Egyesül a Time Warner és az AOL

2000.01.10. 18:32
A Time Warner médiaóriás és az America Online, az Egyesült Államok legnagyobb internetszolgáltatója hétfőn bejelentették, hogy a két cég egy 350 milliárd dolláros részvénycsere keretében AOL Time Warner néven egyesül. A létrejövő cég vezérigazgatója Gerald Levin, a Time Warner feje lesz, a cég elnöke pedig az AOL vezetője, Steve Case. A pénteki részvényárfolyamok alapján az America Online piaci értéke 163 milliárd dollár, a Time Warner pedig 83 milliárd dollárt ér a tőzsdén. Az AOL Time Warner éves bevétele várhatóan 30 milliárd dollár felett lesz.
Az új vezetőség
A létrejövő cég egyesíti a Time Warner médiabirodalmát az AOL internetes érdekeltségeivel, így amennyiben a versenyhivatal jóváhagyja az egyesülést jó eséllyel válhat az új évszázad legnagyobb média- és kommunikációs cégévé.

A Time Warner tulajdonában van a Time magazin, a Warner Bros. filmstúdió, a Warner Music lemezkiadó, a Warner Books könyvkiadó, és a Turner Broadcasting, mely a CNN, a HBO és a WB tévéhálózat tulajdonosa. Az America Online világszerte 22 millió előfizetőnek szolgáltat internetet, termékei közé tartozik az ICQ, az AOL Instant Messenger és a Netscape böngésző, és tulajdonosa a MovieFone telefonos jegyfoglaló rendszernek, továbbá a Spinner Networks és a Nullsoft zenei szoftvereket fejlesztő cégeknek is.

AOL Time Warner Inc.

Elnök: Steve Case
Vezérigazgató: Gerald M. Levin
Alelnök: Ted Turner
Elnökségi tagok: Richard Parsons, Bob Pittman

Time Warner
Székhely: New York
Elnök-vezérigazgató: Gerald Levin
Alkalmazottak: 70,000
Bevétel: 23 milliárd dollár
Kábeltévék: HBO, CNN, TNT
Lapok: Time, People, Fortune
Szórakoztatóipari márkák: Warner Bros., Warner Music, the WB network, Looney Tunes

America Online Inc.
Székhely: Dulles, Vancouver
Elnök-vezérigazgató: Steve Case
Alkalmazottak: 12,100
Éves bevétel: 5,2 milliárd dollár
Online védjegyek: AOL, CompuServe, Netscape

A Time Warner részvényesei minden részvényükért másfél AOL Time Warner-részvényt kapnak, az America Online részvényesei pedig minden AOL-részvényükért egy AOL Time Warner-részvényt kapnak, így ők a létrejövő cég 55 százalékát birtokolják majd. A hír hallatára mindkét cég részvényei emelkedtek.

Az ügylettel egy olyan új típusú digitális médiatársaság jön létre, amely szolgáltatásaival képes ötvözni a nagysebességu internet elérést a tartalomszolgáltatással. Ez elemzők véleménye szerint átrendezi az internetes médiavállalkozások struktúráját. Christopher Dixon, a PaineWebber médiaelemzője szerint az egyesülés médiatörténelmi esemény, amellyel egymásra talál az internetes zene és videó, és amellyel a számítógép is elérheti a televízió szórakoztató-kapacitását.

A szerződés alapján az AOL húszmilliós előfizetői tábora a Time Warner nagy sávszélességű kábelrendszerének tizenhárom millió előfizetőjével gyarapszik. A Time Warner cserébe a korábbinál szélesebb közönséghez juttathatja el a médiavállalkozásai által előállított tartalmat.

Lapvélemények

Wired: Bár a Time Warner az Egyesült Államok második legnagyobb kábelszolgáltatója, a versenyszabályozás valószínűleg nem gördít akadályt a felvásárlás elé, mivel a két vállalat profilja különbözo. Az AOL és a Times Warner együtt képes lesz lekörözni a Media Metrix listáján havi harmincötmillió látogatóval vezető Yahoo-t: az AOL és a Times Warner legnépszerubb oldalainak látogatottsága 1999 novemberében összesítve negyvennégymillió volt. A Wired kiemelte továbbá, hogy Ted Turner a szerződés aláírását első szexuális élményéhez hasonlította.

Washington Post: Az egyesülés technikailag azt jelenti, hogy az AOL megvásárolta Amerika legnagyobb médiavállalatát, a Time Warnert. Ennek elsődleges célja az volt, hogy megszerezze a Time Warner kábelrendszerét. Az AOL-t korábban gyakran érte kritika, amiért lassú és nem nyújt nagy sávszélességű szolgáltatásokat.

New York Times: A világ legnagyobb internetszolgáltatójának, és a világ legnagyobb médiavállalatának egyesülése, ezidáig a legnagyobb fogadás, ami arra köttetett, hogy az internet lesz a jövo médiavilágának uralkodó ágazata. A szerződés voltaképpen a huszadik századi és a huszonegyedik századi média házassága.

C|NET: A jelen internet-üzletének legfontosabb eseménye. Ha ez nem volt világos eddig, most megtapasztalható valósággá válik, hogy az internet nem csupán képekről és szövegről szól, hanem az audióról és a videóról.

A jelenleg 163 milliárd dollár piaci értékű AOL 160 milliárd dollárt ajánlott a 83 milliárd dollár értékű Time Warnerért. A Time Warner részvények ára az egyesülés hírére közel tíz százalékkal emelkedett a New Yorki tőzsdén. Az ügylet hatására már technológiai- és médiarészvények árai is emelkedtek - a befektetők találgatják, mi lesz a következő nagy összeolvadás.

Nem túlzás azt mondani, hogy történelmi esemény ez az egyesülés." - mondja Case, aki először '98 októberében vetette fel az egysesülés ötletét Levinnek - "Ez egy olyan lehetőség, amely az életben csak egyszer adódik... hogy az internetet az emberek mindennapi életének olyan alapvető részévé tegyük, mint amilyen a tévé vagy a telefon.

Ted Turner az egyesülés mellett szavazott. Turner, aki a Warner részvényeinek kilenc százalékát birtokolja, a létrejövő új cégben, akárcsak a Time Warnerben, alelnök lesz. A cégek igazgatótanácsai különben egyhangúan az összeolvadás mellett szavaztak. A hivatalos források véleménye szerint az egyesülés az év végéig teljes egészében végbemegy. Nem számítanak arra, hogy valamilyen szabályozásbeli akadálya lenne az egyesülésnek, azonban a kábelrendszerek esetében minden egyes önkormányzattal egyeztetniük kell majd a tulajdonosváltást.

Az AOL gazdasági igazgatója szerint az egyesülés jelentősen megnöveli majd a közös árbevételt, amely az első évben így elérheti a 40 milliárd dollárt - a cég ezzel egymilliárd dollár adózás előtti nyereséget könyvelhetne el.

A szakértők szerint az óriásegyesülések soronkövetkezo "gyanusítottai" a 35 milliós előfizetői táborral rendelkező Yahoo, és technológiai hátteréhez kétségbeesetten tartalmat kereső Microsoft.  • Hírek
  • Személyi kölcsön