Judit
3 °C
7 °C

Hamarosan megindul az ADSL-verseny

2000.09.01. 19:27
Szeptembertől nagysebességű digitális adatátviteli szolgáltatást kínál a Matáv. A NetExpressz néven kínált ADSL-alapú kapcsolat mellé a Matávnet hamarosan bejelenti az ADSL-internetcsomagokat. Az alternatív szolgáltatók az engedélyezés elhúzódása miatt leghamarabb novemberben kezdhetnek ADSL-alapú szolgáltatásokat nyújtani.
A Matáv szeptember elsején indítja ADSL, aszimmetrikus digitális előfizetői vonal szolgáltatását, amelyen a 28,8 kilobites modemes adatátvitel sebességénél akár hússzor gyorsabban is fogadhatnak adatokat a felhasználók. A NetExpressz névre keresztelt szolgáltatást csak ISDN2-előfizetők vehetik igénybe, az ISDN2-hozzáféréssel nem rendelkezőknek az ADSL szolgáltatás mellé az ISDN2-vonalat és szolgáltatást is meg kell rendelniük.

Ötvenezres induló költség, sebességfüggő havidíj

A hagyományos vonallal rendelkező előfizetők vonalát 12,500 forintért ISDN2-vonalra cseréli a Matáv, ehhez jön az ADSL-szolgáltatás 37,500 forintos belépési díja, továbbá az ISDN2 és az ADSL szolgáltatások havidíja. Amennyiben három éves szerződést ír alá az előfizető, a választott sebességtől függően havi 12,500, 20 ezer illletve 50 ezer forintos NetExpressz csomag mellé jön az ISDN2-szolgáltatás havi 4500 vagy 4875 forintos díja. Ez azt jelenti, hogy az 50 ezer forintos induló költség mellett 17 ezer és 54,875 forint közötti havidíjra számíthatnak a szolgáltatás igénybevevői. A NetExpressz előfizetői ingyen megkapják és használhatják a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges speciális ADSL-modemet.

A telefonvonal nélküli előfizetők, illetve azok, akik megtartanák analóg vonalukat, 42,500 forintért rendelhetik meg az ISDN2-vonalat, melyet a Matáv egy hónapon belül beszerel. A telefonos ügyfélszolgálat olcsóbb konstrukciót is javasolt kérdésünkre, az analóg vonal ugyanis csak 7500 forintba kerül, ezt 12,500-ért átalakítják ISDN2-re, ebben az esetben azonban két hónapon belül vállalja a cég a teljesítést.

Másfél megabites letöltési sebesség

Míg az ISDN technológia 64 kilobites, illetve kétszer 64 kilobites adatátvitelt tesz lehetővé, az ADSL-kapcsolat letöltési sebessége akár 9 megabit is lehet másodpercenként. Hazánkban a Matáv maximálisan 1,5 megabites letöltési sebességet kínál. A modemes internetezők tipikusan nagy mennyiségű adatot töltenek le, azonban csak kevés adatot küldenek a szolgáltató felé. Az ilyen típusú kapcsolatok bonyolítására született az aszimmetrikus digitális előfizetői vonal, melyen a letöltési kapacitás a feltöltési sebesség többszöröse. A NetExpressz II. csomag előfizetői például 128 kilobiten küldhetnek és 768 kilobiten fogadhatnak adatokat számítógépükre.

ADSL-alapú internet csak a Matávnettől

Mint azt kérdésünkre Nahlik Gábor, a Matáv termékmenedzsere elmondta, a NetExpressz előfizetői az ISDN2 két 64 kilobites átviteli csatornája mellé kapnak egy általuk választott sávszélességű, szélessávú adatcsatornát, melyen az ISDN2-vel ellentétben forgalmi és kapcsolási díj fizetése nélkül bonyolíthatnak adatforgalmat. Az ADSL-alapú internetezésre azonban egyelőre várni kell, az internetszolgáltatók közül ugyanis a közeljövőben csak a Matávnet kínál ADSL-alapú internetszolgáltatást, Pohly Ferenc kommunikációs igazgató szerint cége napokon belül bejelenti az újdonságot.

A többi internetszolgáltató egyelőre nem kínál ADSL-alapú hozzáférést. Mezei Julianna, a GTS-Datanet marketingmenedzsere kérdésünkre elmondta, hogy tervezik az új szolgáltatás bevezetését, ám a megfelelő törvénykezési háttér, illetve a Hírközlési Felügyelet engedélye nélkül egyelőre nem nyújthatnak ilyen szolgáltatást, illetve a Matávval sem állapodtak meg a technikai feltételekről.

Az alternatív szolgáltatók csak később indulhatnak

Az alternatív távközlési szolgáltatók legkorábban egy hónappal a Matáv után indulhatnak az ADSL-szolgáltatással, mivel a Hírközlési Felügyelet (HIF) egyelőre csak a monopolhelyzetben levő távközlési cégnek adott engedélyt. A HIF egyben felszólította arra a Matávot, hogy szeptember 31-ig készítse el arra vonatkozó ajánlatát, hogy az alternatív távközlési szolgáltatók hogyan nyújthatnának ADSL-szolgáltatást a Matáv infrastruktúrájának igénybevételével, melyhez a Matávnak november elsejétől biztosítania kell az alternatívok számára a hozzáférést. Az alternatív szolgáltatók csak azután kezdhetnek ADSL-t nyújtani, miután a HIF elfogadta a Matáv ajánlatát, ezért elképzelhető, hogy lemaradásuk a kezdeti egy hónapnál jóval több lesz.

A Vivendi május óta teszteli kísérleti ADSL-szolgáltatását a cégcsoportba tartozó Déltáv szolgáltatási területén. A cég szóvivője, Baráth Gergely szerint még ősszel tervezik a szolgáltatás elindítását, pontos időpontot azonban nem tudott mondani.

Schillinger Attila, a Novacom marketing vezérigazgató-helyettese az Indexnek elmondta, hogy üdvözlik a HIF döntését, és örülnek, hogy megnyílik számukra a piac. Nem tartják azonban szerencsésnek, hogy nem egyszerre indulhatnak a szolgáltatók, hanem a Matáv egy hónappal előbb kezdheti az ADSL bevezetését. Mint elmondta, a Novacom mindenképpen szeretne ADSL-t szolgáltatni, lehetőség szerint már november elsejétől. A vállalat főleg cégeknek kínálja majd az új szolgáltatást, főleg nagyvállalatokból álló ügyfélkörüket kisebb cégekkel is szeretnék bővíteni.

A PanTel szerint a HIF döntése ésszerű kompromisszum volt a hatóság részéről. Dr. Bárányné Sülle Gabriella, a cég stratégiai tanácsadója kérdésünkre elmondta, hogy cége pozitívan értékeli a döntést, a két hónapos késés annak az ára, hogy a Matáv megnyitja az alternatív szolgáltatók előtt hálózatát. A tanácsadó szerint a Matáv-területeken az alternatív szolgáltatók nagykereskedelmi feltételek mellett megkötött társszolgáltatói szerződéssel, mintegy viszonteladóként léphetnének a piacra. A Matáv-ügyfelek így továbbra is a Matáv telefonszolgáltatását vennék igénybe, az ADSL-szolgáltatások piacán azonban szabadon választhatnának a Matáv és az alternatív szolgáltatók kínálatából. A PanTel tulajdonában levő Euroweb is tervezi az ADSL-alapú internetszolgáltatást. A várhatóan decemberben induló szolgáltatáscsomagban az ADSL-kapcsolat és az internetelőfizetés is benne lenne, ellentétben a Matáv NetExpressz szolgáltatásával, melyhez külön kell majd internetelőfizetést vásárolnia a felhasználóknak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?