Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Versenytársat kapott az Antenna Hungária

2008.04.24. 14:53
Három cégtől négy pályázat érkezett a digitális televíziós és rádiós műsorszóró pályázatra. Az Antenna Hungária a tévés és a rádiós műsorszórás iránt is érdeklődik, a Magyar Rádió értelemszerűen a rádiós tenderen indult, egy Digital Broadcasting nevű cég pedig a tévés pályázaton adta be az ajánlatát.

Összesen kilencen vásárolták meg a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) pályázati anyagát, de végül csak három cég indult a digitális rádiós és tévés műsorszórás tenderén. Hosszú ideig csak az Antenna Hungária neve merült fel, mint lehetséges pályázó, de mindkét tenderen kapott egy-egy vetélytársat. A tévés műsorszórás iránt érdeklődőt Digital Broadcasting Kft. a TRI R szlovák műsorszóró vállalat többségi tulajdonában van. A TRI R több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a műsorszórás, műsorelosztás terén, tevékenységének középpontjában a televíziós és rádiójelek továbbítása áll.

A háromszáz főt foglalkoztató TRI R a magyarországi digitális műsorszórási jogosultság megszerzésével hosszú távú együttműködést kíván kezdeni a mindenkori magyar kormányzattal és a műsorszórásért felelős állami szervekkel - közölte a szlovák társaság csütörtökön az MTI-vel. A TRI R látja el Szlovákia teljes területét mind a közszolgálati, mind a kereskedelmi műsorszolgáltatók jeleivel több mint 30 gerinc adótelephely és csaknem 650 átjátszó adótelephely üzemeltetésével. A vállalat digitális műsorszórása a szlovákiai lakosság 20 százalékát éri el.

Rozgonyi Krisztina, az NHH tanácsának alelnöke az MTI-nek a csütörtöki tenderbontást követően elmondta: a pályázóknak a kiírásnak megfelelően a teljes, illetve a feltételeket elfogadó anyagot be kellett adniuk. Az NHH tizenöt napon belül dönt a pályázatok érvényességéről, eközben a pályázóknak még lesz lehetőségük hiánypótlásra. Az érvényes és elutasított pályázatokat május 9-én a honlapján teszi közzé az NHH, az elutasított pályázók jogorvoslatért bírósághoz fordulhatnak. Az NHH a tizenöt nap letelte után negyvenöt napon belül átadja az Országgyűlés illetékes bizottságának a sorrendi javaslatát, majd a bizottság ezt követően tizenöt napon belül dönt és kihirdeti a győzteseket.

Erősebb verseny

Az NHH március végén írta ki az öt digitális földfelszíni televízió, valamint a VHF-sávban működő digitális rádió műsorszóró-hálózat üzemeltetési jogosultságára vonatkozó nemzetközi tenderét. A földfelszíni digitális televíziózás az NHH reményei szerint erősíti majd a versenyt a televíziós piacon, és szélesebb műsorkínálathoz juttatja a magyar háztartások azon 20-25 százalékát, amely jelenleg csak antennával fogja az adást.

A digitális műsorszóró pályázatok győztese 12 évre szóló üzemeltetési jogosultságot nyerhet el. A pályázati kiírás szerint a nyertes pályázó döntheti majd el, hogy milyen tömörítési eljárást választ, illetve azt, hogy a közszolgálati adások mellett a többit tévécsatornát ingyenesen, vagy előfizetéses konstrukcióban teszi-e elérhetővé. Arról is a majdani üzemeltető dönthet, hogy milyen plusz csatornákat tesz elérhetővé.

Idén elindul

A pályázati kiírás szerint a földfelszíni rádiós és tévés műsorszórásnak még 2008-ban el kell indulnia, de az analóg tévéadást egyelőre nem kapcsolják le, ez legkésőbb 2011. december 31-én törtéhet meg. Mind a rádiós, mind televíziós hálózatnak a lakosság legalább 94 százalékát kell elérnie. A rádiózás területén a digitális átállás tervezett időpontja 2014 vége.

A pályázók ajánlatot tehettek az egyszeri és az árbevétel-alapú pályázati díj mértékére is. A televíziós műsorszóró pályázaton az egyszeri díj minimálisan 300 millió forint, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig legalább az éves nettó árbevétel 3 százaléka. A rádiós pályázaton az egyszeri díj minimálisan 50 millió forint, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig legalább az éves nettó árbevétel 0,5 százaléka.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!