Emőke
-4 °C
9 °C

A digitális kamera átvette a vezetést

2004.08.27. 08:25
A világ legnagyobb filmgyártói eladják cégeiket, több tízezer munkahelyet leépítenek a digitális technika gyors térhódítása miatt. Az analóg kamerák gyártása nem szűnik meg, és a régi cégek is belefolynak a digitális technikák fejlesztésébe.
Eladó a brit Ilford Imaging, a világ legnagyobb fekete-fehér filmgyártója, amely 125 éven át biztosított alapanyagot elsősorban a profi fotósoknak. A digitális fotózásnak esett áldozatul, csakúgy, mint tizenkétezer munkahely (a huszonhétezerből) az amerikai Eastman Kodak és 2870 a múlt héten új tulajdonoshoz került Agfa-Gevaert esetében.

A drasztikus leépítések és átszervezések dacára mindkét cég kitart a fényképezéshez szükséges filmek gyártása mellett, ami a visszaesés dacára még mindig jó üzlet, de már mindketten építik a digitális korszakba átvezető utat. A Kodak kitűnő digitális fényképezőgépekkel állt elő, többek között a Nikonnal együttműködve, amely maga is analóg gépei gyártásának csökkentését tervezi.

Új megoldásokat keresnek

Az Egyesült Államokban tavaly először adtak el több digitális, mint klasszikus gépet, és az amerikai háztartásoknak már több mint harmadában van digitális fényképezőgép. Ezt az arányt a napokban bemutatott eldobható készülékek nyilván megsokszorozzák majd. A CVS vegyeskereskedés-láncnak már ezer üzletében kapható a folyadékkristályos kijelzővel is rendelkező kamera, amellyel 25 fénykép készíthető, és az ára 19,99 dollár - a kijelző nélküli csupán 9,99 dollárba kerül.

Az üzletekbe visszavitt gép memóriájából helyben papírképet nyomtatnak az ügyfélnek vagy cd-re viszik át, maga a kamera pedig teljes egészében újrafeldolgozható, írta a CNN Money. Az Agfa új többségi tulajdonosa, Hartmut Emans más vonalon indul el. Fokozatosan átáll digitális minilaborok gyártására, amelyek a digitális kamerák felvételeit viszik át papírra.