16:00, December 05.
Japán 1
Horvátország 2
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05. ÉLŐ
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Ki lesz a limbókirály?

2000.04.28. 14:31
Ahogy a Microsoft antitröszt-perének hullámai Bill Gates zsebeit nyaldossák, a milliárdos hobbiprogramozó ősi ellenfele a tőzsdén szörfölve igyekszik lenyúlni ,,a világ leggazdagabb üzletembere" plakettjét. Larry Ellison, az Oracle alapítója a konkurencia sikeres aláaknázásával és az e-business stratégia csúcsrajáratásával rémisztette halálra a Microsoft munkatársait és részvényeseit. Az égigérő egójáról ismert milliárdost életrajzírói a mára klasszikussá nemesedett mondással szokták felskiccelni, miszerint Isten és Larry Ellison között annyi a különbség, hogy Isten nem képzeli magát Larry Ellisonnak.
Kiéleződött a világ leggazdagabb embere címéért folyó verseny, miután az antitröszt perben megtépázott Microsofttal együtt milliárdokat veszített vagyonából az alapító-tulajdonos Bill Gates. A trösztper elmarasztaló ítélete óta eltelt három hétben a Microsoft részvényei mintegy 21 százalékot veszítettek értékükből. Gates vállalatába fektetett vagyona ezzel - a legutóbbi számlálás szerint - 51,5 milliárd dollárra apadt.

A Microsoft egyik ősi konkurenciájaként számontartott Oracle ezalatt töretlenül nyomul a tőzsdén. A cég értéke a piacon az elmúlt évben ötszörösére duzzadt, s ezzel a milliárdosok élbolyába katapultálta az alapító-vezérigazgató Larry Ellisont. Ellisonnak az utolsó mérleg alapján a cégben 50,1 milliárd dollárja pihen.

Ellison ezzel a világ leggazdagabb embere címet ugyan nem tudja kiütni Gates kezéből, azért legalábbis megizzasztja az embert, akinek a világ a többi között a Windows 3.1 óráját köszönheti. Összvagyon tekintetében Gatesnek vannak még tartalékai, a Microsofton kívül 10-15 milliárd dollárja dolgozik szerte a világban. Ellisonnak az Oracle-részvényein kívül csak 200 milliós luxusjátékai jelentik a boldogságot. Idén februárban a japán Softbank-birodalmat (ZDNet, Yahoo) irányító Maszajosi Szon 70 milliárd dolláros pakettjével kis híján beérte Gates akkor 78 milliárdot érő Microsoft-szeletét, azóta azonban a Nippon Credit Bank felvásárlásával harmadára apadt a Softbank értéke.

Az önmagát az e-business prófétájaként pozicionáló Ellison valamivel jobban érzett rá az internet ritmusára, mint a konkurencia alkalmazásait folyamatosan kifagyasztó Gates, aki leginkább a Windows forráskód rejtett zugainak és cége tűrőképességének köszönhetően van még mindig jelen az interneten. Ellison nem kevésbé harciasan száll szembe az útjába kerülő akadályozó tényezőkkel, így ő sem volt rest tanúskodni a Microsoft ellen a bíróságon.

Larry Ellison magánéletében legalább annyira ellentéte riválisának, mint üzleti stratégiájában. A garázsprogramozás traumáját soha ki nem heverő Gates még a vezérigazgatói és a cégvezetői pozició poszt jegelése után is heti 80 órás munkatempót diktál magának. A harmadik William Gatest csak a legelszántabb marketingesek bírták rávenni, hogy legalább a haját rendszeresen vágassa, a farmeres-pólós dizájntól már ők sem bírták megszabadítani.

Ellison hamarabb felismerte programozótehetsége korlátait, ezért inkább zaftosan megfizetett munkatársaira hagyja a munka javarészét. Az internet lelkét képező adatbázis-szoftvereiből gyarapodó Ellison Gates 40 millió dolláros, szétgépesített rezidenciájával szemben egy laza, egyszintes japán villában lakik. Az ultraelegáns öltönyökben feszítő Ellison egy japán útján kattant rá a 16. századi szamurájokra, azóta előszeretettel hűsöl kicsiny halastavára nyíló privát teázójában.

Ellison legalább ennyire odavan 38 millió dolláros Gulfstream V lökhajtásos repülőgépéért, amivel előszeretettel röpköd San José légterében akár éjjel is. A város ezért kevésbé lelkesedik, mivel a központi reptér zajszintje károsan befolyásolja a környékbeli lakóházak ablakainak épségét. Összesen 9 alkalommal bírságolták már meg, mivel a gép teli tankkal 40 tonnás tömegéből adódóan állandóan túllépi az este fél 12-től reggel fél hétig életbe lépő 34 tonnás felszállási limitet. A vitára végül Ellison tett pontot, amikor idén januárban beperelte a várost, amiért igazságtalanul korlátozzák őt a szabad mozgásban.

Amikor nem San José lakót riogatja Ellison, akkor a Szent András-törésvonalon épült földrengésbiztos Oracle-központban dolgozik. Az égigérő egójáről ismert milliárdost életrajzírói a mára klasszikussá nemesedett mondással szokták felskiccelni, miszerint Isten és Larry Ellison között annyi a különbség, hogy Isten nem képzeli magát Larry Ellisonnak.

Az 55 éves üzletember és főállású guru három egyetemen nem bírt diplomát szerezni, ennek ellenére 170 milliárd dollárt érő vállalkozása éléről osztja ki rendszeresen első számú ellenfelét, a Microsoftot. Nehezen leplezett kárörömmel szokott ilyeneket nyilatkozni, hogy ,,ha valaki megszegi a törvényt, azt meg kell büntetni" vagy ,,Bill halálosan megfenyegette a Netscape-et, aztán pedig betartotta ígéretét." Ellison szerint a világ leginnovatívabb cégét pusztította el a világ legkegyetlenebb vállalata, amely már rutinból lép át a törvényeken. Nem titkolja, ha rajta múlna, minimum három, de inkább négy darabra szabdalnák a Microsoftot.

,,Remélem egyszer nekünk is lesz egy monopóliumunk", viccelődik Larry, de közben komolyan is gondolja. ,,Arról álmodozom, hogy egyszer majd Washingtonba és az EU-ba járok egyeztetni." Az álom hamarosan valóra válhat, hiszen Amerika száz legsúlyosabb internetes cégéből 93-nál az Oracle szoftvereit használják.

Ellison négy éve ,,az internet mindent megváltoztat" jelszó élesítésekor a személyi számítógépek halálát jósolta. Ma egy jóllakott csecsemő mosolyával tekint vissza az időszakra, amikor mindenki hülyének nézte őket ezért. Cége az utóbbi négy év alatt legalább 150 ezer vállalatot nyert meg ügyfelének, tavalyi bevételei pedig meghaladták a 8 milliárd dollárt. A globalizáció élharcosa McDonald's-szerű hálózattal álmodik, ahol a nemzetállamok pitiáner akadékoskodása ellenére mindenki, mindenhol megkapja a magáét.  • Hírek
  • Hírek