Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Megvette a Google a garázst, ahonnan indult

2006.10.02. 14:45
Valószínűleg egymillió dollárnál is többet fizetett a Google azért az épületért, ahol az alapító Sergey Brin és Larry Page öt hónapig dolgozott a világ legnépszerűbb keresőjén. Az eladó Susan Wojcicki most a Google egyik alelnöke.

Nosztalgikus bevásárlással ünnepelte a Google nyolcadik születésnapját: a világ vezető keresője megvásárolta azt a garázst, ahol az alapító Larry Page és Sergey Brin elkezdte építeni birodalmát. A garázs Susan Wojcickié volt, aki most a cég alelnöke és termékigazgatója, többek között az AdSense-ért és a Google Book Searchért felel. Wojcicki annak idején 1700 dollárért adta ki a fiúknak a 177 négyzetméteres garázst, hogy abból fizethesse vissza a jelzálogkölcsönt, amit felvett rá. A garázs a cég mostani Mountain View-beli székhelyéhez közeli településen, Menlo Parkban áll.

Rájártak a kajára

A sokszoros milliomos Page és Brin 25 évesek voltak, amikor beköltöztek Wojcicki garázsába - a helyet Brin akkori barátnője révén szerezték, aki jóban volt Wojcickival, írja az AP hírügynökség. A Google alapítói összesen öt hónapot töltöttek a garázsban, és vagy a keresőn dolgoztak, vagy a telken elhelyezett melegvizes medencében áztatták magukat, emellett előszeretettel jártak rá a főbérlő hűtőszekrényének tartalmára. A cég mostani 8000 alkalmazottja ingyen eszik.

A vételárat nem hozták nyilvánosságra, de azt lehet tudni, hogy a környékbeli, hasonló méretű épületek 1,1-1,3 millió dollárért kelnek el.


Titkos Google-garázs a Google jóvoltából

A Google bölcsőjét ringató Menlo Park-i épület idővel ugyanolyan turistalátványossággá vált a Szilícium-völgyben, mint az a Palo Altó-i garázs, ahol a HP indult 1938-ban 538 dolláros kezdőtőkével, és az a Los Altos-i épület, ahol Steve Jobs, az Apple mostani elnöke Steve Wozniakkal a hetvenes években nekiállt összerakni az első Apple számítógépet.

A garázsfelvásárlási hullámot a HP kezdte, amikor 1,7 millió dollárt fizetett saját 24 négyzetméteres sufnijáért, amelyet az alapító Bill Hewlett és Dave Packard heti 45 dollárért bérelt.

Mivel az épületet vendégházként szeretnék használni, a buszszámra érkező turisták viszont teljesen felbolygatják a környéket, a Google arra kérte az AP-t hogy ne közölje az épület címét. Sajnos azonban a Google-től még a Google sem tudja megvédeni magát: itt az összes híres garázs egy helyen.