Jenő
-3 °C
6 °C

Eladási rekordot várnak a GTA4-től

2008.04.16. 11:45
Tavaly a Halo 3 minden rekordot megdöntött a videojátékok történelmében az első heti eladási adataival. Az előzetes várakozások szerint a Grand Theft Auto 4 hamarosan ezeket is eltörli, és egy hét alatt hatmilliós eladással fog 400 millió dolláros forgalmat generálni a kiadójának – amit éppen a konkurencia szorongat egy ellenséges felvásárlási próbálkozással.

Alig másfél hét múlva a boltokba kerül az év legjobban várt videojátéka, a Grand Theft Auto 4. A játék előző részei egytől egyig óriási sikereket arattak, díjak tucatjait söpörték be, és az erőszakos tartalom miatt állandó botrányok tartották őket a média figyelmében. A négyes sorszámot viselő rész valójában a hatodik, volt ugyanis a sorozatban két nem számozott epizód is, a Vice City és a San Andreas (utóbbi volt eddig a legnagyobb bestseller, 22 millió eladott példánnyal).

A GTA4 a sorozat első tagja, ami a jelenlegi csúcskategóriás konzolokra, Playstation3-ra és Xbox360-ra készült (pc-s verziót még nem jelentettek be), így grafikában és játékmenetben is új szintre léphet az eddigi részekhez képest.

A Variety belső informátorai szerint a játék kiadója, a Take 2 hatmillió eladott példányt és 400 millió dolláros forgalmat vár a játékról a megjelenés utáni első héten. Ezzel a GTA4 messze lekörözné a Halo 3 által tavaly felállított videojáték-rekordot, ami ötmilliós eladás és 300 milliós bevétel volt. A játék lenyomhatja a mozis rekordot is, amit a Karib-tenger kalózai 3 tart 404 milliós első heti nemzetközi jegybevétellel. Vannak még bátrabb elemzők is, akik akár a nyolcmilliós első heti eladást is elképzelhetőnek tartják.

Mindig van nagyobb hal

A bombasztikus eladási adatokra szüksége is van a játék kiadójának, a vezetőség ugyanis éppen egy felvásárlási manőver elől próbálja menekíteni a céget. A Take 2-t a világ legnagyobb játékkiadója, az Electronic Arts kebelezné be, kétmilliárd dollárért. Mivel az igazgatótanács visszautasította az ajánlatot, az EA közvetlenül a részvényeseknél próbálkozik. Ha a GTA4 bankot robbant, az meggyőzheti a tulajdonosokat arról, hogy ne adják el a részvényeiket - vagy legalább az árat alaposan megemeli majd a játék sikere.

A sajtóban egyébként már megjelent az első teszt: az angol Official Xbox Magazine körberajongta a játékot, és tízből tíz pontra értékelte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?