Lenke
14 °C
28 °C

Távozott az AMD vezérigazgatója

2008.07.18. 06:57
Milliárdos veszteséget könyvelt el az AMD a második negyedévben, és távozott székéből az AMD vezérigazgatója – írja a The Register. A cég részvényei mélyrepüléssel reagáltak a hírre.

A hardvergyártó cég csütörtökön közleményben jelentette be, hogy 1,19 milliárd dolláros veszteséggel zárta második negyedévét. Ez jóval több annál, mint amit a legpesszimistább elemzők vártak, a tavalyi hasonló időszakban elkönyvelt 600 milliós veszteségnek pedig majdnem a kétszerese. A horribilis veszteség két fő oka termékeinek állandó csúszása, illetve az ATI akvizíciója, ami az előző negyedévben 880 millió dollárjába került az AMD-nek. A cég bevétele egyébként három százalékkal nőtt a tavalyihoz képest, 1,35 milliárd dollárra.

A vállalat azt is közölte, hogy a vezérigazgató, Hector Ruiz távozik székéből, és helyét az eddigi elnök és operatív működésért felelős igazgató, Dirk Meyer veszi át azonnali hatállyal. Ruiz, aki az igazgatótanács tagjaként a cégnél marad, támogatóan nyilatkozott Meyerről. Az elemzők már régóta várták Ruiz elmozdítását, ugyanakkor sokan szkeptikusak az új választott miatt, félnek attól, hogy Meyer azt az utat fogja követni, mint elődje. Az AMD részvényeinek ára mindenesetre majdnem 10 százalékot esett a hírek hatására.

Meyer azt ígéri, hogy a második félév végére a cég megint hasznot fog termelni, és fellendülést vár az eladásokban. Optimizmusát elsősorban az Opteron csipre alapozza, de még mindig nem tudni, hogy mikor érkezik a csip 2,4, 2,5 és 2,6 gigahertzes változata.