Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Megszűnt a Computer Technika

2001.08.15. 16:45
Megszűnt a Népszabadság Computer Technika című színes melléklete, mivel veszteségesnek bizonyult. A lap stábja a Metro újság számítástechnikai mellékletét szerkeszti, a múlt héten pedig saját lapot indítottak. Az InfoKrónika című hetilapot a Magyar Rádió azonos című műsorával együttműködve készítik, a cikkek a kezdő és haladó felhasználókhoz szólnak.
Augusztusban már nem jelenik meg a Népszabadság számítástechnikai melléklete, a Computer Technika. A lapba behúzott színes magazin idén veszteséges volt, ezért a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy nem finanszírozzák tovább - mondta el kérdésünkre Németh Gyula, a Népszabadság hirdetési igazgatója. Mint mondta, a Computer Technika éveken át nyereséges volt, idén azonban stabilan veszteséges, mely szerinte leginkább az informatikai ipar válságának tudható be. Információink szerint tavaly számonként ötmillió forint körüli hirdetési bevételt hozott a magazin, idén azonban már csak három, három és félmilliós bevételek voltak, amely nem fedezte a költségeket.

A Népszabadság színesebbé válásával 1998 februárjában jelent meg először a Computer Technika, melyet később más tematikus mellékletek követtek. Közülük a Gyógyász, az Ízözön és a Kerékvilág továbbra is megjelenik havonta, a tévéműsort is tartalmazó Népszabadság Magazin pedig hetente, a Szín&Vonal azonban tavaly megszűnt.

A Computer Technika stábja júliustól az ingyenes Metro újság Infovilág nevű informatikai mellékletét csinálja, a múlt héten pedig megjelent InfoKrónika című hetilapjuk első száma. Lónyai László, a Computer Technika volt és az InfoKrónika jelenlegi főszerkesztője elmondta, hogy a felhasználóknak kívánnak aktuális információkkal szolgáló hetilapot készíteni. Míg a kezdő vagy haladó felhasználók kegyeiért számos havilap harcol, az egyetlen hasonló hetilap a kifejezetten szakmai közönséghez szóló Számítástechnika.

A Kossuth Rádión naponta jelentkezik az InfoKrónika című műsor, melynek készítésében a Computer Technika szerkesztősége is szerepet vállalt. A lap névválasztása nem véletlen: a rádióműsor ismertsége jól jön a lapnak, a cikkek egy részét pedig a rádióból átvett anyagok jelentik. A rádió és a lap közti megállapodás keretében a rádió részesedik a lap nyereségéből.

A Népszabadság sem marad sokáig informatikai tartalom nélkül, már készülnek az új számítástechnikai szekció tervei. Németh Gyula szerint egyelőre nem tudni, hogy a főlapban vagy becsúsztatható mellékletben közölnek informatikai anyagokat, valamilyen formában azonban mindenképpen szerepelni fog a lapban.