Szilvia
5 °C
16 °C

Összefogott a Google és a Yahoo

2008.04.10. 07:21
Két nappal azután, hogy a Microsoft fenyegető hangnemű nyílt levelére reagálva a Yahoo vezérkar kijelentette hogy nem továbbra sem hajlandó elfogadni a 40 milliárdos felvásárlási ajánlatot, újabb pofon csattant el a bő két hónapja tartó Yahoo-Microsoft pofozkodásban.

Yahoo szerződést kötött első számú riválisával az online hirdetési piacon: két héten keresztül a Google szolgáltatja a Yahoo keresőjének találati oldalain a reklámok egy részét. Egész pontosan a keresések három százaléka fog olyan eredményeket adni, ahol a találatok mellett Google rendszeréből jönnek a hirdetések.

Ez ugyan nem tűnik jelentős üzletnek, ám elemzők szerint egy nagyobb üzlet próbaüzeme lehet, aminek keretében a Yahoo kiszállna az online hirdetési piacról, és a Google-nak adná át a reklámfelületeinek feltöltését (egyes források szerint csak Európában, ahol a Yahoo hagyományosan gyenge, mások szerint világszerte). Ez a lépés becslések szerint évi 25 százalékkal növelné a Yahoo bevételeit, ami enyhítené a nyomást a részvényeseken, akik - a vezetőség álláspontjával ellentétben - hajlanának arra hogy elfogadják a felvásárlási ajánlatot.

A hirdetési piacról való kiszállás azzal is járna, hogy a cég jobban tud koncentrálni a keresőmotor és a Yahoo portál fejlesztésére, ami az internet legnagyobb forgalmú oldala. A másik oldalon viszont a Google kezébe kerülne a keresésekhez kapcsolódó hirdetési felületek 90 százaléka. A Microsoft erre építi tiltakozó kampányát: a felvásárlása esélyeit rontó megállapodást azzal próbálja megfúrni, hogy a Google monopolhelyzetre tör, ami egészségtelen a piac működésére nézve.

Időközben befutottak az első reakciók a Yahoo részvényeseitől is arra, hogy a Microsoft a vezérkart megkerülve, közvetlenül velük tárgyalna a felvásárlásról: a Legg Mason befektetési alap (a cég második legnagyobb részvénycsomagjának tulajdonosa) vezetője a Wall Street Journalnak úgy nyilatkozott, hogy ha a Microsoft bekeményít, az nem tesz jót az üzlet esélyeinek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?