István, Vajk
19 °C
33 °C

Eladási rekordot várnak a GTA4-től

2008.04.16. 11:45
Tavaly a Halo 3 minden rekordot megdöntött a videojátékok történelmében az első heti eladási adataival. Az előzetes várakozások szerint a Grand Theft Auto 4 hamarosan ezeket is eltörli, és egy hét alatt hatmilliós eladással fog 400 millió dolláros forgalmat generálni a kiadójának – amit éppen a konkurencia szorongat egy ellenséges felvásárlási próbálkozással.

Alig másfél hét múlva a boltokba kerül az év legjobban várt videojátéka, a Grand Theft Auto 4. A játék előző részei egytől egyig óriási sikereket arattak, díjak tucatjait söpörték be, és az erőszakos tartalom miatt állandó botrányok tartották őket a média figyelmében. A négyes sorszámot viselő rész valójában a hatodik, volt ugyanis a sorozatban két nem számozott epizód is, a Vice City és a San Andreas (utóbbi volt eddig a legnagyobb bestseller, 22 millió eladott példánnyal).

A GTA4 a sorozat első tagja, ami a jelenlegi csúcskategóriás konzolokra, Playstation3-ra és Xbox360-ra készült (pc-s verziót még nem jelentettek be), így grafikában és játékmenetben is új szintre léphet az eddigi részekhez képest.

A Variety belső informátorai szerint a játék kiadója, a Take 2 hatmillió eladott példányt és 400 millió dolláros forgalmat vár a játékról a megjelenés utáni első héten. Ezzel a GTA4 messze lekörözné a Halo 3 által tavaly felállított videojáték-rekordot, ami ötmilliós eladás és 300 milliós bevétel volt. A játék lenyomhatja a mozis rekordot is, amit a Karib-tenger kalózai 3 tart 404 milliós első heti nemzetközi jegybevétellel. Vannak még bátrabb elemzők is, akik akár a nyolcmilliós első heti eladást is elképzelhetőnek tartják.

Mindig van nagyobb hal

A bombasztikus eladási adatokra szüksége is van a játék kiadójának, a vezetőség ugyanis éppen egy felvásárlási manőver elől próbálja menekíteni a céget. A Take 2-t a világ legnagyobb játékkiadója, az Electronic Arts kebelezné be, kétmilliárd dollárért. Mivel az igazgatótanács visszautasította az ajánlatot, az EA közvetlenül a részvényeseknél próbálkozik. Ha a GTA4 bankot robbant, az meggyőzheti a tulajdonosokat arról, hogy ne adják el a részvényeiket - vagy legalább az árat alaposan megemeli majd a játék sikere.

A sajtóban egyébként már megjelent az első teszt: az angol Official Xbox Magazine körberajongta a játékot, és tízből tíz pontra értékelte.