Emőke
-4 °C
9 °C

Külföldiek kapják az amerikai informatikai állások tizedét

2003.07.31. 09:14
Jövő év végére minden tizedik amerikai számítógépipari vagy programozói állást olcsóbb indiai, orosz vagy délkelet-ázsiai munkaerő fog betölteni, áll a Gartner piackutató cég jelentésében.
A Gartner szerint a 10,3 millió amerikai IT-állásból csak az idei és a jövő év folyamán 500 ezer kerülhet külföldre, erőforrás-kihelyezés (outsourcing) keretében. Bár a változást leginkább a számítógépes ipar érzi majd meg, a teljes piacon is lehet arra számítani, hogy a technológiai állások öt százalékát tengerentúli munkaerő tölti majd be.

Ez különösen igaz azokban a szektorokban, ahol nagy százalékban dolgozik szellemi munkaerő, például a bankszektorban, az egészségügyben vagy biztosítási piacon, áll a jelentésben. A Gartner szerint az it-állások elsősorban Indiába, Oroszországba és Délkelet-Ázsia országaiba kerülhetnek át.

Kénytelenek

Múlt héten például a Siebel Systems szoftvercég jelentette be, hogy megválik dolgozóinak 9 százalékától, azaz 490 embertől, és egyes munkafolyamatokat külföldre költöztet.

A világ legnagyobb számítógépes cége, az IBM is úgy nyilatkozott nemrég, hogy kénytelen a szoftverfejlesztési és félvezető-iparágát részben külföldre vinni. Az IBM jelenleg 5400 embert foglalkoztat Indiában, a cégnek összesen 316 000 dolgozója van.

Politikai következmények

A folyamat egyébként már a kilencvenes évek végén beindult, akkor még nem elsősorban anyagi megfontolásokból, hanem azért, mert az Egyesült Államokban nem állt rendelkezésre elég szakképzett munkaerő.

A jelenségnek természetesen politikai következményei is vannak: már öt államban is beterjesztettek olyan törvényjavaslatot, amely megkövetelné, hogy az állami szerződésekkel foglalkoztatottak amerikai állampolgárok legyenek. Külföldiek csak azokat állásokat tölthetnék be, amelyekre nincs alkalmas amerikai jelentkező.