Mátyás
-6 °C
1 °C

Internet nélkül maradhat négymillió előfizető

2001.11.28. 12:36
A csődbe jutott Excite@Home kedden közölte 4,1 millió előfizetőjével, pénteken leállhat szolgáltatása, ha nem sikerül megállapodnia a kábeltelevíziós szolgáltatókkal.
A cég képviselői pénteken jelennek meg a San Franciscó-i csődbíróságon, ahol dönthetnek a szolgáltatás befagyasztásáról. Az Excite@Home vezetői szerint tárgyalásokat folytatnak a használtatában lévő kábelrendszerek tulajdonosaival, és megtesznek mindent a szolgáltatás fenntartása érdekében.

A szélessávú internetszolgáltató szeptember végén kért csődvédelmet, s elképzelhető, hogy ezután fillérekért felvásárolhatja az AT&T. Az Excite@Home Amerika legnagyobb kábeltévés internetszolgáltatója, mintegy 4 millió előfizetővel, amely azonban nem elegendő működési költségei fedezéséhez, csakúgy, mint 800 millió dollárt meghaladó adósságának törlesztésére.

Egyes források szerint várható, hogy az AT&T felvásárlási ajánlatot tesz a becsődölt cégre, ez azonban az elmúlt két hónapban nem következett be. A szolgáltatónak augusztusban 154 milió dollár készpénztartaléka maradt, amelyből három havonta él fel 50 milliót. Az Excite@Home utolsó leépítése során 500 alkalmazottját bocsátotta el átszervezése soron következő lépéseként, s így 1350-en dolgoznak a cégnél.

Legközelebb

Az @Home internetszolgáltató két éve vásárolta fel 7,8 milliárd dollárért az Excite-portált, az egyesített vállalat részvényárfolyama 99 dolláron tetőzött 1999 áprilisában, ez mára 27 centre apadt. A vállalat utóbb 10 millió dollárért adott túl az Excite-portálon. A csődbe jutott szolgáltató portálja az iWon nyereményjátékokkal foglalkozó portál kezébe kerül, amelyet az InfoSpace kereső vásárolt fel mindenestül.

Az októberben csődöt jelentett Excite@Home kábeltévés szolgáltatóként folytatni kívánja tevékenységét. Az Excite augusztusban 28,7 millió látogatót vonzott a Jupiter Media Metrix piackutató szerint, s ezzel a hetedik legnagyobb oldal volt. Az InfoSpace kereső technológiáját a többi között az AOL, a Microsoft, az NBC, a Disney és a Lycos használja.