Amerikai kézben a magyar ComGenex

2006.01.30. 16:18
Hamarosan amerikai kézbe kerülhet az egyik nagy magyar gyógyszerkutató cég, a ComGenex. Egy japán érdeklődő hoppon maradt.

Az amerikai tőzsdén jegyzett Albany Molecular Research, Inc. (AMRI) megvásárolta a magyarországi gyógyszerkutatási és biotechnológiai innovációval foglalkozó, 31 millió forint jegyzett tőkéjű ComGenex Rt.-t. A két cég hétfőn jelentette be a megállapodás aláírását.

Ürge László, a ComGenex vezérigazgatója az MTI kérdésére az eladási árat nem kívánta közölni. Annyit mondott, hogy a tranzakció zárása még az idén az első negyedévben várható. Az eladók magyar magánszemélyek.

Tudásalapok

Az amerikai befektető az európai, főleg az uniós piacokat akarja elérni a ComGenex megvásárlásával. Ürge László kiemelte, hogy az AMRI a megjelenésével a tudásalapú gazdaság fejlesztéséhez járul hozzá. Az idei évre a tavalyi 8,5 millió dolláros árbevételhez képest 10 százalékos növekedést tervezett a ComGenex, de az új tulajdonos révén a bővülés ennek többszöröse lehet. A ComGenexnek az Egyesült Államokban és Magyarországon is van leányvállalata. A múlt év közepén a japán OncoTherapy Sciece (OTS) céggel tervezett vegyesvállalatot alapítani, de erről most a vezérigazgató nem kívánt információt adni.

A magyar cég 119 főt foglalkoztat, közülük 88 tudományos munkatárs. A társaság 2003-ban tagja lett a tőzsdeképes cégek klubjának, és az akkori tájékoztatás szerint a tőzsdei bevezetést 2005-re tervezte. Arra a kérdésre, hogy a tulajdonosváltás mennyiben érinti a tervezett tőzsdei megjelenést Ürge László úgy válaszolt, hogy az már az új tulajdonos döntése lesz.  • Tippek
  • Lakáshitel