Sámuel, Hajna
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Online rendelőt nyitott dr. Microsoft

2007.10.04. 18:57
Egészségügyi adatokat tárolna az interneten a Microsoft, hogy a betegek nyomon követhessék saját kórtörténetüket. A grandiózus projekt simán elbukhat.

Online egészségügyi rendszert mutatott be csütörtökön a Microsoft, a világ vezető szoftvergyártója. A HealthVault névre keresztelt szolgáltatás lényege, hogy az emberek egyetlen portálon megnézhetik teljes kórtörténetüket. Hozzáférhetnek az orvosi eszközök által mért adatokhoz, az egészségügyi szolgáltatóknál és a biztosítóknál tárolt adataikhoz. Sőt a szükséges információkat megoszthatják az általuk kiszemelt szakértőkkel, ha pont erre szükség ahhoz, hogy kiválasszák a megfelelő terápiát. Emellett maguk is megismerhetik saját betegségeiket.

A Microsoft elképzelése jövőbemutató, de tele van buktatókkal. Egyrészt az emberek most egyáltalán nem férnek hozzá az orvosi eszközök által rögzített adatokhoz. Nemcsak itt Magyarországon nem, hanem még az Egyesült Államokban sem.

A HealthVault természetesen az amerikai piacra készült elsősorban, és egy Allscripts nevű cég a Microsoft sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy elkezdi használni a szolgáltatást. Az Allscripts szerint azért jó a HealthVault, mert helyettesíteni tudja a kézzel írt orvosi recepteket. Így senki sem kap majd rossz gyógyszert azért, mert olvashatatlan az orvos írása, derül ki a CNN beszámolójából.

Adatpara

Peter Neupert, a Microsoft egészségügyi részlegének vezetője elismerte, hogy hosszú utat kell még megtenni. A legnagyobb kérdés, hogy az emberek mennyire aggódnak a személyes adataik biztonság iránt, mennyire bíznak meg a Microsoftban, a biztonsági hibáiról elhíresült Windows XP operációs rendszer gyártójában. Senki sem szeretné, ha a kényesebb egészségügyi adatai illetéktelen kezekbe kerülnének.

Az új szolgáltatást a ZDNet szerint mind a cégek, mind a páciensek ingyen használhatják, a Microsoft ugyanis hirdetésekkel akar bevételt szerezni. Neupert elmondta, hogy a vállalat a felhasználók online kereséseihez kötik a hirdetéseket, hiszen amikor az emberek valamilyen betegségről akarnak többet megtudni, valamilyen megvásárolható megoldást keresnek. Jelenleg az Amazon könyvesbolt kínálata jelenik meg, az influenzára keresve például homeopátiás kézikönyvet ajánl a reklámdoboz.