Lenke
17 °C
29 °C

Vezetőváltás a General Electricnél

2000.11.28. 17:42
A világcég, mely jelenleg 480 milliárd dollárt ér a piacon, három szakaszból álló pályázati versenyt hirdetett az igazgatói szék elnyeréséért. A versenyből Jeffrey Immelt, a GE orvosi műszereket gyártó részlegének korábbi vezetője került ki győztesen. A 44 éves szakember két másik cégbeli fejest szorított ki a posztért folytatott küzdelemben, melyet azért hirdettek meg a világ legértékesebb vállalatának tartott GE-nél, mert a korábbi vezető, Jack Welsh nyugdíjba vonul.

Az eredményhirdetésre összehívott New Yorki sajtókonferencián Immelt kijelentette: személyesen is részt kíván venni a cég internetes és média részlegeinek fejlesztésében, ami érdekes bejelentés, hiszen a leköszönő elnök, a GE berkekben élő legendának számító Welsh - aki húsz éves pályafutása alatt világelsővé tette a vállalatot - működése idején szorgalmazta, hogy a cég menedzsmentjének tagjai kizárólag saját szakterületükkel foglalkozzanak a vezetői teendők ellátása mellett.

Cél az internetes piac fejesztése

,,Az internetes piac drámai növekedést produkál a következő évek során, ezért mindenképpen elsőbbséget érdemel"-fogalmazott az új elnök, aki szerint meg kell erősíteni a cég médiaérdekeltségeit is, elsősorban az NBC tévétársaságot, melynek most valóban nagy szüksége van a fejlesztésre. A felmérések szerint ugyanis az NBC lemaradt amerikai vetélytársai mögött, internetes részlege pedig egyenesen katasztrofális évet zárt tavaly. Immelt, aki üzletemberi képesítéseit a Harvard egyetemen szerezte, nagyra törő terveiben kétszámjegyű bevétel növekedést vár a 2001-es évtől.

Környezetszennyezés, személyi kérdések

A volt elnök nyomdokaiba lépni nem lesz egyszerű feladat. Welsh, aki megválasztásakor a vállalat valaha kinevezett legfiatalabb vezetője volt, rendkívül összetett és szövevényes birodalmat épített 1980-as kinevezése óta. Az eltelt húsz évben az elnök elképesztő, 7500 százalékos piaci felfutást ért el a cégnél, melynek éves tőzsdei árfolyam növekedése jelenleg több mint 24 százalék. Az új GE gurut szintén nem a következő politikai elnökválasztásig tervezik futtatni a cégnél, hiszen a versenyben alapkövetelmény volt, hogy a győztes elég fiatal legyen ahhoz, hogy a következő tíz évben vezethesse a vállalat szekerét.

A második generációs General Electric-dolgozó Immelt legfontosabb feladatai a személyzeti kérdések megoldása (Welsh több mint 100 000 dolgozót készült elbocsájtani), a cég gyárai által termelt környezetszennyező hulladékok elhelyezése, és a fő profilhoz tartozó ipari termékek, repülőgép motorok, erőművek működésének és értékesítésének kézben tartása lesz.