Béla
12 °C
27 °C

Európában is online áruházat épít az EMI

2003.04.24. 15:37
Az EMI lemezkiadó Amerika után Európában is online zeneáruházat nyit, ahonnét több mint százezer jogtiszta számot lehet majd letölteni.
Az EMI több mint húsz céggel, többek között a British Telecommal és a Tiscalival kötött megállapodást a zenei tartalmak internetes terjesztéséről. A világ harmadik legnagyobb lemezkiadója tavaly novemberben az Egyesült Államokban indított el hasonló szolgáltatást. A zenei óriáscég ezzel a lépéssel egyszerre két dolgot szeretne megakadályozni: az eladások csökkenését és az illegális másolatok letöltésének elterjedését. Az EMI közel háromezer előadó több mint száznegyvenezer számát teszi letölthetővé.

A legnagyobb sztárok csatlakoztak

A megvásárolt számokat letöltés után CD-re vagy hordozható lejátszóra lehet majd jogszerűen átmásolni. A technológia segítségével a felhasználók már a teljes album bemutatása előtt hozzájuthatnak a rádiókban lejátszott egy-két számhoz. A többezer előadó lemezeit kínáló online katalógusból többek között a Pink Floyd, a Deep Purple vagy éppen David Bowie számai közül lehet majd válogatni.

Néhányan kimaradnának

"A EMI kiadó hatalmas digitális katalógussal rendelkezik, és a fogyasztók most sokkal gyorsabban, biztonságosabban és rugalmasabban juthatnak hozzá az általuk kívánt zenékhez, mint a jelenleg elérhető bármely másik szolgáltatással, ráadásul törvényesen" - mondta Tony Wadswoth, az EMI egyesült királysági és írországi részlegének vezérigazgatója.

Az EMI elmondása szerint a teljes katalógusnak csupán a kilencven százaléka lesz elérhető, mivel többek között a Beatles és a Rolling Stones egyelőre nem hajlandó részt venni a kezdeményezésben.