Németország: kérdéses az új telefontarifák engedélyezése

2000.02.18. 18:41
A Deutsche Telekomnak (DT) még gondjai lesznek a távközlést felügyelő hatósággal: a múlt pénteken bejelentett új díjszabás néhány pontjának engedélyeztetése több, mint kérdéses. A gyanú szerint például a bekerülési érték alatt szolgáltatnának, ha az ISDN ügyfelek havi öt márkás átalánydíjért vasárnaponta korlátlanul használhatnák a vonalat beszélgetésre vagy internetezésre.

A vasárnapi díjszabás mellett a DT további kedvezményes konstrukciók bevezetését is tervezi. A T-Online előfizetői például havi 100 márka alatti átalánydíjért cserébe korlátlan internethozzáférést kapnának.

A távközlési- és postafelügyelet szóvivője egy kérdésre elmondta: "a DT tudja, hogy mit kell nekünk benyújtania engedélyeztetésre." A T-Online felhasználók számára nyújtott átalánydíjakkal és a vasárnapi "szabadnappal" kapcsolatban azonban nem kívánt állást foglalni.

Deutsche Telekom reklámfotó
A Deutsche Telekom, mint korábbi távközlési monopólium csak a felügyelet engedélyével hajthatja végre a beszédalapú telefonálás minden tervezett tarifaváltozását. Az egyik fontos szabály, hogy az ex-monopólium az országon belüli földi hálózaton a végfelhasználóknak nem szolgáltathat a bekerülési érték alatti áron. Mintaként, vagy alapként a felügyelet azokat a tarifákat veszi alapul, amelyeket a DT konkurrensei fizetnek a DT hálózatán "átmenő" hívások után. Ha az egységes 5 márkás átalánydíjat bevezetnék, a DT már akkor ráfizetne az üzletre, ha a felhasználó vasárnaponta 24 percnél többet használja a vonalat.

A konkurrens cégeknek nem kell megvárniuk, hogy a felügyelet egyik, vagy másik kedvezmény bevezetését engedélyezze. Felléphetnek a DT ellen, ha be tudják bizonyítani, hogy az a saját internetszolgáltató leányvállalatának alacsonyabb költségeket számít fel, mint a konkurrenciának.

A hivatalok malmainak lassú őrlését az AOL Europa, Németország második legnagyobb szolgáltatója a jelek szerint nem kívánja megvárni. Egészoldalas hirdetésekben arra kérik "a szövetségi kancellár urat", hogy mindenki számára teremtse meg a "fair versenyt" és az "azonos piaci feltételeket".


Tovább terjeszkedik a Deutsche Telekom

Franciaország: Club Internet

Lagardére csoport
A Lagardére csoport a világ egyik legismertebb médiavállalkozása. 34 országban több, mint 200 újságot és folyóiratot jelentet meg. Franciaországban a könyvpiacon is vezető pozíciót tölt be. A konszern, amely 33 százalékban tulajdonosa az Aerospatiale Matra-nak, 1999-ben 12,3 milliárd eurós forgalmat mutatott ki.
A Deutsche Telekom AG folytatja a francia piacon a terjeszkedést. A Lagardére-csoporttal kötött megállapodás alapján a két konszern internetszolgáltató leányvállalata (a T-Online International AG német, illetve a Club Internet francia részről) részvénycserével fűzi szorosabbra a partneri viszonyt. A DT felügyelő-bizottsága áldását adta a Lagardére csoporttal kötött keretmegállapodásra. Ezzel elhárult az akadály Európa legnagyobb internetszolgáltatója (T-Online: 4,2 millió ügyfél) és a második legnagyobb francia szolgáltató (Club Internet: 320 ezer ügyfél) egyesülése elől.

A Club Internet révén a T-Online International befolyást szerez Franciaország második legfontosabb portálja és egyik legismertebb márkaneve felett. Az ország internet-piaca a befektetők számára a legvonzóbbnak számít Európában, hiszen itt évi 60 százalékos a növekedési ráta. Internetszolgáltatóként a T-Online-nal a háta mögött a Club Internet a következő években folytathatja a terjeszkedést a francia piacon. A Lagardére e-commerce oldalainak potenciális vásárlói köre ugyancsak tovább bővülhet, hiszen a 4,5 millió előfizetővel rendelkező vezető európai internetszolgáltató egyik legfontosabb kereskedelmi megoldásszállítójává lép elő. A két cég vezetése szerint az egymást kiegészítő tevékenységi körök - a T-Online részéről a hozzáférés-szolgáltatás, és a Lagardére jelenlegi és jövőbeli site-jai - ideális partneri viszonyt tesznek majd lehetővé. Az együttműködés révén újabb lendületet vehet a két cég eddig elért figyelemreméltó térhódítása az internet-üzletben. A T-Online és a Lagardére közös internet-hozzáférési, hírszolgáltató és e-commerce stratégiája akár becsvágyó nemzetközi terjeszkedési tervek alapját is képezheti. A Club Internet szekerét szintén előremozdíthatja a Syris S.A.-val (a DT által tavaly megvásárolt, kábelhálózattal rendelkező francia távközlési céggel) való együttműködés.

A tervek szerint még a T-Online International tőzsdére bevezetése (2000. április) előtt a Lagardére 6,5 százalékos részesedéssel a második legnagyobb részvényessé válik a német társaságban. Képviselőjük természetesen helyet kap a T-Online International felügyelőbizottságában is. A másik oldalon, a Club Internet vezetésében a T-Online és a Lagardére-csoport azonos számú delegálttal képviselteti magát.

Németország: comdirect bank AG

A T-Online International megállapodást kötött a szorosabb együttműködésről a német Commerzbank AG-vel és annak leányvállalatával, a comdirect bank AG-vel. A tervekre előzetesen áldását adta a Commerzbank és a Deutsche Telekom vezetése. Mindazonáltal a megállapodás életbelépéséhez meg kell szerezni még a szövetségi kartellellenes hivatal engedélyét is.

Részvénycsere útján a T-Online International 25 százalékos részesedést szerezne a comdirect bankban, még mielőtt azt bevezetnék a tőzsdére. A másik oldalon a Commerzbank azonos értéket képviselő befektetéshez jut a T-Onlineban. A tulajdonszerzést követően mindkét cég egy-egy fővel képviselteti majd magát a másik felügyelőbizottságában.

Az együttműködés a célja, hogy tovább javuljanak mindkét cég növekedési esélyei. A lépéssel hozamnövekedés érhető el, a T-Online értéke növekszik, és a küszöbönálló tőzsdei bevezetés előtt európa legnagyobb ISP-je még attraktívabb lesz a befektetők szemében. A comdirect bank a legnagyobb európai Direct Broker, 305 ezres ügyfélszámmal.

Ausztria: Telekom Austria

A Die Presse című bécsi lap szerint lehetséges, hogy nem megy a tőzsdére a Telekom Austria, hanem inkább új többségi tulajdonosra tesz szert a Deutsche Telekom személyében. A Telekom Austria befolyásoló kisebbsége - Ausztriában 25 százalék plusz egy részvény - jelenleg a Telekom Italia kezében van, amely 1998-ban 27,3 milliárd schillinget fizetett ezért. A Telekom Austria összértékét jelenleg 120-140 milliárd schillingre becsülik. A Deutsche Telekom már bejelentette érdeklődését a Telekom Austria iránt. Werner Kasztler, a Telekom Austria vezérigazgatója ezt nem is cáfolta, csak annyit mondott, hogy a tőzsdei privatizáció mellett más lehetőségeket is fontolgatnak. A Deutsche Telekom beszállása mellett szól egyebek között, hogy a német társaságra a Vodafone-Mannesmann megállapodás óta nagy nyomás nehezedik. Ron Sommer, a Deutsche Teleom elnöke soha nem titkolta, hogy cége pénzét külföldi terjeszkedésre szánja, de a nagy üzlet eddig elmaradt, mert a Telecom Italia baráti felvásárlását megakadályozta az Olivetti. Az értesülésektől függetlenül azonban egyelőre folytatódik a Telekom Austria tőzsdei bevezetésének előkészítése: az ÖIAG állami holding a cég legalább 30 százalékát kívánja a tőzsdén értékesíteni.  • Tippek
  • Bankszámla