Valér
4 °C
8 °C

Pillanatkép dotkom-omlás közben I.

2001.01.11. 09:54
A tavalyi részvénypiaci összeomlás után az elemzők nehéz időket jósolnak erre az évre az internetes cégeknek, különösen a kiskereskedelmi és a tartalomszolgáltatói szektorban.
A dotkom-cégek tömeges csődjét és az internetes részvénypiac szinte teljes összeszakadását látva néhány retorikailag túlfűtött szakíró tavaly decemberben a nagy hírversenyben gyorsan meghirdette az internetes korszak végét. A kezdeti világvége érzést azonban gyorsan felváltotta egyfajta "darwinista" bölcsesség: a konszolidáció végül is jó dolog, nem az internetgazdaságnak van vége, csak azoknak a vállalatoknak, amelyek rossz üzleti tervvel vagy kevés készpénzzel indultak az új üzleti terület meghódítására, a jelenlegi piacvezető társaságok pedig hosszabb távon profitálhatnak az összeomlásból.

"a jelenlegi piacvezető társaságok hosszabb távon profitálhatnak az összeomlásból"
Az internetes szektorban lejátszódott folyamat a szokásos forgatókönyvet követte: megjelent egy új technológia, mely megváltoztatja a gazdaságot és új üzleti területeket teremt, ezért aztán tömegesen jöttek létre olyan vállalatok, amelyek megpróbálták megvetni lábukat az ígéret földjén.

Elemzők szerint az internet, mint az üzlet új eszköze a dotkom-cégek túlélési gyakorlata ellenére él és virul, a tisztán internetes cégeknek azonban - néhány szektort kivéve - nem sok jövőt jósolnak, szerintük a siker titka, megtalálni a helyes arányt az online és az offline üzlet között.

"Kószál a nagy kaszás"

A világ technológiai részvénypiacain kilenc hónapja tartó korrekció legnagyobb áldozatai egyértelműen az internetes cégek. A veszteséglista már jelenleg is tekintélyes, de elemzők szerint még legalább 6-9 hónapig a természetes kiválogatódásnak mutat be áldozatot a szektor. "Hat hónapig a partvonalon üldögélnék, s megvárnám, amíg a halál angyala összegyűjti a holttesteket. Azok a dotkom-vállalatok, amelyekbe érdemes befektetni, ott lesznek félév múlva" - mondta december végén a CNN-nek üdítő cinizmussal egy mérsékelten pesszimista elemző.

"megvárnám, amíg a halál angyala összegyűjti a holttesteket"
Bár a Federal Reserve nyíltpiaci bizottságának mind időzítésében, mind pedig mértékében meglepő január eleji 50 bázispontos kamatvágása pszichológiailag talán padlót nyújthat a technológiai részvénypiacnak s ezen belül az internetes szektornak, a befektetőknek azonban túl kell esniük három, vélhetően számos csalódást tartogató gyorsjelentés-szezonon, mielőtt a bátrak megtennék tétjeiket az internetes krach túlélőire, akik várhatóan a jelenlegi nagyok közül kerülnek ki.

Bár az internetes részvényeknek már nem nagyon van hova esniük, mivel a piac mára beárazott egy kisebb fajta apokalipszist, bizonyos szempontból a legrosszabb még hátra van: a tőzsdei összeomlás negatív következményei még csak most kezdenek teljes pompájukban kibontakozni.

Azok az induló internetes vállalatok, amelyek a megváltozott tőkepiaci körülmények között nem tudtak pénzt szerezni a megkezdett projektek folytatásához, lehúzták a rolót, a többiek pedig elkezdték csökkenteni költségeiket, és imára kulcsolták kezüket, hogy változzon meg a hangulat, és nyíljanak meg újra a pénzcsapok, vagy legalább jöjjön egy tőkeerős partner.

"a csődök száma azonban becslések szerint 2001 végére könnyen megduplázódhat"
A pénzforrások elapadása miatt eddig több mint 200 internetes vállalat szűnt meg, a csődök száma azonban becslések szerint 2001 végére könnyen megduplázódhat. A Merrill Lynch befektetési bank elemzője, Henry Blodget, aki 1999 elején egy sokadvonalbeli brókercég elemzőjeként azzal alapozta meg karrierjét, hogy az Amazon.com 12 havi célárát az akkori 120 dollárról 400 dollárra emelte - tavaly decemberben vadonatúj szkepticizmusával azt jósolta, hogy "csak egy tucatnyi erős globális vállalat" fog kiemelkedni a romokból.

Az Egyesült Államokban a tőzsdére bevezetett internetes vállalatok piaci értéke tavaly több mint 1000 milliárd dollárral csökkent. A mintegy 400 nyilvános internetes társaság részvényárfolyam-alakulását nyomon kísérő Pegasus Research adatbázisában szereplő cégek 35 százalékának árfolyama 2 dollár alatt van, ami hagyományosan azt jelzi, hogy a befektetők lényegében már semmit nem várnak ezektől a papíroktól.

A befektetői kijózanodása nem pusztán a nyereséget csak valamely másik lehetséges világban termelő társaságok részvényárfolyamát küldte padlóra, hanem az internetes blue chipekét is. Bár fennmaradásukban senki nem kételkedik, a Yahoo, az Amazon, az eBay, az AOL árfolyama 70-80 százalékkal csökkent a tavaly februárban és márciusban elért rekordokhoz viszonyítva, s jelenleg valahol az 1999 év eleji, a nagy hosszt messze megelőző szinten tanyázik.

Amikor minden buborékok buborékja kidurrant

Az 1999-ben produkált 85,6 százalékos emelkedés után tavaly év elején szinte senki nem reménykedett abban, hogy a technológiai részvényektől súlyos Nasdaq Composite 2000-ben megismétli előző évi mutatványát. A legtöbb elemző úgy vélte, a piac megérett egy 10-20 százalékos korrekcióra, a pesszimistábbak 50 százalékos visszaesést is elképzelhetőnek tartottak, de az optimisták is csak úgy fogalmaztak, hogy heves ingadozások közepette a piac összességében többet fog emelkedni, mint esni.

"rá kellett döbbenniük, hogy a halhatatlan high-tech bika helyett valamilyen másfajta jószággal van találkájuk"
Az év első három hónapjában mindenki tette a dolgát. A befektetők, akik nem akartak lemaradni a hajóról, vásároltak. A momentumjátékban és a nagyobb bolond elméletben kételkedők kiáltozták a pusztába, hogy a buborék ki fog durranni, vagy csendesen tűnődtek, meddig folyatatódhat a játék, amikor a józan eszével mindenki tudja, hogy az internetes cégek nagy többsége végül el fog tűnni. A teoretikusabb érdeklődésű elemzők továbbra is buzgón szállították a racionalitástól szabadulni képtelen befektetők számára a különféle modelleleket, amelyek a fundamentális tényeket valahogy logikusan összekötik a csillagászati árfolyamokkal, az önmagukat hosszabb távú előrejelzésekre ragadtató intézmények pedig rendületlenül rajzolgatták mennybemenetelhez hasonló meredekségű görbéiket.

Az 1999 őszén idult hossz egészen 2000 márciusáig folytatódott. A befektetők akkoriban bizonytalanodtak el tömegesen, amikor a technológiai bika papnője, Abby Joseph Cohen asszony is kételkedni kezdett. Áprilisban azután a tömeglélek labirintusában eltévedt optimistáknak rá kellett döbbenniük, hogy a halhatatlan high-tech bika helyett valamilyen másfajta jószággal van találkájuk.

Az internetes részvénypiac alig egy hónap alatt kegyvesztett lett, szinte minden szektorban legalább 50 százalékkal zuhantak az árfolyamok a korábbi rekordokhoz képest. A mélyrepülés azóta is tart, mivel a dotkom-korrekció egybeesett a technológiai beruházások és az amerikai gazdaság növekedési ütemének vártnál nagyobb mértékű lassulásával.

"Greenspan és társai bepánikoltak"
Nyár elején a Nasdaq Composite még emelkedni kezdett, mivel a befektetők visszatértek az internetgazdaság infrastruktúráját építő vállalatok piacára, ősztől azonban a megindult profitwarning-áradat hatására a technológiai blue chipek árfolyama szinte folyamatosan zuhan. Nyár végére ugyanis a technológiai vállalatok nagy megrendelői, év végére pedig az amerikai nemzeti össztermék kétharmadát összevásárolgató fogyasztók is kezdték megízlelni a Federal Reserve korábbi sorozatos kamatemeléseinek keserű gyümölcsét.

A legnagyobb hatást talán a személyiszámítógép-gyártók és a hálózatépítő hardver- és szoftvercégek figyelmeztetései gyakorolták, de december végére nem maradt olyan szektor a technológiai piacon, amelyet ne rázott volna meg egy vagy két komoly figyelmeztetés.

A brókercégek előrejelzéseit gyűjtő First Call adatai szerint október elején még 27 százalékos átlagos nyereségnövekedést vártak a technológiai vállalatoktól a tavalyi utolsó negyedévre, december végén már csak 14 százalékos konszenzus adódott. Az idei első negyedévben átlagosan 8,4, a másodikban pedig csak 4,3 százalékos nyereségnövekedést várnak éves szinten.

"azonban nem számítanak a beruházások éves szintű csökkenésére"
Ráadásul tavaly év végén ismét előkerültek a lehetséges hard landingről született forgatókönyvek. A vállalati eredmények és a fogyasztói bizalom romlása miatti aggodalom mértékét jelzi, hogy a január 5-én megjelent 30 profit warning - a tavalyi utolsó negyedévre vonatkozó korábbi 500 után - éppen elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a Fed két nappal korábbi kamatcsökkentése után ébredt optimizmust elsöpörje. (Persze a dologhoz az is hozzátartozik, hogy a váratlan húzást a piac egy része úgy értelmezte: Greenspan és társai bepánikoltak.)

A rossz időket sejdítő nagy technológiavásárlók, elsősorban a távközlési szolgáltatók, a bankok, a brókercégek és a kiskereskedők takarékossági okokból - különösen azután, hogy a korábban nagy ütemben fejlesztő internetes vállalatok már nem kényszerítették őket technológiai versengésre - visszafogták a technológiai beruházásaikat, és lassították vagy elhalasztották webes fejlesztéseiket. A távközlési hálózati szektort kivéve azonban még nem számítanak a beruházások éves szintű csökkenésére.

A technológiai beruházások vártnál kisebb ütemű növekedése önmagában is rossz hír, ráadásul kellemetlen következményei lehetnek az "új gazdaság" elméletében. Korábban a teória barátai ugyanis a folyamatos technológiai beruházásoknak köszönhető termelékenységjavulással magyarázták, hogy az amerikai gazdaság - rácáfolva minden hagyományos bölcsességre - növekedési üteméhez nézve megdöbbentően alacsony, 2 százalék körüli inflációval és 4 százalékos munkanélküliséggel üzemel.