Stefánia
0 °C
3 °C

Fraunhofer intézet indul Magyarországon

2003.06.11. 18:42
Június 11-én, a Győri Vásáron mutatkozott be német Fraunhofer Társasághoz tartozó, stuttgarti székhelyű Gyártástechnológiai és Automatizálási Intézet (IPA) és az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (SZTAKI) közös kutatási-fejlesztési projektje. Ha az együttműködés sikeres, két éven belül "valódi" Fraunhofer intézet indulhat Magyarországon.
"A Fraunhofer Társaságnak 57 intézete van világszerte, az EU-hoz most csatlakozó országokból elsőként valószínűleg Magyarországon indul ilyen kutatási-fejlesztési intézmény" - mondta el lapunknak Wilfried Sihn, az IPA igazgatóhelyettese.

Egyetemekkel dolgoznak

A leginkább az MP3 szabadalomról ismert Fraunhofer Társaság minden intézete egyetemek közelében, azokkal valamilyen formában együttműködve dolgozik.

Az IPA és a SZTAKI tavaly létrehozta a Termelés- és Üzleti Menedzsment Virtuális Intézetet (IPBM), mely fő célként az ipari termelésben - mindenekelőtt német és magyar cégeknél - felmerülő szervezési, logisztikai feladatok megoldását tűzte ki.

A virtuális intézet tagjai jelenleg főleg az interneten tartanak kapcsolatot. Wilfried Sihn elmondása szerint két év múlva hozhatnak létre itthon egy "valódi" Fraunhofer intézetet a SZTAKI-val közösen, ami már önálló jogi személyként működhetne. Az intézet felfutása esetén tervezik további hazai intézmények bevonását is. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kara már korábban jelezte jövőbeli együttműködési készségét.

Főleg tanácsadás

"Fő tevékenységi körünk a tanácsadás - mondta az Indexnek Monostori László, a SZTAKI igazgatóhelyettese -, de például a vállalatok beszállítói kapcsolatainak szervezésében szoftverek telepítésével is tudunk segíteni."

Az IPBM (a Győri Széchenyi István Egyetemmel, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával és a Pannon Autóipari Klaszterrel közösen) a Győri Vásáron is a beszállítói hálózatok témakörében rendezett találkozót, melyre főleg a magyarországi autóipari cégek képviselőit várták.