Árpád
-2 °C
4 °C

Németország: kérdéses az új telefontarifák engedélyezése

2000.02.18. 18:41
A Deutsche Telekomnak (DT) még gondjai lesznek a távközlést felügyelő hatósággal: a múlt pénteken bejelentett új díjszabás néhány pontjának engedélyeztetése több, mint kérdéses. A gyanú szerint például a bekerülési érték alatt szolgáltatnának, ha az ISDN ügyfelek havi öt márkás átalánydíjért vasárnaponta korlátlanul használhatnák a vonalat beszélgetésre vagy internetezésre.

A vasárnapi díjszabás mellett a DT további kedvezményes konstrukciók bevezetését is tervezi. A T-Online előfizetői például havi 100 márka alatti átalánydíjért cserébe korlátlan internethozzáférést kapnának.

A távközlési- és postafelügyelet szóvivője egy kérdésre elmondta: "a DT tudja, hogy mit kell nekünk benyújtania engedélyeztetésre." A T-Online felhasználók számára nyújtott átalánydíjakkal és a vasárnapi "szabadnappal" kapcsolatban azonban nem kívánt állást foglalni.

Deutsche Telekom reklámfotó
A Deutsche Telekom, mint korábbi távközlési monopólium csak a felügyelet engedélyével hajthatja végre a beszédalapú telefonálás minden tervezett tarifaváltozását. Az egyik fontos szabály, hogy az ex-monopólium az országon belüli földi hálózaton a végfelhasználóknak nem szolgáltathat a bekerülési érték alatti áron. Mintaként, vagy alapként a felügyelet azokat a tarifákat veszi alapul, amelyeket a DT konkurrensei fizetnek a DT hálózatán "átmenő" hívások után. Ha az egységes 5 márkás átalánydíjat bevezetnék, a DT már akkor ráfizetne az üzletre, ha a felhasználó vasárnaponta 24 percnél többet használja a vonalat.

A konkurrens cégeknek nem kell megvárniuk, hogy a felügyelet egyik, vagy másik kedvezmény bevezetését engedélyezze. Felléphetnek a DT ellen, ha be tudják bizonyítani, hogy az a saját internetszolgáltató leányvállalatának alacsonyabb költségeket számít fel, mint a konkurrenciának.

A hivatalok malmainak lassú őrlését az AOL Europa, Németország második legnagyobb szolgáltatója a jelek szerint nem kívánja megvárni. Egészoldalas hirdetésekben arra kérik "a szövetségi kancellár urat", hogy mindenki számára teremtse meg a "fair versenyt" és az "azonos piaci feltételeket".


Tovább terjeszkedik a Deutsche Telekom

Franciaország: Club Internet

Lagardére csoport
A Lagardére csoport a világ egyik legismertebb médiavállalkozása. 34 országban több, mint 200 újságot és folyóiratot jelentet meg. Franciaországban a könyvpiacon is vezető pozíciót tölt be. A konszern, amely 33 százalékban tulajdonosa az Aerospatiale Matra-nak, 1999-ben 12,3 milliárd eurós forgalmat mutatott ki.
A Deutsche Telekom AG folytatja a francia piacon a terjeszkedést. A Lagardére-csoporttal kötött megállapodás alapján a két konszern internetszolgáltató leányvállalata (a T-Online International AG német, illetve a Club Internet francia részről) részvénycserével fűzi szorosabbra a partneri viszonyt. A DT felügyelő-bizottsága áldását adta a Lagardére csoporttal kötött keretmegállapodásra. Ezzel elhárult az akadály Európa legnagyobb internetszolgáltatója (T-Online: 4,2 millió ügyfél) és a második legnagyobb francia szolgáltató (Club Internet: 320 ezer ügyfél) egyesülése elől.

A Club Internet révén a T-Online International befolyást szerez Franciaország második legfontosabb portálja és egyik legismertebb márkaneve felett. Az ország internet-piaca a befektetők számára a legvonzóbbnak számít Európában, hiszen itt évi 60 százalékos a növekedési ráta. Internetszolgáltatóként a T-Online-nal a háta mögött a Club Internet a következő években folytathatja a terjeszkedést a francia piacon. A Lagardére e-commerce oldalainak potenciális vásárlói köre ugyancsak tovább bővülhet, hiszen a 4,5 millió előfizetővel rendelkező vezető európai internetszolgáltató egyik legfontosabb kereskedelmi megoldásszállítójává lép elő. A két cég vezetése szerint az egymást kiegészítő tevékenységi körök - a T-Online részéről a hozzáférés-szolgáltatás, és a Lagardére jelenlegi és jövőbeli site-jai - ideális partneri viszonyt tesznek majd lehetővé. Az együttműködés révén újabb lendületet vehet a két cég eddig elért figyelemreméltó térhódítása az internet-üzletben. A T-Online és a Lagardére közös internet-hozzáférési, hírszolgáltató és e-commerce stratégiája akár becsvágyó nemzetközi terjeszkedési tervek alapját is képezheti. A Club Internet szekerét szintén előremozdíthatja a Syris S.A.-val (a DT által tavaly megvásárolt, kábelhálózattal rendelkező francia távközlési céggel) való együttműködés.

A tervek szerint még a T-Online International tőzsdére bevezetése (2000. április) előtt a Lagardére 6,5 százalékos részesedéssel a második legnagyobb részvényessé válik a német társaságban. Képviselőjük természetesen helyet kap a T-Online International felügyelőbizottságában is. A másik oldalon, a Club Internet vezetésében a T-Online és a Lagardére-csoport azonos számú delegálttal képviselteti magát.

Németország: comdirect bank AG

A T-Online International megállapodást kötött a szorosabb együttműködésről a német Commerzbank AG-vel és annak leányvállalatával, a comdirect bank AG-vel. A tervekre előzetesen áldását adta a Commerzbank és a Deutsche Telekom vezetése. Mindazonáltal a megállapodás életbelépéséhez meg kell szerezni még a szövetségi kartellellenes hivatal engedélyét is.

Részvénycsere útján a T-Online International 25 százalékos részesedést szerezne a comdirect bankban, még mielőtt azt bevezetnék a tőzsdére. A másik oldalon a Commerzbank azonos értéket képviselő befektetéshez jut a T-Onlineban. A tulajdonszerzést követően mindkét cég egy-egy fővel képviselteti majd magát a másik felügyelőbizottságában.

Az együttműködés a célja, hogy tovább javuljanak mindkét cég növekedési esélyei. A lépéssel hozamnövekedés érhető el, a T-Online értéke növekszik, és a küszöbönálló tőzsdei bevezetés előtt európa legnagyobb ISP-je még attraktívabb lesz a befektetők szemében. A comdirect bank a legnagyobb európai Direct Broker, 305 ezres ügyfélszámmal.

Ausztria: Telekom Austria

A Die Presse című bécsi lap szerint lehetséges, hogy nem megy a tőzsdére a Telekom Austria, hanem inkább új többségi tulajdonosra tesz szert a Deutsche Telekom személyében. A Telekom Austria befolyásoló kisebbsége - Ausztriában 25 százalék plusz egy részvény - jelenleg a Telekom Italia kezében van, amely 1998-ban 27,3 milliárd schillinget fizetett ezért. A Telekom Austria összértékét jelenleg 120-140 milliárd schillingre becsülik. A Deutsche Telekom már bejelentette érdeklődését a Telekom Austria iránt. Werner Kasztler, a Telekom Austria vezérigazgatója ezt nem is cáfolta, csak annyit mondott, hogy a tőzsdei privatizáció mellett más lehetőségeket is fontolgatnak. A Deutsche Telekom beszállása mellett szól egyebek között, hogy a német társaságra a Vodafone-Mannesmann megállapodás óta nagy nyomás nehezedik. Ron Sommer, a Deutsche Teleom elnöke soha nem titkolta, hogy cége pénzét külföldi terjeszkedésre szánja, de a nagy üzlet eddig elmaradt, mert a Telecom Italia baráti felvásárlását megakadályozta az Olivetti. Az értesülésektől függetlenül azonban egyelőre folytatódik a Telekom Austria tőzsdei bevezetésének előkészítése: az ÖIAG állami holding a cég legalább 30 százalékát kívánja a tőzsdén értékesíteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?