Alfréd
-2 °C
2 °C

Magyar IT-cég a leggyorsabban növekvők listájának élén

2001.11.13. 15:16
Tekintélyes, 1853 százalékos növekedéssel a magyar Hírek Média és Internet Technológiai Kft. lett az első a Deloitte & Touche Central Europe idei felmérésében, amely a gyors ütemben növekedő technológiai cégeket rangsorolja a vállalkozások elmúlt három évben elért bevételnövekedésének százalékos arányban mért bővülése alapján. A leggyorsabban növekvő 50 cég közül 14 magyar.
A Deloitte & Touche technológiai cégeket rangsoroló Fast 50 közép-európai listája 10 ezer lengyel, magyar, cseh, szlovák, lett, litván és észt cég közül kiválasztott 200 vállalatra kiterjedő kutatási eredményeket tartalmaz és ennek alapján sorolja be a vállalkozásokat az utóbbi három évben elért bevételnövekedés szerint. A felmérésben szereplő cégeknek független tulajdonosi struktúrával kellett rendelkezniük, ami kizárja a többségi külföldi tőkét.

Online hírszolgáltató lett a győztes

Az idei verseny győztese a Hírek Média és Internet Technológiai Kft. online média-, kommunikációs és e-kereskedelmi szolgáltató lett, a második helyezett a szintén magyar Sense/Net, amely vállalati internetmegoldások szállításával foglalkozik. A harmadik helyre a cseh Internet Info került, amely internetes szerverekkel foglalkozik, a negyedik a logisztikai flottakövető rendszereket szállító magyar i-Cell, az ötödik a cseh e-szolgáltató ET NETERA lett.

A felmérés a közép-európai technológiai cégekről megállapítja, hogy a régióban a legtöbb gyorsan növekvő vállalatnak kevés a tőkéje (többségük tőkéje nem éri el az egymillió dollárt), ami azt is jelenti, hogy a cégértéket elsősorban a tudásbázis határozza meg. Kétharmaduk a következő három évben külső tőkebevonást tervez, átlagosan 1-5 millió dollárra van szükségük.

A sikeres cégek nem törődnek a divattal

John Wilson, a Deloitte & Touche vezető tanácsadója szerint a sikeres cégek ragaszkodtak alapkoncepciójukhoz és üzleti modelljükhöz, nem alkalmazkodtak az éppen aktuális divathoz, így sikerült elkerülniük azt a pusztítást, amit az új gazdaságban működő nyugati társaik pénzfaló magatartása okozott.

Az 1998-ban alapított, több mint 20 főt foglalkoztató Hírek Média és Internet Technológiai Kft. az online média és kommunikáció, valamint az e-commerce szolgáltatások hazai piacvezető megoldásszállítója. Tulajdonosa a magyar cégvezetés, a németországi bmp A.G. és CEEV, valamint az osztrák COM Partners. Portáljai naponta átlagosan 80 ezer olvasót fogadnak, a direkt kommunikációs rendszerek 100 ezer regisztrált felhasználónak átlagban napi 200 ezer e-mailt küldenek. A Hírek Kft. online direktmarketing szolgáltatást is nyújt. Az Audi, az Axelero, a Bank Austria, a Compaq, az Ericsson, az IBM, a KPMG, a Matáv, a Nokia, és az OTP a legfőbb partnere.

A második helyezett Sense/Net százmilliós forgalomra számít

A Sense/Net 1995-ben alakult. 1998-ban 3 millió, 1999-ben 14 millió, 2000-ben 48 millió bevétele volt a cégnek, és 2001-ben 100 millióra számít. A társaság eddig még nem vont be külső tőkét. A cég internetportálokat, intranet és extranet rendszereket biztosít ügyfeleinek, akik közül a legnagyobbak amerikaiak, mint a floridai Avalon Research brókercég. A magyar Viasat3 tévécsatorna Magyarországról, Svédországból és Nagy-Britanniából párhuzamosan szerkeszti programjait a Sense/Net rendszerén keresztül.

A negyedik helyezett az 1998-ban 5, tavaly 208 millió forint bevételű i-Cell. A társaság egyebek közt i-Fleet nevű mobiltelefon-megoldásának köszönheti sikerét, ami lehetővé teszi a cégek gépkocsiparkjain belüli adatcserét.

A közép-európai Technology Fast 50 rangsorolási feltételei
A rangsorolásban való részvételhez a cégek az alábbi kritériumoknak kell, hogy megfeleljenek:
  • High-tech megoldások fejlesztésére vagy előállítására irányuló üzleti tevékenység,
  • Legalább hároméves céges működés,
  • Független tulajdonosi struktúra, mely kizárja a külföldi anyacégek többségi tulajdonában lévő leányvállalatokat a versenyből.

    A fenti feltételek alapján a közép-európai Fast 50 lista a kezdeti felmérésben összegyűjtött több mint 10.000 cseh, észt, lengyel, lett, litván, szlovák és magyar cégből álló adatbázis 200 esélyes szereplőjének részletes vizsgálatát követően jött létre. A Technology Fast 50 cégek az innováció és növekedés területén Közép-Európa vezetőinek számítanak.