Aliz
6 °C
14 °C

A Google-t nem érdekli a lassuló gazdaság

2008.04.18. 10:10
Rácáfolt a Google negyedéves pénzügyi jelentése a borúlátó elemzők előzetes jóslataira. A részványárfolyam egy nap alatt 80 dollárt emelkedett, a Wall Street szerint még a Yahoo is jól járhat a Google rekordbevételével.

A gyengülő amerikai gazdaságnak és az online hirdetési piac telítődésének elvileg vissza kellett volna vetnie a Google teljesítményét, de a számok mást mutatnak: 5,19 milliárd dolláros forgalom mellett 1,3 milliárd nyereséget könyvelhetett el a cég a legutóbbi pénzügyi negyedévben.

Az adatok meredek növekedést mutatnak a tavalyiakhoz képest: a forgalom 42, a profit 31 százalékkal nőtt. Igaz, a növekedés lassul: tavaly ilyenkor még 63 százalékot vert rá az aktuális forgalom az egy évvel azelőttire. Most először fordult elő a cég történetében, hogy a nemzetközi piacról származó bevétel túlnőtt az amerikain - a gyenge dollár miatt ez is javította az összképet, az elemzők szerint nagyjából 4 százalékkal megemelve a teljes forgalmat.

A globális online hirdetési piac szempontjából jó hír, hogy nőtt a hirdetésekre kattintások aránya. Az elmúlt negyedévhez képest alig érezhetően, 4 százalékkal, az egy évvel ezelőtti adathoz képest viszont 20 százalékkal gyakrabban kattintottak a felhasználók a Google hirdetéseire. Itt is érezhető a növekedés lassulása: tavaly ilyenkor 52 növekedési százalékos adattal büszkélkedett a cég.

A vártnál jobb eredmények alaposan megdobták a cég részvényárfolyamát, ami tavaly év végén még 700 dollár körül járt, aztán addig morzsolódott, míg márciusban többször is megközelítette a 400-at. A pénzügyi jelentés közzétélelének napján az árfolyam 450 dollárról 530-ra emelkedett. Elemzők szerint az eredmény közvetetten a Yahoo-t is segítheti a Microsoft-féle felvásárlási ügyben. "A Google eredménye azt jelzi, hogy az online hirdetési piac továbbra is egészséges, és növekszik, ami a Yahoo számára azt jelenti, hogy bátran megemelheti az árat, már ha egyáltalán úgy dönt, hogy igent mond a Microsoft ajánlatára" - mondta a Meridian Equity Partners brókercég vezetője a Reutersnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?