Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Szombattól át kell venni az e-szemetet

2005.08.11. 10:37
Minden készen áll ahhoz, hogy augusztus 13-ától egy új elektronikai berendezés vásárlásakor visszaváltsák a régieket, mondta el cserdán Őri István, a környezetvédelmi tárca közigazgatási államtitkára.

A szolgáltatás díjmentes, pontosabban a vevő az új készülék árában fizeti meg annak későbbi hasznosítási költségét. A kereskedőnek azonban ezt a költséget külön kell kezelnie az árban, hiszen erre nem rakódhatnak további terhek. A kereskedők csak akkor kötelesek begyűjteni a régi készüléket, ha a vevő újat vásárol helyette, de több kereskedő és márkaszerviz már jelezte, hogy nem köti új termék vásárlásához a leadást.

Milliárdok és tonnák

Első lépésként az idén 100-120 ezer tonnányi berendezésből összesen 10 ezer tonna e-hulladékot kell feldolgozni. Ezt a mennyiséget az uniós elvárások szerint 2008-ra a négyszeresére, vagyis 40-42 ezer tonnára kell növelni, ennek megfelelően az idei 10 ezer tonna után jövőre már 20 ezer tonna begyűjtése várható. A vonatkozó kormányrendelet alapján a gyártóknak a hasznosítást maguknak vagy koordináló szervezet keretein belül kell megoldaniuk.

Eddig összesen öt ilyen koordináló szervezet jött létre, amelyek az érintett gyártók és forgalmazók csaknem 90 százalékát tömörítik, ez körülbelül 300 céget jelent. Közöttük piacvezető a nem nyereségérdekelt Electro-Coord Kht., amelyet 75 millió forinttal a tíz vezető magyarországi háztartásigép-gyártó és -forgalmazó vállalat alapított. Tóth Zoltán ügyvezető a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy a 75 százalékos piaci részesedéssel rendelkező vállalat éves szinten 1,5 milliárd forint hulladékkezelési díjra számít, vagyis ebből fedezi a termékek összegyűjtését, hasznosíttatását.

Nem viszik el a szemetet

A hulladékká vált készülékek bontása Magyarországon történik, de Tóth szerint elképzelhető, hogy a mennyiség növekedésével külföldi kapacitásokat is be kell vonni. Az e-hulladék foldolgozására az Electro-Coord 11 feldolgozó társasággal kötött szerződést, és idén 7-8 ezer tonna feldolgozását tervezi.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!