási díj fizetése nélkül bonyolíthatnak adatforgalmat. Az ADSL-alapú internetezésre azonban egyelőre várni kell, az internetszolgáltatók közül ugyanis a közeljövőben csak a Matávnet kínál ADSL-alapú internetszolgáltatást, Pohly Ferenc kommunikációs igazgató szerint cége napokon belül bejelenti az újdonságot.

A többi internetszolgáltató egyelőre nem kínál ADSL-alapú hozzáférést. Mezei Julianna, a GTS-Datanet marketingmenedzsere kérdésünkre elmondta, hogy tervezik az új szolgáltatás bevezetését, ám a megfelelő törvénykezési háttér, illetve a Hírközlési Felügyelet engedélye nélkül egyelőre nem nyújthatnak ilyen szolgáltatást, illetve a Matávval sem állapodtak meg a technikai feltételekről.

Az alternatív szolgáltatók csak később indulhatnak

Az alternatív távközlési szolgáltatók legkorábban egy hónappal a Matáv után indulhatnak az ADSL-szolgáltatással, mivel a Hírközlési Felügyelet (HIF) egyelőre csak a monopolhelyzetben levő távközlési cégnek adott engedélyt. A HIF egyben felszólította arra a Matávot, hogy szeptember 31-ig készítse el arra vonatkozó ajánlatát, hogy az alternatív távközlési szolgáltatók hogyan nyújthatnának ADSL-szolgáltatást a Matáv infrastruktúrájának igénybevételével, melyhez a Matávnak november elsejétől biztosítania kell az alternatívok számára a hozzáférést. Az alternatív szolgáltatók csak azután kezdhetnek ADSL-t nyújtani, miután a HIF elfogadta a Matáv ajánlatát, ezért elképzelhető, hogy lemaradásuk a kezdeti egy hónapnál jóval több lesz.

A Vivendi május óta teszteli kísérleti ADSL-szolgáltatását a cégcsoportba tartozó Déltáv szolgáltatási területén. A cég szóvivője, Baráth Gergely szerint még ősszel tervezik a szolgáltatás elindítását, pontos időpontot azonban nem tudott mondani.

Schillinger Attila, a Novacom marketing vezérigazgató-helyettese az Indexnek elmondta, hogy üdvözlik a HIF döntését, és örülnek, hogy megnyílik számukra a piac. Nem tartják azonban szerencsésnek, hogy nem egyszerre indulhatnak a szolgáltatók, hanem a Matáv egy hónappal előbb kezdheti az ADSL bevezetését. Mint elmondta, a Novacom mindenképpen szeretne ADSL-t szolgáltatni, lehetőség szerint már november elsejétől. A vállalat főleg cégeknek kínálja majd az új szolgáltatást, főleg nagyvállalatokból álló ügyfélkörüket kisebb cégekkel is szeretnék bővíteni.

A PanTel szerint a HIF döntése ésszerű kompromisszum volt a hatóság részéről. Dr. Bárányné Sülle Gabriella, a cég stratégiai tanácsadója kérdésünkre elmondta, hogy cége pozitívan értékeli a döntést, a két hónapos késés annak az ára, hogy a Matáv megnyitja az alternatív szolgáltatók előtt hálózatát. A tanácsadó szerint a Matáv-területeken az alternatív szolgáltatók nagykereskedelmi feltételek mellett megkötött társszolgáltatói szerződéssel, mintegy viszonteladóként léphetnének a piacra. A Matáv-ügyfelek így továbbra is a Matáv telefonszolgáltatását vennék igénybe, az ADSL-szolgáltatások piacán azonban szabadon választhatnának a Matáv és az alternatív szolgáltatók kínálatából. A PanTel tulajdonában levő Euroweb is tervezi az ADSL-alapú internetszolgáltatást. A várhatóan decemberben induló szolgáltatáscsomagban az ADSL-kapcsolat és az internetelőfizetés is benne lenne, ellentétben a Matáv NetExpressz szolgáltatásával, melyhez külön kell majd internetelőfizetést vásárolnia a felhasználóknak.