Viola
-6 °C
-2 °C

A Dot-Com cégek sötét oldala

2000.10.26. 15:44
Egy biztonsági cég arra a következtetésre jutott, hogy a szúrópróbaszerűen megvizsgált internetes vállalkozások 40 százalékánál a menedzsmentben kétes előéletű egyének kaptak helyet. A politikusok nem mulasztanak el egy alkalmat sem, hogy ne szólaljanak fel az internet sötét oldala ellen (cyberterrorizmus, internetes bűncselekmények), és jogszabályokkal is megkísérlik megzabolázni a világhálót. A webes bűnözők azonban néha a cégvezetőségig is viszik.
Egy kép az O'Hara katalógusából
A világ minden táján tevékeny biztonsági cégek, úgy hirdetik magukat, hogy az ügyfelek biztonságáról teljes körűen képesek gondoskodni. Ilyen például a Kroll-O'Hara, amely kérésre a páncélozott gépkocsiktól és szolgáltatásoktól kezdve a szoftverekig mindent képes szállítani. Utánajárnak például az üzleti partnereknek, feltárva azok szakmai múltját és hitelképességét, ha például befektetésekről vagy hitelügyletekről van szó.

A Kroll-O'Hara ez alkalommal nem csak az induló, de az időközben összeomló internetes vállalkozásokat is nagyító alá vette. A vizsgálódás meglepő eredményt hozott, a fekete bárányok aránya a várakozásokat is felülmúlta.

A cég idény nyáron 70 céget vizsgált meg alaposabban. Bár eredetileg 10 százalékra számítottak, nem kevesebb, mint 40 százalékuk kapta a "problémás" besorolást. Fegyverkereskedők, csempészek, tovajok és más bűnözők töltenek be néhány ázsiai vállalkozásban vezető pozíciót. Az ázsiai internetes cégek vonzzák a tisztára mosandó fekete pénzeket, mert nem hatékonyak az ellenőrzési módszerek, és teljességgel hiányzik a lehetőség a cégek átvilágítására.

Az Egyesült Államokban legtöbbször nem a fiatal és tapasztalatlan Dot.Com cégalapítók a fekete bárányok, hanem az éltesebb őszes öregurak, akiket a bizalom megnyerésére szerepeltet a cég. A fiatalok egyszerűen még nincsenek abban a korban, hogy aggodalomra okot adó múltjuk lehessen. Ernie Brod, a Kroll New York-i irodájának munkatársa ezeket a személyeket "vámpírbefektetőnek" nevezi. Esetleg némi pénzt is befektetnek a cégbe, de aztán szemérmetlenül magas tanácsadói honoráriumot követelnek maguknak, és a barátaikat is becsempészik a vállalkozásba. Mások biztosítási csalásokon gazdagodnak meg, vagy egyenesen a szervezett bűnözői körök tagjai.

Ugyanígy a befektetői oldalról is keringenek rémtörténetek. Például arról a két befektetőről, akik mindenáron egy amerikai start-up vállalkozásba akarták tenni a pénzüket. Mielőtt azonban erre sor kerülhetett volna, agyonlőtték őket. Kiderült, hogy állítólag a szervezett bűnözéssel álltak kapcsolatban.

A Financial Times úgy véli, a start-up cégek árnyoldalairól készített beszámolók tovább gyengíthetik az internetes cégekbe vetett bizalmat. Éppen az új gazdaság folyamatainak felgyorsulása vezetett oda, hogy az új munkatársaknak kevésbé néznek utána, vagy a befektetések kapkodva történnek. Ez persze megváltozik, ha a források apadoznak, a várakozásokat nem sikerül teljesíteni, és néhány hét alatt nem jön össze a néhány millió dollár a tőzsdén. Különösen Ázsiában tapasztalatlanok még az internetes cégek menedzserei, és kevésbé aggódnak a biztonság miatt, mint USA-beli kollégáik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!