Simon, Szimonetta
7 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A válság elérte a játékipart is

2008.10.31. 07:25
A világ legnagyobb független videojáték-kiadója, az Electronic Arts is közzétette legutóbbi negyedéves pénzügyi jelentését. Ez az időszak a játékiparban a karácsonyi piac előtti felfutás időszaka, ilyenkor jelennek meg például a hagyományosan nagy sikerű sportjátékok, az idénykezdésre időzítve.

Idén azonban hiába aratott az amerikaifocis sláger Madden NFL, vagy a magyar toplistákat is vezető FIFA 09, az EA 310 millió dolláros veszteséget hozott össze, amiért elsősorban a játékpiac általános lassulását, és a szokásosnál kisebb keresletet okolja. Az erős dollár sem tett jót az üzletnek, a tengerentúlról érkező bevételeket csökkententő hatásával.

A 4,5 millió példányban elkelt Madden mellett a Spore (három hét alatt kétmillió eladott darab), és a Warhammer Online (800 ezer előfizetőt gyűjtött eddig) volt a legnagyobb húzócím, a nagy sikerrel kecsegtető új Harry Potter játék bevétele viszont nagyon hiányzott a cégnek a negyedéves mérlegből, de a Félvér herceg filmváltozatának csúszása miatt kénytelenek voltak a videojátékot is jövő nyárra halasztani.

Egyszerűen túl drágák a videojátékok - indokolta a visszaesést a Reutersnek Mike Hickey piacelemző: a pénzügyi válság közepén az emberek kétszer is meggondolják hogy kiadjanak-e 60 dollárt egy videojátékért, nem is beszélve az olyan, extra kiegészítőkkel felszerelt játékokról, mint egy 200 dolláros Rock Band csomag. John Riccitiello, az EA vezérigazgatója szerint a gond csak átmeneti, és a játékipart sokkal kevésbé befolyásolja a válság, mint más iparágakat; az újgenerációs konzolok népszerűsége, és a szélessávú internet terjedése ellensúlyozza a válság hatásait.

Az EA a pénzügyi jelentéssel egyidőben egy nagyobb leépítést is bejelentett: 540 játékfejlesztőtől szabadul meg a cég, ami éves szinten 50 millió dollár megtakarítást jelent.