Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Pezsgős-lazacos recesszió

2002.03.14. 19:51
Steve Ballmerre mindig lehet számítani. "Be kell vallanom, hogy a Microsoftnál sokan és sokfélét vizionálnak arról, merre kéne mozdulni az iparágnak, a vállalatunknak vagy a vevőinknek, de eddig egyikük sem énekelte hogy 'Változások! Természet Anya, beszélj hozzám!' - pedig ez nagyon találó, és ha semmi mást nem tanulok az első CeBIT-emen, ez a dalszöveg bőven elég, és a következő céges összejövetelen mindenkivel el fogjuk énekeltetni." - reflektált megnyitóbeszédében a Microsoft-vezér az előtte fellépő német táncdalénekesnő produkciójára. Helyszíni tudósításunk a hannoveri CeBIT 2002 infokommunikációs vásárról.
Bill Gates jobbkeze a későbbiekben sérelmezte hogy nem tarthat powerpoint-prezentációt, ahhoz hasonlítva a dolgot mintha a szervezők kiverték volna a tíz éves gyereke kezéből a Coca-colás üveget. Csak ezután jósolt - az előre megjósolt módon - fényes jövőt az iparágnak a nagyszámú egybegyűlt, köztük Schröder német kancellár előtt, végezetül pedig egy kreatívan másolt viszkiszlogennel (Keep going) noszogatta fontolva haladásra a negatív trendektől morcos humánerőforrásokat.

Sokan vagyunk kevesen

A hozzá hasonlóan karizmatikus egyéniségekre nagyobb szükség van mint valaha, hiszen idén először, hosszú évek sikerszériáját megtörve nem jött el több kiállító a világ legnagyobb információtechnológiai és telekommunikációs szakvásárára, mint az előző évben: a legfrissebb adatok szerint 7962-en vannak a tavalyi nyolc és félezer helyett a 27 pavilon 424 ezer négyzetméterén. Pangásról viszont csak erős túlzással lehet beszélni, a látogatók rohama nem apadt: hajnali fél tízkor már csak egy távoli kukoricaföldön kialakított szükségtározóban lehet parkolóhelyet találni, és a húzós, napi 32 eurós belépődíj ellenére az összes kapun keresztül ömlenek befelé az emberek.

Az idén először meghirdetett "Jobcentrum" állásbörzéje előtt sem állnak sorban munkanélküli információtechnológiai szakemberek, de a "dress code" érezhetően szigorodott: teljesen eltűntek a farmeros-pólós dotkomhuszárok, csendes és visszafogott öltönyösök mozognak mindenfelé - este hat után azonban továbbra is előkerül a pezsgő és a lazac, és DJ-k veszik át az uralmat a pavilonok felett.

3G helyett MMS vagy i-mode

Fájóbb hiány az újdonságoké, amik gyakorlatilag nincsenek: az IT és a telekom piac szereplői egyaránt kivárásra játszanak, a tavalyi slágereket fújja a marketinggépezet. Mobilfronton a 3G gyorsan távolodik, a gyártók az évekkel ezelőtt legyártott koncepttelefonokat hozták el megint (na jó: a Motorola A820 jelű készüléke már igazi), és az operátorok sem tesznek több felelőtlen ígéretet: további értesítésig tessék színes kijelzős, MMS-kompatibilis mobilt vásárolni, a Mohrhuhn pedig már monokrómon is hozzáférhető.

A mobil internet területén csak a japánok mutatnak életjeleket: a nagy lendülettel nyomuló NTTDoCoMo sárga cukorkával és bábukkal népszerűsíti az e-Plus mobilhálózatában márciustól Németországban is hozzáférhető i-mode szolgáltatást, amelyhez a NEC szállítja az odahaza már bevált készülékek európai változatát. A látványvilágában a gyerekcsatornák bugyuta japán rajzfilmeit idéző i-mode segítségével pedig az internet is hozzáférhető, mégpedig nem WAP-fapadon, hanem direktben a weben.

Nagyon pörög a biztonságtechnológia: ujjlenyomat-, hang-, kép-, kézírás-, és íriszfelismerő rendszerek, kriptográfia, biztonságos hozzáférés, vírusvédelem, videómegfigyelő és hálózatmonitorozó technológiák. A terrortámadások óta teljesen szalonképessé, sőt divatossá vált a totális megfigyelés, ami a dotkomcsőd óta erősödő alkalmazotti hatékonyságellenőrző technológiákkal párosulva Orwell nevének szapora emlegetésére ingerelné a tudósítót, de az manapság már ciki.

Force-feedback mobiltelefon, diszkórobot

Ha a világtrendekről nem is mond sok újat, kis színesekkel ez a vásár sem fukarkodik: a bizarr alkalmazások és kütyük felhozatala kifejezetten jónak mondható. Egy német cég olyan útnyilvántartás-készítő programmal állt elő kéziszámítógépre (PalmOS), amely GPS-helymeghatározás segítségével automatikusan kitölti a menetlevelet. Az IBM hordozható, globális közlekedésitábla-fordító célszerszámot (InfoScope) mutatott be, amely digitális fényképekkel is segíti az idegen terepen való eligazodást. Az IBM japán kutatólaboratóriuma hangvezérelhető, linuxos, bluetooth-os órával állt elő WatchPad néven, amely ujjlenyomatáról ismeri meg a gazdáját, a mobiltelefongyártók pedig feltalálták a force-feedback játékokat, tehát hogy a vibráló hívásjelző berezeg, ha Tetrisben (vagy miben) találatot kapunk.

Az orenburgi Softline AG "Copernic Summarizer" néven szövegzanzásító programot dobott piacra azoknak, akik nem bírják átrágni magukat a dagályos szerzők művein: öttől ötven százalékig állítható, mennyi maradjon meg az eredetiből, miközben - legalábbis a gyártó szerint - a lényeg intakt marad.

A Fraunhofer intézet egyik szoftvere néhány hamisan eldünnyögött dallam alapján is beazonosítja a világslágereket: az "AudioID" a tanácstalan rádióhallgatók mellett a szerzői jogok tulajdonosait is segítheti, mivel adatbázisában százezer jogvédett dallal ilyen irányú rádiófigyelésre is használható. A HP lemezlovas-számítógépe érzékeli a tömeg mozgását, testhőmérsékletét és pulzusát, és ehhez igazítja a zenét: a közönségnek ehhez egy nyakláncra akasztott bioszenzort kell viselnie, amely bluetooth-kapcsolaton keresztül tájékoztatja a diszkórobotot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!