Magyar bankok az interneten

1999.09.16. 20:40
A magyarországi bankok háromnegyede tervezi internetes banki szolgáltatások bevezetését a Carnation Consulting felmérése szerint. Jelenleg csupán három bank, az OTP, az InterEurópa Bank és a Raiffeisen Bank nyújt internet banking szolgáltatást - 3100 ügyfél veszi igénybe ezt -, a hazánkban működő 38 bank közül pedig már 16-nak van weboldala.

A Carnation a weboldalak interaktivitásának, tartalmának és technikai megvalósításának színvonalát értékelte felmérésében. Ezek alapján az OTP Bank weboldala áll az első helyen, a Raiffeisen Bank Rt. a másodikon és a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. a harmadikon. A felmérés szerint a banki weboldalakon csekély az interaktivitás, s a technikai megoldások sem nevezhetők mindig felhasználóbarátnak. Az oldalak ezzel együtt tartalmazzák az ügyfelek számára fontos információkat.

A cég felmérése szerint Magyarországon a három internet banking lehetőséget nyújtó banknál a szolgáltatást mintegy 3100 előfizető veszi igénybe. A terület azonban robbanásszerű fejlődés előtt áll, a megkérdezett szakértők fele szerint a következő két év során a tíz legnagyobb hazai bank mindegyike bevezeti internetes banki szolgáltatását. A lehetséges visszatartó tényezők között első helyen a visszaélési lehetőségeket és a bankbiztonság kérdését említették a megkérdezettek. A fizetési mód kockázatát értékelve ugyanakkor a szakemberek 42 százaléka úgy vélekedett, hogy az internetes tranzakciók kockázata alacsonyabb, mint a hagyományos boltokban a POS-terminálon keresztül lebonyolított tranzakcióké. A megkérdezettek 47,4 százaléka hasonlóan alacsonyabb kockázatúnak értékelte az internetes teljesítést a call centereken, telefonon keresztül adott megbízásokhoz viszonyítva is. Ugyanis míg ma az interneten alkalmazott titkosítások feltörése rendkívüli szakértelmet igényel, addíg a POS-terminálokhoz kötheto kártyamásolók és a telefonok lehallgatásához alkalmazott technológiák viszonylag olcsón beszerezhetőek és nem igényelnek kivételesen nagy szakértelmet.

A Carnation szerint a jövőben a bankok várhatóan lényegesen nagyobb figyelmet fognak szentelni a magas színvonalon kivitelezett, interaktív webes megjelenések kifejlesztésére, és ezek a weboldalak a marketingkommuniációs stratégiák kialakításában meghatározó szerepet játszanak majd.

A mobiltelefonos banki szolgáltatások irányában az első lépések az elmúlt hónapokban megtörténtek. A jövőben a szolgáltatás az internet bankinggel párhuzamosan lesz jelen a piacon, de fejlődési üteme várhatóan gyorsabb lesz, mivel a biztonsági kérdések általános megítélése kevésbé gátolja a technológia elterjedését.  • Hírek
  • Személyi kölcsön